Ziua în care vei vinde Bitcoin-ul acumulat

“Câte ore muncești tu de obicei?”, mă întreabă mama la celălalt capăt al firului.

“Păi, de obicei, de dimineață la 9 până seara la 6”, i-am răspuns. M-am mirat și eu de programul ‘corporatist’ pe care îl am, deși lucrez de acasă de când mă știu.

“Uneori mai mult, alteori mai puțin, în funcție de nevoie”, am continuat. “Acum e mai dificil pentru că iau totul de la capăt, dar sunt pe drumul cel bun.”

Chiar nu vrei să te angajezi măcar part-time, ca să ai și tu carte de muncă?” Cuvintele pe care le auzeam în căști se transformau în zgomot de fundal. Aceeași întrebare, la care orice răspuns aș da, o voi auzi veșnic de la mamă. Dacă ar fi după ea, miliardar de-aș fi, fără carte de muncă, n-am nicio șansa în viață.

“Nu, nu am nevoie”, i-am răspuns calm în timp ce scoteam roșiile, castraveții și o conservă de ton din frigider. Îmi pregăteam o salată delicioasă.

“Bine, bine. Tu știi ce-i mai bine pentru tine.” Știa că întrebarea mă deranjează, așa că nu a mai insistat.

Dar investițiile tale în criptomonede… ți-au mai rămas măcar banii cu care ai început?

În săptămânile ce urmează mi-am propus să mă mut la Brașov. Bucureștiul e prea mare, prea aglomerat, și mi-ar plăcea să schimb peisajul. Să mă plimb mai des prin păduri, să mă cațăr pe munți și să ajung oriunde în oraș în mai puțin de 30 de minute.

După un an sabatic în care nu prea am mai generat venituri, mutarea la Brașov reprezintă o provocare. Mare sau mică, rămâne de văzut. Am început deja să contactez foști clienți și să caut alții noi, iar proiectele încep să apară. Când voi fi pus deoparte suficienți bani ca să ne mutăm, sun agentul imobiliar și începem demersurile.

M-am documentat deja online cam care este piața imobiliară în Brașov și adevărul e că chiriile s-au cam scumpit. Sunt surprins că va trebui să scot mai mulți bani din buzunar pentru un apartament de 3 camere în Brașov în comparație cu cât dau acum pe chirie în București. Însă nu-mi fac griji că nu o să găsesc exact ceea ce am nevoie.

Mama, a investit și ea 500 de lei în Bitcoin. Mi-a dat banii și a zis că vrea și ea criptomonede. Din când în când mă mai întreabă cum “îi merge” investiția. Fiindcă a investit când piața era în creștere, acum valorează mai puțin. Dar răspunsul meu e mereu același: “Întreabă-mă peste 3-4 ani”.

Însă de data aceasta m-a întrebat de investițiile mele. Probabil că se gândește că aș fi putut vinde o parte din ele, să mă mut la Brașov și să nu-mi fac griji din cauza veniturilor.

“De investiții nu mă ating. Nu a venit timpul să vând. Investițiile mele sunt pe termen lung. Acum am nevoie să-mi reglez veniturile”, i-am răspuns fără nici o curiozitate față de intențiile ei.

Dacă mă citești de mai mult timp, ai observat că repet într-una faptul că încă de înainte să investești în ceva, trebuie să știi când ai de gând să vinzi. Să ai un plan. Chiar în articolul anterior am atins subiectul acesta. Nu vrei să ajungi ca Sandra.

Bitcoin reprezintă 80% din portofoliul meu. Nu trebuie să faci ca mine, eu mi-am asumat riscul. Dar să vând în acest moment ar fi o mare greșeală. Și urmează să-ți explic de ce.

E cel mai prost moment să vinzi acum

În codul sursă al Bitcoin-ului este hard-coded, “codat cu tărie”, un număr maxim de 21 de milioane de unități. Ceea ce însemna că nu vor exista niciodată mai mult de 21 de milioane de Bitcoin. Acest aspect este unul dintre cele mai importante caracteristici ale sale. Faptul că există un număr limitat de unități care va trebui împărțit la toată populația globului, stimulează inevitabil creșterea prețului.

Bitcoin Market Cap

În acest moment sunt în circulație 19,162,643 BTC, ceea ce reprezintă 91.19% din total. La fiecare 10 minute minerii de Bitcoin generează 6.25 noi unități. Deși se generează Bitcoin la fiecare 10 minute și mai sunt de minat doar 8.81%, întregul proces va dura până în jurul anului 2140. Da, încă 118 de ani.

Acest lucru este datorat evenimentului de înjumătățire a recompensei pe care o primesc minerii la fiecare cele 10 minute. Această înjumătățire are loc la fiecare 4 ani, iar ultima dată a avut loc în 2020. Până în luna mai 2020, se generau 12.5 BTC la fiecare 10 minute. De atunci și până în 2024, recompensa este de 6.25 BTC. Începând din 2024, minerii vor primi doar 3.125 Bitcoin pentru munca depusă.

Dacă în acest moment recompensa de 6.25 BTC nu ar fi profitabilă pentru mineri, aceștia și-ar închide afacerile. Deci, prețul Bitcoin-ului este influențat de profitabilitatea afacerii de minerit. Adică costul energiei + echipamente + mentenanță + profit, să fie rentabil pentru cei care procesează tranzacțiile rețelei Bitcoin.

Rata inflatiei Bitcoin
Rata inflației Bitcoin-ului scade la fiecare 4 ani

Prețul Bitcoin-ului este un efect al costului său de operabilitate.

Dacă peste 2 ani, și apoi la fiecare 4 ani, recompensa este înjumătățită, atunci întregul cost al afacerii de minerit trebuie să fie acoperit de nouă recompensă. În 2024, minerii vor fi obligați să fie profitabili cu doar 3.25 BTC per block. Ca să fie cel puțin la fel de profitabili ca și astăzi, prețul Bitcoin-ului va trebui să se dubleze.

Nu poate garanta nimeni că prețul Bitcoin-ului se va dubla. Dar numărul limitat de unități precum și costul de operare al rețelei sunt însă factori importanți ce “împing” prețul de la spate.

Din varii motive, această creștere de preț nu are loc imediat ce recompensa se înjumătățește. Unul dintre aceste motive este modul în care investesc oamenii. În special “investitorii” nepricepuți. care observă o creștere de preț și continuă să investească chiar și după ce prețul investiției s-a dublat. Cu cât prețul crește mai mult, cu atât mai multor oameni le este teamă să nu piardă oportunitatea, care pare că îmbogățește pe toată lumea (FOMO).

Astfel, cu un influx de investitori nechibzuiți, care aruncă cu bani sperând să se îmbogățească, prețul ajunge la nivel de bulă. Adică prețul bunului în care se investește e mult mai mare decât valoarea sa reală. La un moment dat se termină banii celor dornici să investească, toți care au vrut să speculeze au făcut-o, nimeni nu mai cumpără, și lumea începe să vândă pentru profit.

În momentul în care volumul vânzărilor îl depășește pe cel al cumpărătorilor, prețul începe să scadă. Iar cu cât prețul scade mai mult, speculatorii încep să se sperie, așa că vând și ei. Prețul scade atât de mult încât și cei care aveau o strategie se sperie și le este teamă pentru investiția lor. Nimănui nu-i place să vadă cum li se devalorizează investiția, așa că scăderea de preț îi scoate pe mulți din cursă, chiar și pe cei care se credeau mai pregătiți.

Iar dacă la nivel de bulă prețul era prea ridicat, panica manifestată prin vânzare excesivă duce la o scădere exagerată a prețului. Prețul ajunge la un nivel opus bulei, unde nu reflectă valoarea reală a bunului, dar pe minus. E subevaluat.

Așa se întâmplă că, după evenimentul de înjumătățire, durează în jur de 12-14 luni până când prețul atinge un nou nivel maxim. După care urmează aproximativ 14 luni de declin, iar prețul scade chiar și cu 80%.

Profitul dupa evenimentul de înjumătățirea recompensei Bitcoin
Profitul după evenimentul de înjumătățirea recompensei Bitcoin

Ultimele valori maxime ale Bitcoin-ului au fost în jurul prețului de 70.000$, în Noiembrie 2021. Dacă se repetă istoria, prețul va continua să scadă cel puțin până la sfârșitul anului. Deocamdată nu sunt semne clare că am atins ‘fundul’.

Investițiile se bazează pe faptul că vei cumpăra ieftin și vinzi mai scump, ca să faci profit. Să vând acum ar fi prostesc. Acum piața își clarifică valorile minime și urmează să înceapă următorul ciclu. Urmează o perioadă plictisitoare în care prețul se va opri din scădere, dar nici nu va crește foarte mult. Conform calendarului de înjumătățire a recompensei minerilor, următoarea creștere semnificativă, care să depășească pragul de 70.000$, va avea loc în jurul anului 2025.

Cel puțin la asta mă aștept eu, precum și cei cu vechime în acest domeniu. E un maraton, un joc de lungă durată. Următoarea înjumătățire va avea loc în 2024 iar apoi în 2028 (aproximativ). Tot mai mulți oameni vor fi expuși la Bitcoin și vor dori să cumpere Bitcoin. Însă din ce în ce mai puțin Bitcoin va fi pe piață, pentru că din ce în ce mai puțin Bitcoin va fi generat în fiecare zi.

Inflația este taxa ascunsă pe care o plătim cu toții, indiferent de câți bani avem în cont. De la an la an bunurile și serviciile par să se scumpească, însă, în realitate, valoarea banilor scade. Fie că e vorba de RON, EUR sau USD, acești bani își pierd valoarea în timp

Dacă valoarea inflației este de 10% pe an, asta înseamnă că în loc de 100 de lei, anul viitor vei avea nevoie de 110 lei ca să achiziționezi același bun. Păstrându-ți economiile în bani fiat, ele vor valora din ce în ce mai puțin. Dacă economisești bani și nu investești, pierzi oricum.

Însă Bitcoin are de partea sa argumente care îl fac să pară o investiție inteligentă pe termen lung. Trebuie doar să te aștepți că există perioade de declin, care pot dura 1-2 ani, în care prețul va scădea și peste 80%. Asta înseamnă să fii investit pe termen lung.

Bun, și atunci când e bine să vinzi Bitcoin-ul în care ai investit?

În acest articol îți ofer două variante, dar care nu se exclud una pe cealaltă:
1. Să nu vinzi niciodată
2. Să vinzi când trebuie

Cel mai important este să te lămurești pe tine. De ce investești? De ce investești în Bitcoin, în mod special?

Datorită tehnologiei Blockchain, Bitcoin poate schimba, în sfârșit, modul în care tranzacționăm și transferăm banii. Pentru că Bitcoin nu depinde de niciun guvern sau instituție. Utilizatorii sunt cei care decid modul în care este folosită rețeaua, precum și în ce direcție se dezvoltă.

Numărul maxim de monede este limitat și va rămâne același și pentru noi, dar și pentru copii, nepoții și toate generațiile care vor urma după noi. Putem spune că Bitcoin este încă un experiment, dar e cea mai bună soluție pe care o avem în acest moment. Rămâne de văzut cum se va dezvolta Bitcoin în următorii ani, ce provocări vor apărea și cum va izbuti să le depășească. Însă acest viitor este foarte promițător. Nu există altă alternativă în acest moment care să aibă același potențial.

De aceea, o investiție în Bitcoin poate fi o investiție generațională. Am deschis pagina dexonline.ro ca să văd dacă există cuvântul acesta în limba română și se pare că nu. La ce ma refer este că ce investești tu acum, să fie averea, moștenirea pe care o lași copiilor și nepoților tăi. Poate acum nu poți investi decât 100 de lei pe lună, însă acest obicei, aplicat consistent timp de 30-40 de ani, poate genera rezultate substanțiale de unul singur, în orice ai investi. Dar adăugă Bitcoin în această ecuație, care este ‘forțat’ să îi crească valoarea la fiecare 4 ani. În următorii 30 de ani, numărul de Bitcoin nou generat se va înjumătăți de 7 ori.

Iar oamenii bogați sunt cei care acumulează bunuri valoroase, nu bani. Case, terenuri, afaceri, acțiuni la bursă, obiecte de colecție și așa mai departe. Bunuri cărora le crește valoarea în timp. Poți face bani pe baza acestor bunuri pentru că, pe lângă faptul că le ești proprietar, le poți folosi ca și garanție ca să obții tot felul de împrumuturi. Împrumuturi pe care le poți achita doar din aprecierea bunului său din venitul pasiv pe care îl generează.

Bitcoin este un astfel de ‘bun’. De exemplu, înainte de acest Bear Market sângeros, puteai oferi Bitcoin-ul tău ca și garanție pentru a obține un împrumut la care plăteai doar 1% dobânda pe an. Din păcate, companiile care au oferit aceste servicii au devenit foarte lacome (da, se întâmplă și la case mai mari) și au ajuns acum în faliment. Dar asta nu înseamnă că acest model de business nu funcționează, ci doar că avem nevoie ca piața să se mai maturizeze. Băncile tradiționale funcționează pe același principiu de sute de ani.

Deci s-ar putea să nu îți dorești să vinzi niciodată Bitcoin-ul în care investești acum. S-ar putea să vrei să fie averea pe care o lași moștenitorilor tăi.

Dar probabil ai doar 20-30 de ani și vrei să te bucuri de libertate în viața ta acum, să călătorești și să faci ceea ce îți place. Averea pe care o lași nepoților tăi nu e o prioritate. Nici pentru mine nu este. Însă e bine să înțelegi că averile se construiesc în timp, iar Bitcoin poate contribui la asta.

Până atunci, investiția ta în criptomonede poate să-ți îndeplinească visurile care sunt mai aproape de inima ta. Bitcoin nu ți le va îndeplini anul acesta și probabil nici anul viitor. Dar dacă investești cu disciplina lună de lună, atât cât îți permiți, și faci asta constant în următorii 3 ani, atunci te vei bucura de casa, mașina sau vacanța la care visezi. Trebuie să îți setezi un obiectiv și să ai răbdare ca piața să-și urmeze ciclurile.

Urmează o perioadă în care Bitcoin va continua să scadă, să se consolideze iar apoi își va continua traseul către noi culmi. Dar nu uita că există posibilitatea și ca Bitcoin să eșueze, iar visurile tale să nu se îndeplinească. Nimic nu este garantat. Nici Bitcoin, nici acțiunile la bursă, nici job-ul pe care îl ai acum, nici viața. Așa că nu-ți pune toată speranța în criptomonede. Ele sunt doar o unealtă care te pot ajuta să ajungi mai repede acolo unde îți dorești.

Scopul Bitcoin-ului nu este să îmbogățească oamenii, ci să fie soluția care repară problema banilor de care suferim la nivel mondial. Poate voi dezbate problema banilor într-un alt articol, însă am abordat deja subiectul în cursul de investiții inteligente în criptomonede.

Deci nu investi orbește, fă-ți un plan! Setează-ți un obiectiv, iar atunci când investițiile tale cresc la nivelul la care îți poți îndeplini visul, vinzi și te bucuri de reușită.

O nouă strategie pe care am descoperit-o și la care mă gândesc să o implementez se bazează pe ciclurile de înjumătățire a recompensei. Strategia constă în cumpărarea regulată (zilnică, săptămânală sau lunară) până când prețul Bitcoin-ului ajunge la ultimul maxim atins (all-time-high). Urmată apoi de o vânzare regulată (zilnică, săptămânală sau lunară).

Asta înseamnă că până când Bitcoin ajunge iar la prețul de 70.000 de dolari, voi cumpăra zilnic BTC de 10 lei. Apoi când Bitcoin va depăși pragul de 70.000 de dolari voi începe să vând zilnic de 10 lei, până când am vândut tot ce mi-am propus să vând.

Această strategie să bazează pe faptul că Bitcoin va atinge din nou pragul maxim și am timp să acumulez BTC de la 20.000$ până la 70.000$, indifferent de prețul la care cumpăr. Pentru că vânzarea va avea loc după ce prețul va trece de 70.000$, voi fi în profit oricum.

Însă nu știu până la ce nivel va crește prețul, dar știu că după ce va atinge un nou punct maxim, va începe să scadă chiar și cu 80%. Așa că mai bine să vând în profit, dar nu tot deodată, ci în timp, cu aceeași răbdare cu care am acumulat.

Există riscul ca să vând tot ce am acumulat cu mult înainte ca prețul să atingă noul preț maxim, care poate fi 100.000 de dolari sau poate 200.000. Nu am de unde să știu. Atunci e momentul care testează emoțiile și abilitatea de a investi inteligent. Dacă ești lacom și nu îți convine câștigul deja obținut, la un moment dat vei pierde tot.

Totodată există riscul să nu vând totul în timp util și prețul să înceapă să scadă înainte ca să îmi convertesc tot BTC-ul în fiat. Dar asta nu trebuie să fie o problemă. Ar fi nevoie ca prețul să scadă peste noapte de la 70.000+ la 20.000$ ca să nu fiu în profit. Dacă vând la 20.001, tot sunt în profit. Iarăși, lăcomia este inimicul numărul 1.

Și chiar dacă nu vând tot ce mi-am propus, va urma un nou ciclu și o pot lua de la capăt. Testez acum această strategie, însă nu cu tot Bitcoin-ul acumulat. Jumătate îl păstrez pentru următoarele decenii, iar jumătate voi vinde, câte puțin în fiecare zi, după ce prețul va trece de 70.000$.

Iar la următorul ciclu, după ce prețul va atinge noi cote maxime și va scădea iar cu peste 50%, voi folosi pragul de 70.000$ ca și baza minimă. Când prețul va ajunge la acest nivel sau sub el, voi începe iar să acumulez zi de zi, până va veni timpul să vând din nou.

Back-testing: cum a funcționat strategia în trecut

Un gând pe care îl au toți începătorii este să vândă după ce prețul crește foarte mult, pentru a cumpăra după ce prețul scade. Până la urmă, asta e filosofia de bază a investițiilor: să cumperi ieftin și că vinzi scump. Mai ales dacă te uiți pe un chart al evoluției prețului, ciclurile par evidente.

Însă nimeni nu poate face asta, doar mincinoșii. Dacă ar fi atât de simplu, de ce nu face toată lumea asta? De ce 99% dintre “traderi” pierd bani?

Pentru că nu știi cât mai crește prețul. Dacă a crescut, poate să mai crească. Dacă scade, până când scade? De zeci de ani oamenii încearcă să găsească formula magică iar cine a găsit-o o păstrează pentru el, deoarece din moment ce devine publică, își pierde din eficacitate. Dar strategia de care îți vorbesc acum are în vedere evenimente macro, bine cunoscute de toată lumea și cicluri ale pieței pe care le-am trăit pe pielea mea.

Atât timp cât vinzi pe profit, ți-ai îndeplinit obiectivul. Nimeni nu a făcut o greșeală bucurându-se de profit. Dar ca să te bucuri de profit, trebuie să vinzi, nu doar să vezi în aplicația de pe telefon că investiția ta valorează mai mult.

Uite cum a funcționat strategia în ultimul ciclu al pieței:

FAZA DE ACUMULARE

  • Prețul minim a fost la 3255$
  • Au trecut aproximativ 100 de săptămâni (2 ani) până când prețul a atins vechiul nivel maxim: 20.000$
  • În fiecare săptămână ai fi acumulat Bitcoin, la orice preț între 3255 și 20.000 de dolari
  • Prețul mediu de acumulare pe întreaga perioadă ar fi fost de 8877$
  • De fiecare dată când prețul ar fi scăzut sub 20.000 ar fi însemnat perioadă de acumulare
Faza de acumulare Bitcoin

FAZA DE PROFIT

  • În momentul în care prețul a depășit pragul de 20.000$ am intrat în faza de vânzare/profit
  • Acum, când scriu aceste rânduri, au trecut doar 93 de săptămâni din faza de profit, iar prețul a ajuns din nou sub 20.000$
  • Însă în cele 93 de săptămâni ai fi vândut regulat, în fiecare săptămână, la valori de peste 20.000$ până la 69.000$
  • Prețul mediu de vânzare în faza de profit a fost de 37.345$
Faza de vanzare si profit Bitcoin

Profitul este de 400% în 4 ani, adică ți-ai fi multiplicat investiția de 4 ori, fără griji sau stres, cu o strategie simplă, plictisitoare, care se bazează doar pe disciplină și răbdare. În acest moment suntem în faza de acumulare și mai sunt 82 de săptămâni până la următorul eveniment de înjumătățire.

Concluzii

Ai două opțiuni viabile:
1. Să acumulezi avere în Bitcoin pentru generațiile viitoare. Până lași moștenire, te folosești de Bitcoin ca să te împrumuți de bani fiat și îți plătești datoriile din aprecierea criptomonedei
2. Îți setezi un plan de acumulare pentru următorii 3-4 ani și îți îndeplinești visul când vei fi pe profit

Sau poți să încerci să faci speculații, trading, să pierzi niște bani, să nu poți dormi noaptea și după câțiva ani să-ți dai seama că nu ai câștigat nimic, doar experiența de ‘cum să nu mai faci‘. Între timp te-ai fi putut bucura de familia ta, de carieră, de hobby-urile care chiar te pasionează, nu să alergi după mirajul averilor.

Cei mai profitabili în crypto sunt cei care fie au murit, fie și-au uitat parola portofelului crypto. Asta pentru că nu se pot atinge de Bitcoin-ul acumulat iar valoarea lui crește în timp. Foarte puțini sunt cei care au cumpărat Bitcoin la 100 sau la 1000 de dolari și nu s-au grăbit să vândă la 2000$, 10.000$, 20.000$. Ai nevoie de disciplină pentru a pune o strategie în practică, să nu vinzi mai repede decât ți-ai propus, să nu te lași copleșit de lăcomie și nici de zgomotul din piață.

Dar dacă vei alege să acumulezi regulat, lună de lună, atât cât îți permiți, 3-4 ani vor fi un antrenament excelent pentru tine. Iar atunci te vei putea bucura de roadele perseverenței și disciplinei tale. Pe lângă profitul și visul îndeplinit, îți vei dezvolta trăsăturile de caracter ale oamenilor de succes.

Pentru succesul tău,
Cătă

Catalin Oanca

P.S. Mi-ar plăcea să-mi împărtășești gândurile tale, obiecțiile sau revelațiile. Eu scriu de drag și îmi împărtășesc lecțiile, însă pot oferi și mai multă valoare dacă ești și tu alături de mine.

(lasă-mi un comentariu mai jos și hai să povestim un pic)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vrei sa afli cand postez ceva nou?

Dă-mi voie să-ți trimit o notificare prin email. Singurul mod în care voi folosi adresa ta de email este ca să te anunț când apare conținut nou pe site. Fără spam, fără promoții. 

Articole pentru tine

Curs crypto GRATUIT

Peste 40 de lecții din care înveți cum să investești inteligent în criptomonede, fără să pierzi banii aiurea

Fără SPAM. Fără promoții.