Cel mai complet curs de investiții inteligente în criptomonede

Știi care e faza? Tehnologia este genială și chiar va schimba lumea așa cum o știm noi astăzi.
 
Dar ca și tine, vreau să profit de pe urma acestor schimbări.
 
Până când lumea va fi schimbată, oamenii vor arunca cu bani și își vor risca economiile. Chiar și banii de mâncare în speranța că se vor îmbogăți.
 
În momentul în care scriu aceste rânduri, industria crypto valorează în jur de 2 trilioane de dolari. Adică 2000 de miliarde de dolari. Adică 2 milioane de milioane de dolari.
 
Adică îmi explodează capul doar încercând să îți comunic acest număr. Crede-mă, e greu să-ți imaginezi această sumă în bancnote. Nici măcar nu există atâtea bancnote în toată lumea. Marea majoritate sunt doar numere digitale în baze de date virtuale.
 
Dar nu vreau să-ți ofer informație incompletă. E impresionant cât valorează piața de criptomonede, dar Apple, Microsoft și Google valorează fiecare între 2 și 3 trilioane de dolari.
 

Ce vreau să-ți comunic este că atât valoarea acestor companii cât și a criptomonedelor este dată de încrederea oamenilor că pot face bani de pe urma lor. Adică oameni ca și tine, ca și mine, cu mai mulți sau mai puțini bani, cumpără acțiuni sau criptomonede, atât cât își permit, cu speranța că le vor vinde pentru profit pe viitor.

Buy low, sell high. Cumpără ieftin, vinde mai scump. La asta se rezumă investițiile.
 
Probabil că mai bine de jumătate dintre cele 2 trilioane de dolari din piața crypto sunt bani ale oamenilor care vor să se îmbogățească peste noapte. Doar că majoritatea oamenilor nu înțeleg cum funcționează banii și investițiile. Iar dacă tu ai încrederea să mă citești, mă voi asigura că vei ști mai bine.
 
Când investești, pentru ca tu să câștigi, altcineva trebuie să piardă. Când tu pierzi, altcineva câștigă de pe urma ta. Banii nu se pierd, ci doar se mută în alte buzunare.
 
Dacă tu ai cumpărat o criptomonedă și prețul a început să scadă, ești în pierdere. O persoană, un om, ți-a vândut ție criptomoneda la un preț mai mare și a făcut profit. E ușor să vezi doar numere pe ecranul unui telefon sau a unui monitor și să uiți cu cine interacționezi.
 
Iar dacă tu nu ai experiența și vinzi pentru că nu te așteptai ca valoarea criptomonedei să scadă, aceeași persoană poate cumpăra înapoi criptomoneda de la tine. Chiar dacă prețul a scăzut el va cumpăra acum mai ieftin de la tine, și o va vinde altcuiva pentru că știe că acea criptomonedă valorează mai mult și poate obține și mai mult profit.
 
Bineînțeles, am simplificat explicația, dar principiul e același. Mesajul pe care vreau să ți-l transmit este că deși a devenit super simplu să băgăm banii în acțiuni și criptomonede, cu aplicații de telefon super simple, dacă nu înțelegi unde arunci banii, nu ești cu nimic mai diferit decât un jucător la sala de pariuri sau de casino. Nu te poți numi investitor.
 
Dacă pentru ca cineva să câștige, altcineva trebuie să piardă, cum te asiguri că tu ești în tabăra câștigătoare?
 

Cea mai costisitoare lecție de viață

 
În comunitățile de investiții se zice că nu pierzi banii, ci plătești pentru lecții de viață. Cu cât pierzi mai mulți bani, cu atât plătești mai mult pentru aceste lecții.
 
Cea mai costisitoare lecție a mea m-a costat în jur de 20 de mii de dolari. Nici nu știu exact suma exactă pentru că mi-a provocat mare durere și mi-am dorit să nu conștientizez întreaga pierdere.
 
Câte lucruri aș fi putut face cu 20 de mii de dolari…
 
În luna Aprilie 2018 eram decis să învăț despre cum să fac banii să muncească pentru mine. Reușisem să strâng niște bani și deși nu studiasem domeniul în detaliu, știam că dacă banii vor sta doar în cont, își vor pierde valoarea în timp. Așa că am pornit în aventura dezvoltării mele ca și investitor.
 
Am început să caut pe Google și pe YouTube și am fost dezamăgit de cât de puțină informație exista pe siteurile din România. Ori nu sunt românii buni investitori, ori nu vor să-i învețe și pe alții. Am citit “Cel mai bogat om din Babilon”, parcă și o carte de Kiyosaki, dar mă simțeam pierdut. Nu înțelegeam deloc în ce pot să investesc banii pe care îi economisisem.
 
Până la urmă am ajuns la un curs gratuit: “Primi pași pe bursa”, care m-a aburit complet cu termeni de genul: piață de capital, bănci centrale și analiza tehnică.
 
Am fost întrebat: “Cătălin, ce înseamnă lichiditate?”
Și i-am răspuns sincer: “Habar n-am”, chiar dacă trainer-ul se uită la mine de parcă aș fi fost o cauză pierdută și nu aveam ce căuta acolo.
 
Dar eram decis să învăț, și de aceea eram acolo. Au urmat cursuri de începători și de avansați, tranzacționare și analiza tehnică, tranzacționare cu roboți și mulți bani scoși din buzunar. Eram decis să învăț.
 
Educație, educație, dar când investești, tot cu banii tăi o faci.
 
Totul nou și complicat, așa că am ales metoda cea mai simplă pentru mine: cu roboți de tranzacționare. În teorie, faci bani și dacă piața crește, și dacă piața scade. Mi se părea la mintea cocoșului să mă bag în asta. Iar treaba cu roboții, nu e nimic futurist, e un simplu program pe care-l configurezi să cumpere singur în funcție de anumiți parametri. Trebuie doar să înțelegi acești parametrii ca să îi poți urmări în timp ce ‘botul’ face ‘mulți bani’ pentru tine.
 
Citeam la educatorii din România despre investiții sigure cu profituri de 6-8 procente pe an, dar eu aveam un robot de tranzacționare care mi-a dublat banii într-o lună. “Mare păcălici ăștia cu 8% pe an”, îmi ziceam eu atunci.
 
Inițial nu am vrut să investesc mai mult de 5000 de dolari, însă trainerii mei mi-au recomandat să investesc minim 10.000 cu robotul. Cică era mai sigur așa, să fie marja. N-a trecut mult și mi-am dublat banii. M-am bucurat maxim, aveam deja 20.000 de dolari, fără prea mare efort din partea mea. Doar că mă holbam la monitor toată ziua, fără să fac nimic altceva.
 
Puteam să iau cei 20.000 și să le zic “V-am pupat, eu am plecat”, dar eram decis să învăț. Dacă mi-am dublat banii într-o lună, cerul este limita. Am căpătat încredere și chiar am început să risc mai mult, pentru că aveam de unde să pierd, în caz de.
 
Când înveți despre investiții, primul lucru pe care ar trebui să-l înțelegi este că investițiile presupun 5% abilitate, 95% psihologie.
 
Totul era frumos cât timp aveam profit și deja mă gândeam cum pot face rost de bani și de la alți oameni, ca să facem profit împreună. Dar nu eram deloc pregătit pentru pierdere.
 
Din câte ai observat, nu ți-am dat foarte mult detalii tehnice, pentru că nici eu nu le înțelegeam foarte bine. Ce ți-am zis până acum, exact așa erau și în capul meu: dau drumul la robot, mă uit cum face profit, fac bani, mă îmbogățesc, sunt fericit.
 
Până când n-am mai fost.
 
Detaliile tehnice erau importante. Dacă valoarea tranzacției creștea cu 1$, eu făceam $100. Dacă tranzacția scădea cu 1$, eu pierdeam $100. Robotul era bun atunci când era acțiune pe piață: creșteri și scăderi. Dacă piața era plictisitoare și nu se întâmpla mare lucru, eu plăteam dobânda pentru acest joc periculos pe care îl jucam.
 
Nu știam cu adevărat în ce mă băgasem.
Cei 20 de mii au devenit 15 mii. Îmi ziceam și eram încurajat că nu există doar câștiguri, sunt și pierderi, ideea e să faci mai mult decât pierzi. Eram decis să învăț, cu bune și cu rele.
 
Cei 15.000 au deveni 10.000, înapoi de unde am început. Îmi ziceam că investițiile nu sunt ușoare și trebuie să învăț și din greutăți. Puteam oricând să-mi iau banii și să spun “Pa, la revedere”. Dar eram decis să învăț.
 
Cei 10 mii devenise 5000 și deja ajunsesem în punctul în care trebuia să mai bag niște bani, ca să nu pierd totul. Nu eram gata să mă dau bătut așa că am mai scos din buzunar 2000 de dolari. Poate, poate mai am o șansă.
 
Vreau să continui să îți povestesc, dar în mijlocul pieptului mă apasă o greutate. E greu să mă întorc la aceste amintiri, pentru că nu îmi doresc să retrăiesc acele momente. Când stăteam tot timpul cu ochii-n monitor, privind cum se scurg banii mei, până când n-au mai fost.
 
De Crăciun, în același an, am cedat psihic. Am dezactivat ultimul sistem de siguranță și am făcut un pariu: ori câștig, ori pierd tot. Totul sau nimic. Eram mai bucuros să pierd toți banii decât să sufăr chinul zilnic de a privi neputincios cum banii mei se duc în buzunarele altora.
 
Și, bineînțeles, am pierdut toți banii.
 
Am simțit o bucurie enormă că am scăpat de chin, însă mă durea cumplit că am pierdut atât de mulți bani. Bani cu care puteam face o mulțime de lucruri.
 
Până să-ți povestesc și ție această experiență a vieții mele, a fost un secret. Mă simțeam un fraier, un eșec. Am încasat o lovitură grea în acel moment, dar și o lecție importantă de viață.
 
E la mintea cocoșului că investești ca să faci mai mulți bani. Însă regula numărul unu este să nu pierzi bani. Și dacă nu te pricepi, vei avea încredere în cineva care pare că știe despre ce vorbește. Am avut încredere în cei care m-au îndrumat, pentru că ei se pricep mai bine și nu mă vor lăsa să pierd. Însă mare greșeală am făcut.
 
Oamenii au interesele lor proprii, iar responsabilitatea banilor mei este doar a mea.
 
Așa cum responsabilitatea banilor tăi este doar a ta. Altfel, neînțelegând în ce te-ai băgat, poți ceda psihic și să pierzi tot.
 
Eu nu îți voi spune ce să faci, dar te voi învăța cum să faci și la ce să ai grijă. Interesul meu este să nu te las să faci aceleași greșeli pe care le-am făcut eu. Vei avea și tu propriile tale lecții de învățat, însă eu voi face tot ce-mi stă în putință ca tu să nu pierzi bani.
 
Poți face mulți bani de pe urma criptomonedelor, dacă investești inteligent. Și asta presupune să înveți ceva mai mult decât criptomonede.
 
Îți pot spune de pe acum că cel mai ușor este să cumperi Bitcoin săptămâna de săptămână, indiferent de preț, în mod automat, fără să urmărești știri, alte criptomonede, oportunități de îmbogățire și fără să stai toată ziua cu ochii în telefon. Asta e tot ce ai de făcut. Dar e prea simplu, nu-i așa?
 
Ce vei face când prețul nu va mai crește, ci din contră, își va pierde brusc jumătate din valoare?
 
Te vei panica și vei vinde ieftin ca apoi să cumperi mai scump când începe iar să crească? Ține minte, investițiile sunt despre “cumpără când e ieftin, vinde când e scump”, nu invers.
 
Cum te asiguri că ești în tabăra câștigătoare și nu de partea pierzătorilor?
 
De aceea ai nevoie de cursul de investiții inteligente în criptomonede.
Nu îți promit că te vei îmbogăți peste noapte, dar voi avea grijă să nu pierzi banii la care ai muncit din greu, cu viața ta.

Construiesc acest curs în timp real, așa că ai access gratuit la fiecare dintre lecții imediat ce sunt gata. În prima fază întreg conținutul va fi în format text, urmând ca apoi să înregistrez lecțiile în format video. 

Mai jos poți vedea structura pe care am gândit-o, ca să știi la ce te aștepți. Voi pregăti lecțiile una câte una și te voi anunța imediat ce public ceva nou.

Dă-mi voie să-ți trimit o notificare prin email. Singurul mod în care voi folosi adresa ta de email este ca să te anunț când apare conținut nou pe site. Fără spam, fără promoții. 

Curs Content

Expand All