Cum să fii profitabil în crypto, în 4 pași

Nici nu mai știu de ce mă uitam la telefon. Am văzut trei mesaje de la Sandra, pe Messenger, care începeau cam așa:

“Any chance you are still on the market miss group? I dropped out a week ago and realizing I don’t knuwcwyen to get out of my stock positions.”

Faptul că îmi scrie cu multe greșeli, mă disperă. Mai ales că a crescut cu limba engleză, mie îmi dă de înțeles că e neatentă, scrie în grabă și probabil disperată. De cele mai multe ori când îmi scrie e disperată. Și acum îmi pune același întrebări la are i-am răspuns deja.

“Sunt blocată cu niște investiții și nu știu ce să fac cu ele. Ce ar trebui să fac?”

Pe Sandra am cunoscut-o în grupul de investiții a lui Mark Moss unde de aproximativ 2 ani sunt moderator. Mark mi-a oferită această responsabilitate după ce luni la rândul am ajutat membrii de fiecare dată când el nu era disponibil să le răspundă la întrebări. Mulți dintre acești membri s-au înscris în acest grup cu speranța că vor primi ponturi bune de investiții cu care să accelereze către independența financiară. Însă independența financiară se obține în timp, iar investițiile inteligente urmează trenduri care se concretizează în ani de zile.

Din păcate Sandra nu înțelege acest lucru. A investit în tot ce i-a fost recomandat, fără să înțeleagă de ce. Fără să înțeleagă filozofia acestor investiții, nici măcar managementul riscului.

“Nu puteam înțelege majoritatea lucrurilor care se discutau, așa că am decis să părăsesc grupul. Iar tot ce am făcut a fost să pierd bani în ultimii doi ani.” Mi-a scris Sandra într-unul din mesaje după care s-a scuzat pentru numărul de greșeli pe care le-a făcut în text.

“Nu sunt sigură ce să fac… Mă poți ajuta?”

Am ajutat-o, dar nu așa cum își dorea ea. Propunerea ei a fost să o anunț când trebuie să vândă fiecare dintre investițiile pe care le-a făcut, ca și cum ar face în continuare parte din grup.

95% dintre fondurile mutuale din SUA nu reușesc să bată piața.

În 2021, 79.6% dintre fondurile mutuale au avut rezultate sub standardul pieței.

In 2021, 79.6% dintre fondurile mutuale au avut rezultate sub standardul pieței.

Chiar dacă în imaginea de mai sus este folosit ca referința indicele S&P1500, care acoperă atât companiile mari cât și cele mici și mijlocii, de obicei aceste statistici au ca și referința indicele de acțiuni S&P500. Acest instrument de investiții cuprinde cele mai mari 500 de companii din SUA, multe dintre ele sunt cele mai mai mari companii din lume. În loc să investești separat, în fiecare companie în parte: Microsoft, Apple, Facebook, Amazon etcetera etcetera, investești în acest singur instrument și deții acțiuni la toate cele 500 de companii.

Indicele S&P500 este cel mai frecvent utilizat indicator de performanță globală a pieței de valori. În medie, acest indice generează profituri de 8-10% pe an. Să bați piața înseamnă să ai randamente mai bune de-atât.Totul este automatizat, în sensul în care cele 500 de companii intră în componența acestui instrument de investiții pe baza capitalizării de piață. Când o companie își pierde locul în topul celor 500, este înlocuită de alta.

În schimb, fondurile mutuale sunt administrate de profesioniști care tranzacționează activ, vând și cumpără tot felul de instrumente și acțiuni, poate, poate, reușesc să bată piață. Acesta este jobul lor, să caute oportunității care să aducă investitorilor profituri mai mari decât dacă ar fi investit simplu și automat într-un indice de acțiuni.

Simplu și automat: 8-10% profit pe an (în medie)
Activ și implicat: doar 5% dintre profesioniști reușesc un profit mai mare

E mai simplu să fii profitabil și să bați piața într-o perioadă de creștere economică. Iar atunci fondurile mutuale sunt iluzia unei investiții inteligente. Însă pe perioade mai lungi de timp, cu suișuri și coborâșuri în piață, foarte puține astfel de fonduri reușesc să bată randamentul unui indice.

În ultimii 5 ani, 81% dintre fondurile mutuale au avut o performanță dezamăgitoare.
În ultimii 10 ani, 93% dintre ele n-au reușit să bată piață.
În ultimii 20 de ani, 95% au eșuat.

In ultimii 5 ani, 81% dintre fondurile mutuale au avut o performanta dezamagitoare.

“Dar de ce vorbești de fonduri mutuale?” …mă bucur ca m-ai întrebat 🙂

Pentru că fondurile mutuale sunt create de oameni care cercetează, analizează și recomandă cele mai profitabile ‘oportunități’. Adică cineva îți zice în ce e mai bine să investești, pentru că ei și-au folosit educația, studiile, experiența și orele de muncă, ca să determine ce va fi profitabil în viitor. Nici măcar ei, nimeni nu știe cu adevărat. Acestea sunt doar estimări pe baza unor analize.

Și, după cum vezi, aceste estimări nu sunt consistente, iar pe termen lung sunt neprofitabile. Tu probabil că vrei să investești pasiv, în mod automat, și să fii profitabil pe termen lung în timp ce-ți trăiești viața așa cum vrei tu, fără grija investițiilor. În acest caz, să investești într-un indice care urmărește performanța întregii piețe de capital ar fi cea mai bună opțiune.

În acest moment nu există un indice oficial pentru criptomonede. Există câteva opțiuni, însă trendurile se schimbă și evoluează atât de volatil, încât nu știi exact care e standardul. Acum 2 ani a explodat domeniul finanțelor descentralizate (DeFi) și s-au create indici DeFi. Apoi a fost mare hype pe NFT-uri și există indici și pentru această piață. Dar acestea sunt trenduri noi, imature.

Cel mai adecvat indice al pieței de criptomonede este chiar Bitcoin. Toată piața de criptomonede se învârte în jurul său. Dacă Bitcoin crește în valoare, va trage toate criptomonedele după el. Dacă scade, turma va urma liderul. Așa că, dacă vrei să investești în criptomonede într-un mod pasiv, automat și să fii profitabil pe termen lung, Bitcoin este punctul tău de plecare.

În momentul în care te decizi să îți diversifici portofoliul și să adaugi fie acțiuni, fie criptomonede alese de tine sau recomandate de alți ‘experți’ e critic să investești pe măsura riscului pe care ți-l asumi.

Ca și investitor, vei pierde bani. Nu există investiție sigură și nici investitor cu rata de success de 100%. Scopul este să câștigi cât mai mult și să pierzi cât mai puțin, iar diferența dintre cele două este profitul tău.

Câștigul nu este garantat, însă pierderile da. Când alegi o investiție, poți să fii 100% sigur că poți pierde bani. Nu poți să spui același lucru și despre profit. Oricine poate să piardă, dar nu toată lumea câștigă.

4 pași pentru a-ți construi un portofoliu de investiții profitabil

1. Fă-ți bine temele

Poate că nici ție nu ți-a plăcut foarte mult la școală. Eu nu mi-am făcut niciodată temele, tot timpul le copiam în pauza dintre ore. Dar banii tăi nu sunt la fel de înțelegători ca profesorii care treceau cu vederea temele nefăcute. E imperativ să investești doar în ce înțelegi. Pentru că așa face toată lumea, pentru că e la modă, pentru că mi-a zis cineva – acestea sunt motive proaste de a investi în orice. Dacă nu înțelegi în ce investești, nu vei ști când să vinzi, nu vei putea suporta o scădere temporară de preț. Te stresezi, te panichezi, nu te poți concentra, nu poți dormi noaptea.

“Nu am învățat niciodată nimic cu adevărat (din grup)…am fost într-o panică continuă” a fost răspunsul Sandrei după ce i-am explicat ce are de făcut.

Sandra a ajuns aici pentru că urmărit orbește recomandările altcuiva, fără să înțeleagă ce cumpără și din ce motiv. De exemplu, dacă îți faci temele înainte să investești în Bitcoin, știi că la fiecare 4 ani se înjumătățește numărulul de monede noi generate. Astfel oferta scade, iar trendul cererii este în creștere. Bazându-te pe acest lucru, poți cumpăra o fracțiune de Bitcoin la orice preț, pentru că o ofertă în scădere raportată la o cerere în creștere va provoca întotdeauna aprecierea prețului.

Cât timp Bitcoin continuă să funcționeze în această manieră, e un potențial motiv de a investi. Acum ai un motiv clar, real, obiectiv de a investi. Scăderile de preț temporare nu te pot destabiliza de la scopul tău, pentru că înțelegi în ce ai investit și când e momentul să vinzi. În trecut, după evenimentul de înjumătățire, Bitcoin a atins un nou apogeu după aproximativ 12 – 18 luni. Deci nu ar avea sens să vinzi în primele 12 luni de după acest eveniment, dar nici să te sperii de fluctuațiile de preț. Nu ai cum să știi aceste lucruri decât dacă îți faci temele.

Profitul dupa evenimentul de înjumătățirea recompensei Bitcoin

Există mai multe motive de a investi în Bitcoin, iar cât timp Bitcoin continuă să funcționeze așa cum o face acum, știu exact când să vând pentru profit. Dar dacă ceva fundamental se schimbă în modul de funcționare, iar investiția mea este afectată, atunci este timpul să o re-evaluez. Mai am încredere că investiția va performa? Schimbarea e atât de majoră încât mai bine vând tot pentru că motivele pentru care am investit de la bun început nu mai sunt valabile?

Când îți cumperi o mașină, sau o casă, te asiguri că totul e la locul lui și funcționează cum trebuie. Nu arunci cu banii orbește în orice hârb sau cocioabă, nu-i așa? Vrei să știi că ești în siguranță. Nu contează că e vorba de o criptomonedă, o companie în care vrei să investești, un teren pe care vrei să-l achiziționezi. Fă-ți bine temele, să înțelegi în ce investești. Doar așa vei ști când e timpul să vinzi ca să-ți asiguri profitul.

2. Decide-te când vei vinde

Înainte de a pune banii jos, înainte să apeși butonul de Buy, să-ți fie clar cum vei profita cu investiția ta. Cu cât trebuie să se aprecieze prețul pentru ca tu să vinzi? Sau la ce dată din calendar? Ce eveniment va determina ca tu să-ți iei profitul și să te bucuri de el? Care sunt indicatorii care îți vor spune cu certitudine că e momentul să vinzi?

La aceste întrebări e necesar să răspunzi de înainte ca banii tăi să fie puși în mișcare. Din moment ce banii sunt investiți, mintea și corpul tău o vor lua razna. În loc de rațiune, vei fi posedat de emoții puternice. De teamă, de entuziasm, de lăcomie. Garantat vei începe să pierzi bani. Oricât de bine te-ai pregătit înainte, valoarea investiției tale va începe să se ducă în jos, înainte să urce pe culmile profiturilor.

Dacă nu ai un plan bine stabilit, gândit rațional, la rece, de înainte de a fi acaparat de aceste emoții, vei face greșeli la fiecare pas. Respectă cu disciplină planul pe care ți l-ai făcut de înainte de invazia emoțiilor iar șansele de reușită îți vor crește considerabil. Asigură-te de la bun început că știi care este momentul în care vei vinde și îți va servi ca o busolă, ca steaua nordului atunci când te vei pierde prin întunericul neîncrederii sau prin iadul lăcomiei.

Cel mai greu va fi să vinzi în pierdere. Dacă visezi la independența financiară, va trebui să-ți ștergi lacrimile vizibile și invizibile și să-ți urmezi cu strictețe planul. Nici să vinzi pentru profit nu e ușor. “Dacă va crește mai mult? Dacă vând prea devreme? Dacă voi regreta că vând acum și prețul continua să crească?” Busola ta te va îndruma. Însă atunci când te uiți la ecranul telefonului și vezi scris cu roșu pe alb că investiția ta e pierzătoare, primul gând este cum să faci să nu te mai doară, să nu mai curgă roșu din rană.

Ține minte că investiția ta e garantat pierzătoare din momentul în care ți-ai pus banii la bătaie. Așa că întrebarea nu e ‘ce faci în caz că începi să pierzi bani?’, ci mai degrabă ‘cât ești dispus să pierzi, pentru a da o șansă oportunității la care te-ai aventurat?

E ca și cum ai planta o floare, dar nu se ‘prinde’ din prima. Îi oferi lumină, o uzi constant și îi vorbești frumos, dar planta e veștejită, lipsită de viață și nu îi dai nici o șansă. Dar dacă ai încredere în ea și încredere în tine că o poți re-aduce la viață, îi dai răgaz, chiar dacă e pe moarte, măcar până când încep să i se usuce frunzele. Chiar dacă nu s-a ‘prins’ din prima, îi dai măcar o șansă.

Tu faci tot ce ține de tine, dar nu e în controlul tău ca floarea să prindă viață. S-ar putea ca ea să se usuce, în ciuda eforturilor tale. Dar s-ar putea să devină cea mai frumoasă floare pe care ai plantat-o vreodată. Dacă frunzele încep să se usuce, atunci știi că ai făcut tot ce ai putut, dar e timpul să-ți muți atenția și grija către o altă floare cu șanse mai mari de a înflori.

La fel ca o floare, investiția pe care o faci poate fi de la început profitabilă sau nu. Dacă nu e profitabilă din prima, îi dai dai măcar o șansă să devină profitabilă (pentru că ți-ai făcut temele cum trebuie iar oportunitatea e bună). Cu riscul de a pierde niște bani, îi dai răgaz să se ‘prindă’. Dacă începe să se ofilească, îți iei banii care ți-au mai rămas și îți muți atenția către altă investiție cu o șanse mai mari de a-ți aduce profit.

3. Decide câți bani ești dispus să pierzi

Banii pe care îi investești sunt bani de care nu ai nevoie nici azi, nici mâine, nici în următoarele luni sau ani de zile. Sunt bani în plus, care vrei să-și păstreze valoarea, cel puțin la nivelul inflației care ne mănâncă pe ascuns economiile, ca niște molii. Profitul pe care îl faci în plus e bonus.

Însă ca o investiție să se dovedească profitabilă, trebuie să îți asumi riscul de a pierde niște bani. Cu unele vei face profit, cu altele nu. De aceea îți asumi suma pe care ești dispus să o pierzi. Poate fi un procent din investiție sau poate fi o sumă fixă.

De exemplu, dacă ai de investit 100 de lei. Poți alege să renunți la investiție dacă pierzi mai mult de 20 de lei sau, altfel spus, când valoarea investiției tale scade cu 20%. Dar când vorbim de investiții, ce e relevant se măsoară în procente.

Dacă vrei să investești în mai multe lucruri și ești dispus să riști 20%, dar nu mai mult de 100 de lei, atunci suma pe care vrei să o investești nu trebuie să depășească 500 de lei.

Deci, dacă cunoști suma care ești dispus să o pierzi, calculul se realizează în acest mod:

(suma pe care ești dispus să o pierzi) / (procentul de scădere) = suma de investit

100 lei / 20% = 500 lei

Din această formulă putem deduce și alte variable. De exemplu, dacă știi câți bani vrei să investești și procentul maxim de scădere pe care ți-l asumi, poți afla suma de bani pe care ești dispus să o pierzi.

(suma de investit) * (procentul de scădere) = suma pe care ești dispus să o pierzi

500 lei * 20% = 100 lei

Iar dacă știi suma pe care vrei să o investești și cât ești dispus să pierzi, poți afla procentul de scădere pe care să-l urmărești în portofoliul tău.

(suma pe care ești dispus să o pierzi) / (suma de investit) = procentul de scădere

100 lei / 500 lei = 0.2 (20%)

Aceste formule te ajută să te decizi când vei vinde atunci când investiția ta este neprofitabilă. De cele mai multe ori nu-ți permiți să nu vinzi în pierdere. Dacă te-ai hotărât că îi dai o șansă investiției, dar nu mai mult de 20% în scădere, atunci va trebui să-ți respecți strategia.

Când valoarea investiției tale scade cu 20%, prețul trebuie să se aprecieze cu 25% doar ca să-ți recuperezi pierderile. La o scădere de 50%, ai nevoie ca prețul să se dubleze doar ca să-ți recuperezi investiția. Dacă ai dat mai multe șanse unei investiții neprofitabile care a scăzut cu 80%, atunci ai nevoie ca prețul să crească de patru ori, doar ca să ajungi înapoi de unde ai plecat.

Tabel cu procentele de recuperat in caz de pierdere

Acest procent pe care ți-l asumi ca și pierdere se numește stop loss. Adică unde pui stop pierderilor. E crucial să ai un stop loss bine stabilit de înainte să investești în orice, la bursă sau în criptomonede, altfel te vei uita neajutorat la portofoliul tău sperând ca într-o zi să-ți recuperezi pierderile. Investind vei și pierde bani, însă trebuie să o faci într-un mod inteligent.

Criptomonedele sunt mai volatile decât alte tipuri de investiții. Adică o fluctuație de 20% e mult mai comună iar o scădere atât de mare nu înseamnă neapărat că investiția e pierzătoare. Chiar și când vine vorba de Bitcoin, cele mai semnificative creșteri au avut loc după o scădere inițială de 50-80%. Astfel, formulele pe care le-am împărtășit cu tine mai devreme devin utile.

Dacă îți asumi o scădere de 80%, dar nu vrei să pierzi mai mult de 100 de lei atunci n-ar trebui să investești mai mult de 100 lei / 0.8 = 125 lei

În caz că aceste procente ți se par prea mari și nu ești dispus să pierzi atât de mult, ține minte că vorbim despre diversificarea unui portofoliu. Adică toate investițiile tale, la un loc. Dacă investești în 5 oportunități, în care ai investit în mod egal aceeași sumă de bani, riscul este împărțit între toate aceste investiții. E adevărat, toate pot fi pierzătoare, dar sper că ți-ai făcut temele cum trebuie și nu e cazul. Dacă una este pierzătoare, atunci nu pierzi 20% din întreg portofoliul ci doar 20% dintr-o cincime de portofoliu, adică doar 4%. Cu cât ești mai diversificat în investiții, cu atât riscul e mai mic.

4. Respectă-ți strategia de investiții

Acest pas este în același timp cel mai simplu dar și cel mai dificil. Pentru că, dacă ai o strategie clară de a vinde, fie în profit, fie în pierdere, nu trebuie decât să acționezi conform planului tău, indiferent ce se întâmplă în piață. Dacă ți-ai atins obiectivul de profit, vinzi și te bucuri de el. Dacă investiția nu a evoluat așa cum ți-ai dorit și ești în pierdere, vinzi și încerci altceva.

În teorie sună bine, dar în practică lucrurile sunt mai complicate de atât. Ideal ar fi ca aceste tranzacții de vânzare să aibă loc automat, programate în aplicația cu care investești. Și se poate acest lucru. Tocmai cu acest scop, pe lângă oridinele de vânzare și cumpărare, mai există și ordine limită și de stop loss.

Provocarea este să-ți respecți planul și să acționezi așa cum ți-ai propus de la bun început. Să nu cazi pradă emoțiilor de teamă și de lăcomie. Dacă ai încredere în strategia cu care ai pornit la drum, ține-te de ea până la capăt. Demonii investițiilor îți vor da târcoale, îți vor urla în timpane și îți vor intoxica gândurile, făcându-te să te îndoiești de tine. Strategia ta este singura armă cu care îi poți învinge.

Am pățit-o de mai multe ori decât mi-ar plăcea să recunosc. La recentul dezastru cu LUNA și UST, n-am vândut la timp, deși am primit semnal să fac asta. Urma să țin un discurs în fața unor oameni și aveam emoții pentru acest eveniment. În același timp, aveam niște neînțelegeri în viața personală și eram supra-încărcat emoțional. Viața se întâmplă și provocările se suprapun. Să vând o monedă aparent stabilă ca UST, în pierdere, părea bizar. Nu am avut energia necesară să văd ce se întâmplă și să judec clar. Dacă mi-aș fi respectat strategia și vindeam când mi-a fost oferit semnalul, aș fi pierdut doar 10% din ce am investit. În schimb, am pierdut 90%.

Partea bună e că nu am pierdut 90% din toți banii mei. LUNA + UST reprezentau doar 2.2% din întreg portofoliul. Așa că am pierdut doar 2%. ‘Doar 2%’ nu reflecta însă realitatea, ci minimizează durerea. La fel cum nici ție nu-ți place să pierzi bani, urăsc când mi se întâmpla asta. Mai ales când puteam să evit această pierdere, dacă nu lăsăm emoțiile să mă orbească.

E dificil la început, e dificil și mai târziu.

Dar în timp vei dezvolta răbdare, disciplină, iar fiecare luptă pierdută te va face mai puternic. Vor fi momente grele în care nu-ți vei dori să vinzi în pierdere, dar va trebui să o faci. Vor fi momente în care te bucuri de mult profit, iar lăcomia, ca o sirenă superbă, cu părul lung și ochi de smarald te va ademeni cu fantezii pe care nu le poți refuza. Dacă nu îți respecți planul, vei plăti prețul. Iar acela va fi costul lecției care te va face un investitor mai bun. Așa cum am plătit și eu, în LUNA.

Însă poți deveni un investitor experimentat și vei putea dormi noaptea fără să te gândești la banii tăi. Vei putea să te bucuri de viață, făcând ce-ți place ție cel mai mult să faci, fără să simți nevoia de a-ți verifica telefonul la fiecare 10 minute. Să investești așa cum trebuie, e destul de plictisitor. Îți faci temele, investești și apoi ai răbdare. Cheia e să câștigi mai mult decât pierzi, iar atunci când pierzi, să nu-ți faci griji pentru asta. Pentru că planul tău e câștigător, în întregimea sa.

Îmi doresc pentru tine să nu ajungi ca Sandra, cu un portofoliu de investiții pierzător cu care nu știi ce să faci. Chiar dacă urmărești indicațiile sau semnalele altcuiva, pe care îl consideri ‘expert’, îți recomand să ai propria strategie. Nimănui nu-i pasă de câștigurile și profiturile tale. Poate doar celor de la ANAF 🙂 Dacă faci bani, e meritul tău. Dacă pierzi bani, e din vina ta. Ce faci cu banii tăi e responsabilitatea ta și doar a ta.

Pentru succesul tău,
Cătă

Catalin Oanca

P.S. De cele mai multe ori, cei care ajung să citească un astfel de articol se încadrează în două categorii. Fie ai pierdut bani investind și vrei să înveți cum să îți întorci norocul. Fie ești la început, abia dacă te-ai apucat să investești, și vrei să știi cum să nu pierzi bani. Dacă te încadrezi în cea de-a treia categorie, vreau să-mi lași un comentariu mai jos și să-mi spui situația ta.

De fapt, spune-mi cum te-a ajutat acest articol, indiferent în ce categorie te încadrezi. Fie că ești la început, fie că ești deja călător spre independența financiară, care este revelația cea mai mare pe care ai avut-o. Ce iei cu tine, adică.

Ceva care te-a intrigat, care te-a pus pe gânduri, care a născut în tine un sâmbure de energie sau o lecție.

(lasă-mi un comentariu mai jos și hai să povestim un pic)

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vrei sa afli cand postez ceva nou?

Dă-mi voie să-ți trimit o notificare prin email. Singurul mod în care voi folosi adresa ta de email este ca să te anunț când apare conținut nou pe site. Fără spam, fără promoții. 

Articole pentru tine

Curs crypto GRATUIT

Peste 40 de lecții din care înveți cum să investești inteligent în criptomonede, fără să pierzi banii aiurea

Fără SPAM. Fără promoții.