A murit Bitcoin?

Să fie clar, fanii Bitcoin adoră Bear Market-ul!

Este Bitcoin în Bear Market?

Multe persoane consideră Bear Market ca fiind o scădere de preț de 50% sau peste. Bitcoin se tranzacționează acum în jurul prețului de 20.000 de dolari. A scăzut cu aproximativ -71% de la apogeoul de 69.000$ pe care l-a atins în Noiembrie 2021. Bear Market confirmat! Și a mai trecut prin asta, dacă folosim definiția anterioara. Acesta este al patrulea astfel de moment din istoria de 13 ani a Bitcoin-ului.

Deci a murit Bitcoin-ul? Ar trebui să fii îngrijorat? S-a schimbat ceva fundamental? Hai să vedem…

A fost 69.000 de dolari apogeul pentru Bitcoin?

Când prețul este în scădere, criticii se bat tare în piept și țipă cât îi țin plămânii că “Bitcoin se duce la 0”.

Site-ul BitcoinObituaries.com a fost creat pentru a înregistra de câte ori presa din Statele Unite declară Bitcoin ca și mort. Conform celor care se dau deștepți pe internet, Bitcoin ‘a murit’ de peste 450 de ori. Astfel de declarații vin de la oameni care susțineau în trecut că internetul o să aibă un impact mult mai mic decât faxul. E foarte posibil ca tu să nu fi văzut vreodată un fax, dar ai internetul după tine oriunde te duci. Poate că ar fi mai bine să nu credem că orice zboară se și mănâncă, și că nu tot ce este pe internet are și valoare.

În 2015, au zis că Bitcoin ‘a murit’ la prețul de 200$. Apoi în 2018, prețul Bitcoin-ului a scăzut la 3500 de dolari și iar l-au proclamat un eșec. Acum, la 20.000$, aceeași oameni zic că Bitcoin-ul e iar pe ducă. Observi tiparul?

Au greșit la 200$, la 3500$ și cu siguranță se înșeală din nou.

Preț versus fundamente

Când prețul investiției tale scade, e important să-ți pui următoarea întrebare: s-a schimbat ceva fundamental la investiția mea, sau doar a scăzut prețul?

Bitcoin nu e de unul singur. Toate investițiile mai riscante, speculative, și-o iau acum în gură. În principal din cauza problemelor macroeconomice: creșterea dobânzilor, scăderea creșterii economice și deteriorarea climatului economic.

De exemplu, Meta (Facebook) a scăzut cu 50%, iar Netflix cu 71%, de la apogeul lor. Într-o astfel de piață e dificil pentru investitori. Atât obiligațiunile cât și piața de acțiuni au de suferit în această perioadă.

Chiar dacă aceste forțe macro economice trag în jos prețul Bitcoin-ului, corelația dintre cele două nu va dura la nesfârșit. Ne așteptam ca Bitcoin să performeze mult mai bine în următorii 5-10 ani, datorită factorilor diferiți ce influențează prețul. Și anume efectul de rețea și raritatea Bitcoin-ului. Nu vor exista niciodată mai mult de 21.000.000 de Bitcoin.

Fundamentele ce stau la baza acestei monede virtuale devin din ce în ce mai puternice. Hashrate-ul este la nivelul maxim pe care l-a atins vreodată. Unitatea de măsură a securității rețelei și a activității celor ce minează Bitcoin e la maxim.

Iar dacă ne uităm la ce fac cei pe care îi copiem atât de des, 25% dintre gospodăriile americane dețin Bitcoin (conform Yahoo Finance). Fundamentele sunt puternice și devin din ce în ce mai puternice. Cel ce investește pe termen lung știe asta și continuă să acumuleze.

Teamă și lăcomie

Evoluția prețului pe termen scurt este, în mare parte, influențat de două emoții primare: teama și lăcomia. Aceste emoții sunt puternice și conduc prețul către niveluri neimaginate în Bull Market și similar, scad peste măsură, în Bear Market.

Conform indexului de teamă și lăcomie (Fear & Greed Index), sentimentul pieței acum este de “extreme fear”, adică teamă extremă. De cele mai multe ori, asta înseamnă că investitorii iau decizii emoționale iar prețul scade peste măsură.

Dacă analizăm ce s-a întâmplat în trecut, de fiecare dată când acest index a scăzut sub valoarea 20, profitul după 6 luni a fost (în medie) de 55%. Astăzi indexul indică 11, iar în trecut acest nivel a fost potrivit pentru a acumula Bitcoin.

Prosperitate în Bear Market

Fanii Bitcoin iubesc Bear Market-ul. Știi ce au în comun cei care investesc în Bitcoin pe termen lung?
– studiază și învață despre Bitcoin
– înțeleg creșterea exponențială și efectul de rețea
– au perspectivă de termen lung și ignoră zgomotul prezent
– realizează că riscul investiției în Bitcoin scade odată cu creșterea adopției de către companii, state și masele de oameni
– realizează că Bitcoin merită un loc în orice portofoliu de investiții
– realizează că Bear Market-ul este cel mai bun prilej de a pune mâna pe niște Bitcoin
– recunosc că cel mai bun moment de a cumpăra este atunci când s-a răspândit frica

Focus pe termen lung

Evită să fii influențat de mișcările temporare de preț și de știrile senzaționale. Concentrează-te pe trendul de lungă durată și pe fundamente. Trendul e evident. Bitcoin se răspândește la o rată exponențială. Mai rapid decât internetul și telefoanele mobile.

Pentru succesul tău,
Cătă

Catalin Oanca

PS: înseamnă că prețul nu va mai scădea? Bineînțeles că nu. Viitorul Bitcoin-ului e plin the piscuri și prăpăstii. Nu ai cum să le prezici. Nimeni nu poate.

Însă vestea bună e că, nu e nevoie.

PPS: Spune-mi ce îți iei din articolul ăsta – care să te ajute pe mai departe. O revelație, un gând, ceva cu care rămâi la final și te poate ajuta în viața ta.

(lasă-mi un comentariu mai jos și hai să povestim un pic)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vrei sa afli cand postez ceva nou?

Dă-mi voie să-ți trimit o notificare prin email. Singurul mod în care voi folosi adresa ta de email este ca să te anunț când apare conținut nou pe site. Fără spam, fără promoții. 

Articole pentru tine

Curs crypto GRATUIT

Peste 40 de lecții din care înveți cum să investești inteligent în criptomonede, fără să pierzi banii aiurea

Fără SPAM. Fără promoții.