Bitcoin va supraviețui

“Sunt conectat la televizor.”

“Deci joci de pe calculator?” M-a întrebat prietenul meu.

Ne înțelesesem să ne întâlnim o dată pe săptămână, pe Discord, pentru vreo 2 ore de gaming. De data asta eram doar noi doi, frații mei aveam alte planuri. Tolănit pe canapea, cu joystick-ul în mână, așteptam să începem un meci de Overwatch 2.

“Da, de pe calculator. Îl aprind rar acum, doar când mă mai joc câte ceva.”

“Nu mai minezi nimic?”

“Nu. Nu e nimic profitabil.” Mă uitam melancolic către unitatea din colțul camerei care lumina discret geamul lateral cu jocurile sale de lumini RGB.

Nu știu ce-a fost în capul meu când am cumpărat bestia asta. Acum un an, în septembrie 2021, când am adus-o acasă, eram încă în Bull Market. Prețurile plăcilor video erau la un maxim istoric, dar asta nu m-a oprit să scot 1450 de dolari din buzunar. Mi-am imaginat că dacă minez Ethereum, care se vindea atunci cu 3450$, mi-aș fi scot investiția într-un an. Chiar așa i-am și mărturisit băiatului care mi-a predat coletul.

“Am pus-o pe OLX, poate o vând.” Am continuat eu în timp ce butonam în căutarea unui campion cu care să-mi iau bătaie. Jucam pentru prima dată Overwatch și habar n-aveam nici ce abilitați se folosesc, nici măcar ce butoane să apăs.

“Vrei să vinzi calculatorul… cu cât?” Am auzit în căști vocea prietenului meu, care încerca și el să-și aleagă pe cineva. Nici el n-a mai jucat. Eram doi noobi.

“L-am pus la 1200. Eu am dat 1450 pe el și am făcut vreo 150 profit.” Mi-am dat seama atunci că aș mai fi putut lăsa din preț.

A început meciul și mă încurcam în butoane. La celălalt capătul al firului era și mai rău:

“Ah, am început deja? Ce trebuie să facem?”

A urmat un masacru în care ne-am luat-o tare pe cocoașă. Am decis să încercăm împotriva unor boți avansați, ca să ne obișnuim cu jocul. Iar ne-am luat bătaie. Am reușit, într-un final să învingem ‘casual bots’.

“Dar nu mă grăbesc să-l dau”, am continuat eu discuția. “L-am luat ca pe o investiție și pot aștepta până când începe din nou să fie profitabil minatul”.

“Crezi că o să mai fie profitabil? Ce o să minezi?”

“Încă nu știu. Ce-i drept, de când cu trecerea Ethereum de la proof of work la proof of stake, nu mai e nimic profitabil. Aștept câteva luni, să-și revină piața. În Bull Market va fi din nou profitabil.”

“De ce s-ar merita să minezi pe viitor dacă acum nu mai merită?”

“Pentru că va deveni mai ușor de minat după ce toți cei care nu mai fac profit acum vor renunța. Sistemul e atât de inteligent încât se adaptează pentru a-și asigura supraviețuirea. Iar ca să supraviețuiască, se va ajusta astfel încât să fie din nou profitabil, indiferent de preț.”

În urma acestei discuții mi-a venit ideea de a-ți explica unul dintre cele mai importante aspecte ale criptomonedelor, dar în special Bitcoin.

O revoluție tehnologică

La suprafață criptomonedele par a fi o schemă de îmbogățire rapidă sau o tehnologie la modă, depinde pe cine întrebi. Puțini sunt cei care înțeleg în amănunt cum funcționează blockchain-ul și că luam parte la o revoluție tehnologică.

O revoluție tehnologică reprezintă o perioadă în care una sau mai multe tehnologii sunt înlocuite de una nouă, într-o perioadă scurtă de timp. Un progress tehnologic accelerat caracterizat prin inovații care cauzează schimbări bruște și semnificative în societate.

Gândește-te ce a însemnat pentru întreaga omenire inventarea becului. Înainte oamenii foloseau lumânări și felinare pentru a avea lumină după lăsarea întunericului. Astăzi iluminăm stadioane pe care să jucăm fotbal noaptea și instalam LED-uri în casă, pentru a consuma mai puțin.

Înainte oamenii mergeau pe cai și în căruțe, dar de când cu inventarea motorului cu combustie internă, ne deplasăm la viteze inimaginabile. Poți fi oriunde în lume în doar câteva ore.

Oprește-te o clipă și fii recunoscător pentru lucrurile aparent banale pe care le ai la îndemână, dar de care, poate nici măcar părinții tăi n-a avut parte atunci când erau de vârsta ta.

Azi ne scriem pe WhatsApp, dar înainte oamenii își trimiteau scrisori, vederi și telegrame. E dificil să sintetizez în două-trei rânduri ce efect a avut inventarea internetului asupra omenirii.

Îmi aduc aminte cum mi-am dat întâlnire cu prima mea prietenă din adolescență. Am sunat-o de pe telefonul fix amplasat strategic pe holul apartamentului părinților mei. O cutie alb-murdar cu acea roată numerotată pe care prea târziu am învățat că trebuie să o învârt până la capăt pentru a forma numărul corect.

telefon vechi cu fir

Eu abia aveam curaj să vorbesc cu fata, cu atât mai puțin cu părinții ei. Și fiindcă întreaga familie avea un singur telefon, răspundea cine era disponibil.

“ăăă… Bună ziua… ăăă… Elena este acasă?”

În prezent, când aceste aparate de tortură sunt doar antichități într-un muzeu ( sau la Primărie 🙂 ), mi-am găsit iubita pe Tinder. Swipe right, it’s a match! ❤️

Despre asta vorbim. Blockchain-ul este revoluția tehnologică care va da peste cap un domeniu al vieții noastre atât de important, dar care este învechit, ineficient și care are o mare nevoie de inovație: banii.

Bitcoin n-a fost creat pentru a îmbogății oamenii. Bitcoin a apărut din nevoia de a-ți pune averea în mâinile tale, să o deții, să ai control, să faci ce vrei tu cu ea – să nu stai la mâna companiilor financiare, a bancherilor și a guvernelor, sau a ‘mafioților’, așa cum le zice tata. Dar pentru că suntem în plin proces de adopție al criptomonedelor, să fii vizionar și să investești acum se va dovedi foarte profitabil.

E ca și cum ai fi investit în oricare dintre Amazon, Google, Microsoft sau Facebook, acum 10-15 ani.

Ce te faci când Bitcoin nu mai e profitabil?

Într-un articol precedent am zis că prețul Bitcoin-ului trebuie să crească pentru ca minerii să supraviețuiască reducerii recompensei. Este unul dintre motivele pentru care valoarea Bitcoin-ului e ‘forțată’ cumva.

Pentru ca Bitcoin să existe și ca să funcționeze, este nevoie de putere computațională și de energie electrică. Fără activitatea de minat, Bitcoin nu există. Deci Bitcoin nu este doar o monedă virtuală, care există doar pe internet. Valoarea Bitcoin-ului vine din lumea reală. Iar un prim factor este acest cost de funcționare.

Dacă nu ar exista profit pentru mineri, aceștia s-ar ocupa cu altceva. Dacă prețul pentru un Bitcoin nu ar fi mai mare decât costul de funcționare al afacerii, minerii s-ar orienta către altă oportunitate. Deci costul calculatoarelor folosite, împreună cu costul energiei electrice utilizate, trebuie să fie mai mic decât recompensa pe care o primesc minerii.

Dar asta nu se întâmplă întotdeauna. De exemplu, acum, în Noiembrie 2022, rata de profitabilitate este foarte mică. Nici cele mai puternice calculatoare specializate nu pot fi profitabile dacă prețul per kilowatt este mai mare de 0.14$.

Rata profitabilității în ultimii 3 ani pentru activitatea de minat Bitcoin
Rata profitabilității în ultimii 3 ani
in 2020 nu este profitabil sa minezi Bitcoin

Eu, în București, plătesc 0.17$ / Kwh și nici măcar nu am cel mai mai performant calculator. Înțelegi că nu pot fi profitabil în aceste condiții.

Cu toate astea, hash-rate-ul este la un nivel maxim istoric. Securitatea rețelei este mai puternică ca niciodată. Hash-rate-ul reprezintă numărul cuantificabil al puterii de procesare al rețelei. Chiar dacă prețul nu reflectă acest lucru, rețeaua Bitcoin este mai puternică și mai sigură ca niciodată.

Bitcoin Hash-rate

Deși trecem printr-o perioadă dificilă în care multe afaceri de minat Bitcoin și alte criptomonede dau faliment din cauza lipsei profitabilității, această perioadă este temporară. Încă de la început, inventatorul Bitcoin a prevăzut astfel de provocări și a programat o criptomonedă inteligentă. O monedă virtuală care se poate adapta în funcție de nevoia din piață, care rămâne relevantă și profitabilă, indiferent de factorii externi.

Pentru că in anii trecuți a fost foarte profitabil, tot mai mulți oameni au ales să mineze Bitcoin. Chiar dacă este costisitor să începi o astfel de afacere, recompensa e pe măsură, mai ales când un Bitcoin se vinde cu peste 60.000 de dolari.

O criptomonedă inteligentă

Bitcoin funcționează in parametrii optimi, atunci când se generează noi monede la fiecare 10 minute, ca și recompensă pentru efortul computațional de a adăuga un nou bloc de tranzacții la blockchain.

Cu cât apar mai mulți mineri noi, cu atât crește puterea computațională și astfel capacitatea de a genera Bitcoin e mai mare. Pe lângă asta, de la an la an tehnologia se dezvoltă continuu iar procesul de minat criptomonede devine mai eficient. Astfel, noi monede Bitcoin ar putea fi generate din ce în ce mai repede.

Însă Satoshi Nakamoto, inventatorul Bitcoin,  a prevăzut această provocare.

Dificultatea activității de minat (adăugarea unui nou bloc de tranzacții la blockchain), care generează Bitcoin, se ajustează automat, fără intervenția nimănui, în funcție de câtă putere computațională participă la acest proces. Se auto-regulează astfel încât timpul necesar generării de noi Bitcoin să rămână constant, în jurul valorii de 10 minute.

Astfel rata inflației (devalorizarea monedei) este previzibilă pe întreaga durată a existenței ei. Știm că nu vor exista mai mult de 21 de milioane de unități Bitcoin și știm în ce ritm acesta își pierde din valoare.

În acest moment, pentru că se generează 6.25 Bitcoin la fiecare 10 minute, rata inflației este de 1.81%. Însă începând cu 2024, când recompensa minerilor va fi înjumătățită la 3.125 BTC, rata inflației va fi 0.84%. Spre deosebire de banii fiat care se devalorizează continuu, garantat, mai mult sau mai puțin, în funcție de deciziile persoanelor de la putere.

Rata inflației Bitcoin
Rata inflației Bitcoin

Această ajustare a dificultății are loc după 2016 blocuri adăugate la blockchain, proces care durează aproximativ două săptămâni. Dacă a durat mai mult de 2 săptămâni pentru a adăuga cele 2016 blocuri noi, programul Bitcoin înțelege că este prea dificil de minat, așa că reduce complexitatea puzzle-ului matematic pe care minerii încearcă să-l rezolve.

Până la urmă, în termeni simplii, toți acești mineri își folosesc calculatoarele pentru a ghici răspunsul la o întrebare matematică. Așa se asigură egalitatea șanselor pentru toți contribuitorii la rețea.

Dacă calculatoarele ghicesc 2016 răspunsuri corecte în mai puțin de două săptămâni, atunci Bitcoin își dă seama că puterea computațională a crescut și crește dificultatea pentru următoarele două săptămâni, când vă evalua din nou puterea de procesare.

Și oameni care vor profit

Există așa numitele ferme care au unicul scop de a mina criptomonede. Hale întregi cu calculatoare specializate sau instalații de plăci video legate în serie care funcționează non-stop, scot un zgomot infernal și generează foarte multă căldură. Acestea sunt afaceri în toată regula, cu angajați, încasări, cheltuieli, contabilitate, tot tacâmul.

ferma de minat Bitcoin

Pentru aceste afaceri e foarte important să plătească cât mai puțin pentru energia electrică deoarece ea reprezintă principala cheltuială care determină profitul. De aceea afacerile care minează criptomonede se poziționează de obicei în zonele/țările unde costul energiei electrice este foarte mic, sau unde se poate obține curent electric foarte ieftin sau gratis. De preferat gratis, precum cel generat de propriile panouri solare sau turbine eoliene.

Dar există și persoane cu un buget mai restrâns, care nu se aventurează atât de departe. Unii au un hambar în spatele casei, un beci la subsol sau un simplu calculator pe birou. Deși Bitcoin nu se poate mina cu un calculator obișnuit, alte criptomonede încă permit acest lucru.

Până de curând am putut mina și eu Ethereum cu o singură placă video de ultima generație. Însă rețeaua Ethereum a renunțat la mecanismul de verificare a tranzacțiilor prin putere computațională (Proof of Work), ceea ce a scos foarte mulți mineri din piață. Există criptomonede alternative precum Ergo sau Ravencoin, care pot fi minate în continuare cu ajutorul plăcilor video, însă numărul crescut de mineri ‘orfani’ precum și situația economică (bear market) fac ca activitatea de minat criptomonede să fie neprofitabilă în acest moment.

Deci sunt prea mulți mineri, prea multă putere computațională, iar prețurile criptomonedelor sunt atât de mici în bear market încât nu acoperă nici măcar costurile energiei electrice.

Cu placa mea video, un RTX 3070Ti sunt în pierdere 0.5$ pe zi. Chiar dacă urmează un bull market în care prețul criptomonedelor pe care le pot mina ar putea crește și de zece ori în valoare, nu are sens să consum energie electrică și să-mi uzez placa video care rulează non-stop la temperaturi ridicate. Mai inteligent este să cumpăr direct criptomoneda pe care vreau să o minez și astfel nu sunt în pierdere și nici nu îmi uzez echipamentul.

lipsa profitabilitatii pentru placa mea video

În loc să dau bani la furnizorul de energie electrică, mai bine îi pun la mine în portofel. Și când vine bull market-ul, mă bucur de creșterea în valoare a investiției. Iar dacă prețurile nu mai cresc, există o dinamică care determină ca activitatea de minat să rămână profitabilă pe termen lung.

Când dificultatea este ridicată, recompensa per unitate de minat este mai mică. Este mai greu de minat și faci mai puțini bani. Asta determină ca cei care minează la scară mică să renunțe la activitate, pentru că nu-și pot acoperi cheltuielile și mai bine cumpără direct criptomoneda.

Dar cu cât mai mulți mineri părăsesc rețeaua, scade și dificultatea. Asta înseamnă că e mai ușor de minat iar echipamentele mai slabe pot fi din nou profitabile. Astfel cei care au renunțat anterior pot face din nou bani. Iar cu cât mai multe calculatoare noi se alătură la construcția blockchain-ului, cu atât dificultatea crește. Profiturile vor scădea și procesul se repetă.

Pe lângă faptul că minerii contribuie la adăugarea blocurilor de tranzacții noi la blockchain, prin acest proces se asigură și securitatea rețelei. Cu cât mai multă putere de procesare e orientată către acestă activitate, cu atât mai greu este de atacat rețeaua. Intenția programului criptomonedei este de a asigura securitatea rețelei, iar prin ajustarea dificultății se asigură parametrii optimi de stimulare a minerilor pentru ca rețeaua să continue să existe.

Înainte de încheiere vreau să fac o distincție. Bitcoin este programat să adauge un nou bloc de tranzacții la fiecare 10 minute și își ajustează dificultatea la fiecare 2016 blocuri. Dar acest lucru este specific acestei criptomonede și celor care au copiat codul ei.

Alte monede au propriul mecanism de ajustare a dificultății, însă principiul e același. Ergo, de exemplu, analizează ultimele 8 epoci. În codul sursa al Ergo, o epocă reprezintă 1024 de blocuri, deci un număr total de 8192 de blocuri. Deși numărul e de aproximativ 4 ori mai mare decât cel folosit de Bitcoin, la blockchain-ul Ergo se urmărește adăugarea unui nou bloc la fiecare 2 minute. Astfel ajustarea dificultății are loc la aproximativ 11 zile.

În concluzie,

Bitcoin este pregătit pentru o evoluție tehnologică continuă. Cel puțin pe cea pe care ne-o putem imagina în acest moment. Acum sute de ani nimeni nu s-ar fi gândit că putem trimite instant mesaje către oameni aflați la zeci de mii de kilometri distanță. Prin aer! Iar tu citești aceste rânduri de pe un dispozitiv care poate trimite astfel de mesaje.

Unii se tem de apariția computerelor cuantice. Dar e o grijă nejustificată în acest moment. Bitcoin se poate adapta la cerințele tehnologice care îi amenință securitatea. Așa cum o face și prin ajustarea dificultății de minat. Chiar dacă în acest moment nu mai e profitabil pentru mulți, piața de criptomonede și dificultatea vor suferi modificări care vor stimula minerii să facă bani din această activitate.

Iar eu mă gândesc să vând în pierdere placa video, acum când suntem la aproximativ 550 de zile distanță de următorul eveniment de înjumătățire a recompensei Bitcoin. În trecut, această perioadă a concis cu punctul minim al prețului, înainte de începerea bull market-ului. În cele mai multe cazuri, e mai profitabil să investești direct în criptomonedă decât să minezi cu un singur calculator personal, oricât de performant.

Pentru succesul tău,
Cătă

Catalin Oanca

P.S.  Nu există corelație între prețul criptomonedei și ajustarea dificultății. În acest moment prețul Bitcoin e la valori scăzute, poate chiar minime, iar dificultatea atinge cote maxime.

P.P.S. Nu uita să îmi lași un comentariu. Orice părere sau întrebare ai, de abia aștept să îți răspund.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vrei sa afli cand postez ceva nou?

Dă-mi voie să-ți trimit o notificare prin email. Singurul mod în care voi folosi adresa ta de email este ca să te anunț când apare conținut nou pe site. Fără spam, fără promoții. 

Articole pentru tine

Curs crypto GRATUIT

Peste 40 de lecții din care înveți cum să investești inteligent în criptomonede, fără să pierzi banii aiurea

Fără SPAM. Fără promoții.