Bitcoin nu este crypto

Ajunsesem cu 5 minute mai devreme. M-am așezat pe unul dintre cele trei scaune albastre din sala de așteptare. Sală de așteptare e mult spus, era de fapt, holul unei garsoniere improvizate într-un cabinet stomatologic. Cu ani în urma locuiam și eu într-o locuință identică, doar că 6 etaje mai sus.

Pe peretele ce separă așa zisa sala de așteptare și spațiul de lucru al dentistului era amplasat un mic televizor ce turuia știri și reclame. Nimic interesant, așa că eu beleam ochii în telefon. Îmi notam în aplicația de bugetare câți bani am scos de la bancomat ca să plătesc pentru noua măsea. Eram ofticat că a trebuit să scot bani de trei ori, pentru că unele bănci au impresia că știu ele mai bine de câți bani am nevoie și nu mă lăsa să scot cât vreau eu. Colac peste pupăză, epuizasem deja retragerile gratuite ale cardului, așa că am plătit comision pentru toate cele trei tranzacții.

Între timp aud: “Caritasul monedelor virtuale explodează”.

M-am gândit că e vorba despre scandalul FTX așa că am ridicat ochii către televizor și am ascultat știrea. Nu s-a menționat nimic în plus față de ce știam deja, dar în sinea mea m-am bucurat pentru că există știri despre criptomonede. Păcat că știrile sunt nasoale. Și păcat că cei care pregătesc știrile pentru TV habar n-au despre ce vorbesc și doar regurgitează ce au zis alții.

Dacă nu știi ce s-a întâmplat cu FTX, ei bine, e cel mai mare scandal crypto al anului. Al doilea cel mai mare exchange de criptomonede a intrat în faliment. Nu din cauză că economia mondială e varză, inflația a crescut și criptomonedele s-au devalorizat, ci din cauza lăcomiei, a lipsei de responabilitate și a activităților ilegale. Criptomoneda creată de FTX, și anume FTT, nu mai are nici o valoare. Totodată, o gaură de peste 10 miliarde de dolari a lăsat investitorii cu buzunarele goale. Cei care nu și-au retras la timp banii de pe platformă, au pierdut tot ce acumulau acolo.

De după paravanul despărțitor se auzea conversația dintre medic și pacient. M-am ridicat de pe scaun și m-am apropiat de televizor. Am făcut o poză, ca să mă crezi. Sunt atât de nepricepuți cei care vorbesc de criptomonede la TV, încât au afișat pe ecran cu cât a crescut în ultimele 7 zile USD Coin: 0.06%! Păi normal, doar e o criptomonedă stabilă. Prețul ei e întotdeauna în jurul valorii de $1. Nu generează profit, nu e relevant.

Stiri crypto la TV

Între timp, a apărut pe ecran și un expert financiar autohton, invitat special pentru a dezbate situația. A zis două-trei lucruri bune, cum ar fi ca piața de criptomonede e foarte volatilă și plină de speculații. Dar când a început să vorbească despre valoarea reală a Bitcoin-ului, a fost evident că nu știe despre ce vorbește. Evident pentru mine, dar din păcate, majoritatea celor care urmăresc aceste știri sunt informați greșit. Apoi dezvoltă opinii și credințe eronate care se reflectă asupra modului în care investesc.

Ascultam dezamăgit, cu părere de rău, pentru că Bitcoin nu are o reprezentare mai bună în mass-media.

A plecat pacientul și am fost invitat de după paravan. M-am întins pe scaun și așteptăm liniștit să-mi intre degetele-n gură. Medicul se învârtea ca un titirez prin cabinet și scotocea fiecare sertar, fiecare buzunar.

“Poți aștepta 15 minute să mă duc până acasă?” M-a întrebat după ce și-a dat seama de isprava făcută. Ședea în ‘balconul’ garsonierei, cu un ghiozdan în mână.

Încă întins comod pe scaun, am ridicat doar puțin capul și l-am întrebat: “Poftim?”

“Am uitat coroniță acasă. Dacă poți aștepta, mă întorc repede.”

M-am uitat la ceasul mare de pe peretele din stânga mea. Era 4:05. Nu mă grăbeam nicăieri, voiam doar să vizualizez pe ceas cât înseamnă 15 minute. Oare chiar se întoarce în 15 minute, sau zice el așa…?

“Bine, aștept, ce-o să fac…”

Așa că am avut timp să mă gândesc la știrea de mai devreme. Când am intrat eu pentru prima dată în piața criptomonedelor, era o perioadă asemănătoare. În August 2018, Bitcoin valora aproximativ 6000 de dolari, însă în numai câteva luni se vindea cu 3000. Abia învățăm atunci despre criptomonede și nu am avut suficientă experiență, încredere și curaj să investesc mai mult.

Am făcut suficiente greșeli între timp ca să înțeleg care este cu adevărat valoarea Bitcoin-ului și de ce nu trebuie confundat cu restul pieței de criptomonede. Bitcoin nu este crypto.

Dominanța Bitcoin

Deși există peste 20.000 de shitcoins, Bitcoin reprezintă 37% din întreaga valoare monetară a monedelor virtuale. Din toți banii investiți în criptomonede, 37% sunt investiți în Bitcoin. 16.8% in Ethereum iar restul în celelalte mii de proiecte. În anii trecuți, dominanța Bitcoin-ului era de peste 60%. Între timp criptomonedele au devenit din ce în ce mai populare și din ce în ce mai mulți speculatori și investitori ‘wanna-be’ au început să arunce cu bani. Poate, poate se îmbogățește vreo unul.

Dominanța Bitcoin

Asemeni cu mutarea taximetriștilor pe Uber și Bolt, pariorii de cai și de căței au început să bage bani în XRP, Dogecoin, ShibaInu. “Bitcoin e prea scump, mai bine cumpăr o monedă ieftină, care valorează câțiva cenți și o sa fac un milion de dolari…” (Spoiler: așa nu se face)

Iar acum, la final de Bear Market, se vede ce proiecte sunt serioase, îndeplinesc ceea ce au promis și își continuă activitatea, indiferent de preț. LUNA, FTX, Celsius, BlockFi și toate cele care au mai căzut sunt dovada unui management prost, a lăcomiei și a manipulării celor creduli, celor care speră se se îmbogățească cu eforturi minime. Recunosc, și eu am fost prostit atât de LUNA cât și de FTX. Cine credea că al doilea cel mai mare crypto exchange din lume se va prăbuși peste noapte?

De ce s-au prăbușit toate aceste proiecte? Pentru că au avut la conducere un lacom, un mincinos, un grandoman. O persoană, o echipă, care decid soarta proiectului și a banilor investiți. Care este singurul proiect care funcționează autonom, fără un șef-de-șef, fără echipă, fără entitate financiară? Bitcoin.

Sigur, Bitcoin poate suferi impactul economiei mondiale. Însă este o piață liberă. Valoarea în fiat a Bitcoin-ului e determinată doar de cerere și de ofertă. Cei care vând și cei care cumpără.

În cazul celorlalte proiecte însă, cineva decide. Decide cine e cenzurat, ce e permis, unde se duc banii, cine are acces, se instalează portițe ascunse pentru ‘cazuri extereme’. Și se minte. Se minte la greu, doar ca să investim, cu speranța că vom atinge mai repede libertatea financiară.

Să investești în Bitcoin sau altă criptomonedă nu e același lucru.

Iancu Guda, expertul autohton care a fost invitat la televizor pentru știrea de care îți spuneam mai devreme, a avut următoarele contra argumente împotriva Bitcoin-ului:

Parafrazez: ‘Se zice că Bitcoin are valoare pentru că e în cantitate limitată. Dar nu tot ce e în cantitate limitată e automat valoros‘.

Așa e, nu tot ce e în cantitate limitată are valoare. Însă valoarea Bitcoin-ului nu provine doar din faptul că există în cantitate limitată. Faptul că există doar 21.000.000 de Bitcoin pe hârtie, din care mai puțin de 19.000.000 vor fi vreodată accesibili, determină o creștere a valorii în timp. Previne devalorizarea din cauza inflației, așa cum se întâmplă cu banii fiat. Cu cât mai mulți oameni vor înțelege valoarea reală a Bitcoin-ului, prețul va exploda odată cu creșterea cererii, fiindcă oferta rămâne aceeași, previzibilă.

Așadar, Bitcoin nu are valoare pentru că este în cantitate limitată. Acest lucru îi amplifică valoarea.

Parafrazez: ‘Tranzacțiile cu Bitcoin sunt ieftine. Dar ce credeți? Că băncile nu vor face nimic în această privință? Fiți sigur că băncile vor adopta tranzacțiile pe blockchain‘.

Așa e, băncile sunt deja pe cale de a implementa tranzacțiile pe blockchain. Tu probabil că te bucuri de tranzacții bancare gratuite în acest moment, dar dacă trimiți bani în afara Europei vei vedea că un transfer costa cel puțin 20 de dolari. Iar la sume foarte mari apar și alte comisioane.

Deși tranzacțiile bancare pot deveni mai ieftine cu ajutorul blockchain-ului, banii fiat se vor transforma în CBDC (central bank digital currency) ceea ce nu e neapărat un lucru bun. Băncile și guvernele deja controlează banii așa cum vor ei. Prin transformarea banilor în valute digitale, acestea devin programabile. Adică ei dobândesc și mai mult control asupra banilor tăi, iar tu ai din ce în ce mai puțin. Nu vor mai exista bani cash, așa că autoritățile vor ști întodeauna câți bani ai, unde ii ai, cu access total la ei. Vor putea programa banii tăi să aibă termen de expirare.

Probabil că banii cash vor dispărea oricum. Problema e, în mâinile cui este controlul asupra banilor și a averii tale.

În cazul Bitcon-ului, tranzacțiile sunt ieftine pentru că nu există intermediari care să-ți bage mâna în buzunar ca să-și ia partea lor. Tranzacțiile se realizează de la persoană la persoană, iar singura ‘taxă’ pe care o plătești este către cei care realizează, în mod automat, tranzacția: minerii. Totul e transparent, cu costul minim necesar. Eficient.

Este acesta un indicator de valoare? Bineînțeles! Stă valoarea Bitcoin-ului doar în acest aspect? Desigur că nu!

Și de ce vorbești, omule, de ‘lipsa’ valorii Bitcoin-ului în cazul scandalului FTX? Bitcoin nu e crypto!

Valoarea reală a Bitcoin-ului

Sistemul monetar curent, tot ceea ce înseamnă bani fiat și instituțiile care îi guvernează, este diabolic. Principala suferință a oamenilor de pretutindeni are legătură fie cu banii, munca, stresul, sărăcia sau calitatea vieții.

Bitcoin rezolvă această problemă. Separă banii de Stat și ia puterea din mâinile băncilor și a politicienilor. Bitcoin e creat în așa mod încât poate fi folosit timp secole întregi, fiind rezistent la tot felul de atacuri. Nu există o singură entitate sau grup de oameni care controlează Bitcoin. Politica monetară a Bitcoin-ului nu poate fi schimbată cu ușurință.

Toate celealte criptomonede sunt un atac asupra Bitcoin-ului pentru că distrag oamenii de la obiectivul principal: înlocuirea sistemului monetar de tip fiat. În aparență, aceste shitcoins vor să fie o versiune mai bună a Bitcoin-ului. Conform mesajelor lor de marketing, Bitcoin folosește o tehnologie învechită, e prea lent, fie nu are utilitate suficientă sau e dăunător pentru mediul înconjurător. Din păcate, aceste narative încetinesc procesul de adopție al Bitcoin-ului.

Majoritatea criptomonedelor sunt:

  1. Țepe care au fost create pentru a îmbogăți pe cel care le-a creat
  2. Centralizate, cu reguli care pot fi ușor să schimbat (niciodată în interesul tău)
  3. Lipsite de utilitate și nu rezolvă probleme reale
  4. Folosite exclusiv pentru tranzacționare, ca și mijloc de a câștiga mai mulți bani fiat

Întreaga piață de criptomonede e plină de țepe și promisiuni deșarte.

Bitcoin rezolvă o problemă pe care oamenii o au de milenii: bani buni care nu pot fi diluați și manipulați de către nimeni. Aceasta este valoarea reală a Bitcoin-ului si de aceea nu poate fi înlocuit.

Banii buni îndeplinesc următoarele 5 criterii principale:

  • sunt ușor divizibili (cinci bani, zece bani, cinșpe, 25 de bani 🙂 )
  • sunt portabili, ușor de transportat
  • există în cantitate limitată
  • sunt durabili, greu de distrus
  • au acceptate socială, sunt recunoscuți și acceptați de toți oamenii

Bitcoin îndeplinește toate aceste criterii. Nici măcar aurul nu le îndeplinește pe toate, deși a fost cea mai potrivită soluție a omenirii până în zielele noastre. Banii fiat sunt o glumă proastă. Dacă ai acces la cursul de investiții inteligente, am dezbătut mai pe larg acest subiect aici: https://catalinoanca.ro/lecție/ce-sunt-banii-de-fapt/

La televizor n-am văzut să se dezbată valoarea reală a Bitcoin-ului. De ce oare?

Bitcoin poate fi folosit de către oricine, fără obstacole sau bariere de orice fel. Indiferent de vârstă, sex, religie, rasă, etnie, domiciliu, oricine poate folosi Bitcoin. Nu poți spune același lucru despre conturile bancare.

Când folosești Bitcoin, nu te întreabă nimeni cât ai, de unde ai sau ce ai de gând să faci cu Bitcoin-ul tău. Trimiți și primești bani fără întrebări, fără limite, fără cenzură.

Contul tău Bitcoin nu poate fi blocat, nu poate fi accesat de către nimeni altcineva decât de tine. Nu poate nimeni să-ți ia bani din cont fără acordul tău. Băncile sau instituțiile judecătorești pot face acest lucru cu conturile tale bancare.

Tranzacțiile în rețeaua Bitcoin sunt publice și transparente. Oricine poate vedea cum circulă toate cele 21 de milioane de Bitcoin. Nimic nu e ascuns, nimic nu e ‘pe la spate’. Bineînțeles că băncile și guvernele nu vor să adopte o astfel de tehnologie.

Și un lucru extrem de important, care face diferența dintre Bitcoin și celelalte criptomonede, este faptul că Bitcoin nu are CEO. Nu există un lider sau o echipă care să controleze sau să manipuleze Bitcoin. Nu există motive ascunse, înșelăciuni sau fraudă. Absolut toate celelalte criptomonede sunt bazate pe fantezii, iluzii și minciuni, pentru că sunt conduse de oameni. Nimic nu e ceea ce pare.

Pot exista un număr infinit de criptomonede. Sunte deja mai mult de 20.000 la număr și tot mai multe sunt create în fiecare zi. Chiar și tu poți crea o criptomonedă sa un NFT în mai puțin de o oră. Însă tot ce fac aceste criptomonede este să fure cererea pentru Bitcoin și să denigreze reputația acestui domeniu.

Dacă vrei să investești în criptomonede, pentru că rezolvă problema banilor, atunci investește în Bitcoin. Celelalte criptomonede sunt doar un vehicul de a acumula satoshi. Majoritatea portofoliului tău ar trebui să fie în Bitcoin și astfel ești protejat și de țepe, și de bear market. Poți dormi liniștit noaptea.

Nu există nici o garanție că Bitcoin va învinge. Există multe obstacole și provocări, însă Bitcoin le-a făcut față până acum. Nu știm ce va urma, poate că Bitcoin va eșua. Însă eu cred că vom reuși să învingem sistemul monetar actual și de aceea investesc și sprijin adopția Bitcoin-ului.

….

Așa mă gândeam eu, așezat pe unul dintre 3 cele scaune albastre din sala de așteptare. Trecuse deja cele 15 minute de când dentistul plecase în căutarea măselei mele. La televizor, continuau știrile. În timpul unui zbor Cluj – Liverpool s-au umplut bagajele de sânge. Au întors toate bagajele în România pentru investigații, ca să descopere carnea de porc a unui pasager, carne care se dezghețase până în Anglia. Fratele meu, leagă mai bine pungile alea!

Cătă.

Catalin Oanca

P.S. Nu te lăsa amăgit de câștigurile potențiale ale criptomonedelor. Sunt doar un miraj. Dacă ai o cunoștință care a câștigat la lotto, te apuci și tu să faci la fel? Adevărata valoare este în Bitcoin. Iar Bitcoin nu este crypto.

P.P.S. Nu uita să-mi lași un comentariu, hai să discutăm. Ești de acord că Bitcoin nu este crypto?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vrei sa afli cand postez ceva nou?

Dă-mi voie să-ți trimit o notificare prin email. Singurul mod în care voi folosi adresa ta de email este ca să te anunț când apare conținut nou pe site. Fără spam, fără promoții. 

Articole pentru tine

Curs crypto GRATUIT

Peste 40 de lecții din care înveți cum să investești inteligent în criptomonede, fără să pierzi banii aiurea

Fără SPAM. Fără promoții.