Nu-ți lua țeapă (cu Moonpay)

Era deja 14:08 și tot așteptam. Știam că o să aibă dificultăți să se conecteze la apelul video, pentru că zilele trecute aflasem că nu știe nici măcar ce este o captură de ecran (screenshot). După mai multe minute de vorbit singur, pentru că nu știam dacă mă aude sau nu, am rămas cu gura căscată și cu ochii încremeniți spre ecran, văzând cu cine stăteam de vorbă.

M-a contactat direct de pe site acum două săptămâni și am tot schimbat mesaje încercând să înțeleg situația ei. Nu știa să-mi explice în ce a investit și îmi tot trimitea documente pe care ea le considera importante. Susținea că a investit în crypto, dar acum vrea să-și recupereze investiția și nu știe cum.

A menționat de Moonpay și atunci am știut că e belea…

Pe ecranul laptopului a apărut o doamnă cu părul cenușiu, riduri adânci de bătrânețe, ochelari pe nas și batic negru pe cap.

Doamne-ajută“, m-a salutat.

Doamne-ajută, într-adevăr. Femeia e de vârsta mamei mele, nu are și nici nu se descurcă cu un computer, dar face investiții în criptomonede.

În primele minute nu știam dacă e de apreciat sau de plâns. N-a durat mult până când mi-am simțit inima micșorându-se în piept, lăsând în urmă un vid sufletesc pe care aș fi vrut să-l umplu ajutând-o cumva pe această femeie înșelată.

Da, tot despre crypto vorbesc. Nu doresc nimănui să piardă bani așa cum a făcut-o mamaia cu baticul negru și cu frică de Dumnezeu, dar și-a făcut-o cu mâna ei.

Pe scurt, evenimentele s-au derulat cam așa:

 • Femeia a fost contactată cu o propunere de investiții. În continuare nu mi-e clar dacă online sau la telefon, însă nu are importanță. Ambele sunt cazuri comune de înșelătorie.
 • Femeia nu a știut în ce investește. Ea a vrut să investească în acțiuni, a ajuns să cumpere Bitcoin.
 • Un ‘băiat’ necunoscut i-a oferit detaliile despre cum să facă această ‘investiție’.
 • Au urmat nenumărate tranzacții de mii de Euro prin transfer bancar și cu cardul pe site-ul Moonpay.com. Un site legitim de unde se pot cumpăra criptomonede, însă folosit des pentru a înșela pe cei în necunoștință de cauză.
 • Ca și dovadă a investiției, femeia are link-uri către tranzacțiile de pe blockchain. Tranzacțiile sunt valide, confirmate, însă adresa la care a fost trimis Bitcoin e a celui care a înșelat-o.
 • După 4 luni de la incident, fără acces la ‘investiție’ sau un cont unde să-și vadă fondurile, s-a decis că vrea banii înapoi.
 • Și-a dat seama că nu are niciun fel de acces sau contact cu cei cu care a colaborat, așa că a început să se documenteze și a ajuns pe site-ul meu.
 • Printre altele am primit de la dumneaei și un document fals, aparent ‘oficial’, prin care banca Barclays îi cerea o sumă de 1260 de dolari ca și comision pentru o investiție cu multe zerouri la coadă.

Da, știu. Ireal. Mă uit la rândurile scrise și nu-mi vine să cred că așa ceva este posibil. Cum ar putea cineva să trimită mii de Euro către o persoană necunoscută, fără niciun contract, garanție sau cunoștințe despre destinația acestor bani? Și nu o singură dată, ci în tranzacții multiple… Dar iată că se întâmplă.

Din păcate, sunt contactat destul de des cu astfel de probleme. Ce pot eu să fac este să te învăț cum să nu ajungi acolo.

Un alt caz în care am fost contactat, cu o înșelătorie similară:

Teapa Moonpay, inselatorie, frauda
Teapa Moonpay, inselatorie, frauda

Știam că se practică aceste tipuri de înșelătorii, majoritatea de către persoane din țări sub-dezvoltate. Mă doare să știu că și românii se ocupă cu așa ceva.

Hai să vedem care sunt semnalele de alarmă, ca să nu pățești și tu la fel. Bagă bine la cap, altfel riști să înveți aceste lecții pe propria piele.

 1. Nu investi în ceva ce nu înțelegi și la care nu te pricepi. Mai bine te documentezi un an întreg, înainte ca să ‘bagi’ banii într-o investiție, chiar dacă asta ar însemna să pierzi oportunitatea între timp. Dacă nu știi în ce investești, sigur vei pierde banii. Nu investi în criptomonede dacă nu înțelegi ce este Bitcoin, cum funcționează, ce este un portofel, o cheie privată și una publică. Nu cumpăra crypto dacă nu știi ce cauzează creșterea sau scăderea prețului. Același lucru e valabil și pentru investițiile la bursă, imobiliare sau aur.
 2. Nu răspunde ‘oportunităților’ oferite de oameni străini. Nimeni, absolut nimeni nu vrea ca tu să te îmbogățești. Nici măcar familia ta; pentru că atunci când tu ai mai mulți bani, relația dintre voi se schimbă. Cu atât mai puțin un străin care are rețeta îmbogățirii, dar în loc să se îmbogățească de unul singur, are inimă bună și îți zice și ție cum să faci bani mulți. Nu! Aceștia te vor trage în țeapă.
 3. Nimeni nu poate investi în locul tău. Nimeni nu poate să cumpere și să vândă criptomonede în locul tău. Tu va trebui să pui mâna la treabă și să te educi. Dacă chiar vrei să înveți cum să faci bani din investiții, atunci pune mâna și învață.
 4. Nu trimite bani persoanelor necunoscute, oricât de frumoasă ar fi povestea cu care te aburesc. Nu ai nici o obligație față de nimeni. Mesajele sunt automate și trimise la milioane de oameni, poate cade în plasa vreun credul. Oricât de mare nevoie ai de bani, nu te vei îmbogăți fără muncă.
 5. Nu da access nimănui la conturile tale, nici măcar temporar. În niciun caz sa împărtășești cu cineva cele 12-24 de cuvinte care sunt fraza de recuperare a portofelului tău cu criptomonede. Dacă vei fi nevoit vreodată să le folosești, consideră-le de unică folosință și schimbă-le. Adică dacă le-ai tastat undeva, vreodată, ești deja expus riscului de a pierde fondurile din acel portofel.
 6. Folosește doar platforme populare și respectate. Binance, Kraken, Crypto.com
  Nici măcar acestea nu sunt 100% sigure, însă șansele de a fi înșelat scad considerabil. Alege una dintre ele, fă-ți un cont și obișnuiește-te cu interfața, cu contul tău, cu opțiunile pe care le ai. Dacă nu cunoști limba engleză, învață!
 7. Nu investi mai mult decât poți pierde. Adică, dacă nu ai investit vreodată, nu risca mii de Euro. Începe încet, cu 50 de lei. Vezi dacă te descurci, fă o depunere, fă o tranzacție, fă o retragere. Nu contează dacă pierzi 50 de lei sau că plătești prea mult pe comisioane. E prețul experienței de învățare.

Și așa revenim la prima lecție: nu investi în ceva ce nu înțelegi. Mergi la cineva care să te învețe, fă un curs de investiții. Mai întâi investește în educația ta. Fără această educație nu vei face bani din investiții, nu ai cum să acumulezi averi. Mai rău de atât, vei pierde bani aiurea, încercând tot felul de scurtături destinate eșecului.

Eu îți ofer un curs complet de investiții în criptomonede, care te pregătește pentru a investi în Bitcoin și pentru a nu cădea pradă înșelătoriilor și a ‘oportunităților’ de îmbogățire cu monede virtuale. E critic să-l parcurgi în totalitate, de la cap la coadă.

Dacă nu l-ai parcurs deja, e timpul să o faci. Nu te apucă să investești fără să cunoști aceste concepte de bază.

Ai aici link direct:
https://catalinoanca.ro/curs/crypto/

Sunt contactat de multe persoane, pe care vreau să le ajut, însă de cele mai multe ori sunt nevoit să repet aceeași informație care se afla deja în curs sau să fac referire directă la lecțiile acestuia.

Pe femeia cu batic negru n-am putut s-o ajut cu mai mult. I-am zis unde a greșit și ce are de învățat în continuare. Tot ce poate să facă acum este să raporteze frauda la poliție și să comunice cu banca, în caz că pot face ei ceva. Însă n-am speranță că se poate recupera ceva, tranzacțiile au fost făcute de bună voie. Acesta a fost prețul pe care l-a plătit pentru experiența ei de învățare.

Nu trebuie să fie la fel și pentru tine. Dacă ai întrebări sau nelămuriri, nu te costă nimic să îmi scrii. Sunt aici pentru tine.

Pentru succesul tău,
Cătă

Catalin Oanca

P.S. Povestea ta care e? Ai fost înșelat, sau au reușit să o eviți în ultimul moment?
Lasă-mi un comentariu și hai să povestim.

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

17 răspunsuri

 1. Bună
  Cam așa am facut și eu….
  Am văzut o reclamă cu rompetrol…
  Am zis să incerc cu o sumă minimă
  După ce am tranzactionat si am cîștigat 24 de dolari a disparul , analistul ”
  Am zis să retrah 10 euro sa vad cum funcționează sistemul însă imi cere datele de pe card care sa îmi ea bani…
  Am lasat un comentariu că vrea sa ma retrag
  După citeva luni mă sună de pe alt număr sa discutăm despre retragere si insistă să dau aceleasi date ale cardului
  A garantat că imi depune si nu o să retragă așa cum îi zicem eu și spunam mereu că ne e in regulă….
  Deci in MoonPay am sumele …
  Nu se mai poate recupera banii?
  Mulțumesc 🖐
  E vorba de o sumă modestă dar sunt banii mei pentru care am muncit cu ,,acul”….
  Am depus 200 euro pentru a vedea cum merge apoi m-au pacalit că îi depun pe card si mi-au mai luat 350 euro

  1. Buna Georgeta,
   Din pacate ai cazut prada acestor inselatorii.
   MoonPay e doar platforma de intermediere a acestor infractori. Nu sunt bani acolo.
   Nu e nimic de recuperat.

  1. In principiu, contul cripto la care te referi e similar cu cel bancar.
   Contacteaza compania la care detii acest cont si spunele ca doresti stergerea contului si a platilor recurente daca exista asemenea plati.

 2. Buna!Acum cateva zile am primit un mesaj din acesta ce indeamna la investitii in binance coin gen
  “- Îți voi trimite un portofel criptografic, pe care îl voi crea doar pentru tranzacția noastră.

  – acest portofel va fi conectat direct la bursă.

  – vă veți alimenta portofelul în orice mod care vă convine

  – voi face un contract de garanție pentru tranzacția noastră, semnat de un avocat

  – după confirmarea plății de la bursă, voi lansa robotul de tranzacționare, verificând funcționarea acestuia

  – ca urmare, tu primești plata promisă la datele tale, iar eu primesc 15% pentru munca mea💶.” Apoi tipul mi-a trimis un nr de portofel crypto si mi-a zis sa descarc moonpay,sa urmez pasii si sa cumpar bnb in valoare minima de 168 lei.Sincer am facut toti pasii mai putin confirmarea tranzactiei. Intrebarea mea e,pot controla cumva portofelul virtual pe care sustine tipul ca e al meu? Mi se pare suspicios faptul ca e grabit sa ma decid,ca sa nu piarda timpul cu mine

  1. Marilena, nu este nici o graba. Aceasta persoana vrea sa-ti fure banii, de ce sa-ti para rau?
   Opreste orice contact cu aceata persoana pentru ca te inseala. Urmareste cursul de investitii in criptomonede pentru a intelege cum functioneaza acest domeniu.

 3. Multumesc frumos pentru sfat. Exact asta voi face. Deja m-a suparat ultimul mesaj al respectivului” NUMĂR LIMITAT DE LOCURI! Nu am de gând să las gol contul de brokeraj pe care l-am creat doar pentru tine. Dacă vrei să ratezi o oportunitate unică în viață, atunci ești cea mai proastă persoană de pe pământ! Și asta nu este adevărat, altfel nu ai fi aici, pe canalul meu. Așa că nu văd niciun motiv de ezitare, îmi respect partenerii și îi întreb același lucru, ești pregătit?” Prea multa insistenta. Iti multumesc inca odata pentru sfat.

 4. Salut .Am fost si eu contactat de o persoana care mia zis ca pot face o investitie si cu 296 de lei pot castiga 85 629 sinmia trimis si in nr de portofel pentu a plati si am platit si mi-a aratatpoza cu tranzactia si cu era diferita fata de suma care am depus-o eu si in mia zis ca trebuie sa mai platesc un avocat pentru a imi retrage bani ca sa blocat tranzactia pentru ca nu sunt resident in USA.Si mie imi cam da cu virgula si ju inteleg cum pot face sa intru pe portofoliul meu sa vad ca de real este aceasta tranzactie

 5. Buna, am investit niște bani pe Elonjust, am primit ceva bonus și am ajuns la o sumă destul de mare cu tot cu bonus. Problema este ca nu pot retrage încă până nu aduc contul la premium.. oare să fie scam? Să mă opresc?

 6. Bună ziua. Pe platforma moonpay mia scris cineva sa depun 250 de lei în contul Raiffeisen. Nu mia spus nimic de comision. Pe platforma telegram ma contactat. După ce am depus banii și sa făcut tranzacția, dupa 1 ora îmi spune ca profitul este calculat și disponibil doar ca mai e nevoie sa depun 600 de lei în cont. Eu cred ca este teapa

 7. M-a căutat cineva de la AFI cotroceni să aprob comenzi online,după 40 de comenzi primesc 50-60 USD.După m-a rugat să investesc 47 USD ca să pot retrage 200 USD.Prin BINGX-Moonpay,in schimb nu mi a cerut datele.
  A fi teapa?

 8. Și eu am fost contactata pt o investiție de minim 270 $ pe care o vad zilnic pe saitul http://www.finance-advice trade..cu ușoare creșteri.
  Aseară am fost contactata de îndrumătorul de cont și mi a solicitat ca prin Revolut sa primesc de la o pers necunoscuta o sumă (considerabila)de lei și sa o transfer imediat prin moonpay.Asa am și făcut,dar ce nu mi a plăcut deloc căci am fost îndrumata prin aplicația AnyDesc.Sunt deja foarte suspicioasa și ma întreb acum cu bani investiți dacă sunt și eu în pericol și dacă mai pot sa i recuperez cumva? si cum sa ma protejez?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Vrei sa afli cand postez ceva nou?

Dă-mi voie să-ți trimit o notificare prin email. Singurul mod în care voi folosi adresa ta de email este ca să te anunț când apare conținut nou pe site. Fără spam, fără promoții. 

Articole pentru tine

Curs crypto GRATUIT

Peste 40 de lecții din care înveți cum să investești inteligent în criptomonede, fără să pierzi banii aiurea

Fără SPAM. Fără promoții.