Ce este Ethereum

După Bitcoin, Ethereum este a doua cea mai populară monedă virtuală. Și deși poate să facă ce face și Bitcoin, scopul acestei criptomonede este diferit. În această lecție din cursul de investiții inteligente în criptomonede afli de ce Ethereum poate fi o alegere bună pentru portofoliul tău.

Din lecțiile anterioare ai înțeles cum blockchain-ul ne permite să ne decuplăm de la puterile centrale, să eliminăm intermediarii și să avem mai multă libertate prin descentralizare. De asemenea, ai învățat cum Bitcoin-ul reprezintă bani buni, care își păstrează valoarea în timp și sunt accesibili tuturor celor conectați la internet, fără să fie nevoie de acoperirea și acordul băncilor.

Ca și Bitcoin, Ethereum este un program pe calculator. Spre deosebire de Bitcoin, criptomoneda care facilitează tranzacțiile pe blockchain-ul Ethereum se numește Ether. Deși Ether este divizibil, portabil, durabil și acceptat social, cantitatea sa nu este limitată. Există aproximativ 118 milioane de Ether în circulație, dar nu există o cantitate maximă. De aceea Ether nu poate fi considerat bani.

Dar Ethereum nu își propune să rezolve problema banilor, așa cum o face Bitcoin. Ethereum este o platformă descentralizată pe care se pot dezvolta aplicații pe blockchain. Un fel de internet al blockchain-ului dacă vrei.

În acest moment avem tehnologia pe care o numim internet și care conectează aproape toată planeta. Dar ca să putem interacționa între noi avem nevoie de aplicații: pentru email, pentru chat, pentru citirea și interacțiunea cu informațiile de pe internet, așa cum este un internet browser.

În același mod, avem tehnologia blockchain care conectează toți utilizatorii rețelei. Dar fără aplicații specifice, nu prea avem ce să facem cu blockchain-ul. Așa cum degeaba ai ultimul model de iPhone dacă nu ai access la aplicațiile de pe el.

Bitcoin este o aplicație a blockchain-ului, însă Ethereum a creat o platformă unde astfel de aplicații se pot dezvolta. Cu ce vine în plus Ethereum față de Bitcoin este blockchain-ul programabil.

Cu Bitcoin poți doar să trimiți și să primești Bitcoin. Atât. Cu Ethereum poți programa contracte inteligente – smart contracts – care interacționează cu baza de date descentralizată.

Un exemplu simplu de astfel de contract ar fi să trimiți Ether către o anumită persoană dar acea persoană să primească transferul doar la o dată stabilită de tine. Nici măcar nu trebuie să inițiezi tu transferul. Deci ai putea să-ți plătești chiria automat din portofelul tău virtual la o dată prestabilită de tine.

Bineînțeles, poți programa lucruri mult mai complexe de atât. Probabil orice îți poți imagina. Cu Ethereum poți crea propria ta criptomonedă în doar 10 minute. De aceea din cele peste 12.800 de proiecte care rulează pe blockchain, peste jumătate sunt dezvoltate cu Ethereum.

De exemplu, există proiecte dezvoltate pe Ethereum care permit operațiuni de creditare. Îți poți împrumuta criptomonedele tale altor persoane și primești dobândă în schimb. Acea persoană va trebui să-ți plătească la timp împrumutul plus dobânda datorată altfel va pierde în mod automat garanția depusă. Totul în mod automat, fără intermediari, fără drum la bancă, fără dosare.

Trebuie să ai încredere în matematică și în programare.

Dar nu toate aplicațiile trebuie să aibă legătură cu finanțele. De aceea există și NTF-urile care sunt bunuri de colecție pe care oamenii le schimbă între ei. Iar Ethereum facilitează acest schimb de bunuri digitale. NTF-urile profită de securitatea rețelei Ethereum și de ușurința creeri unui proiect pe această platformă.

Spre deosebire de Bitcoin care adaugă un bloc nou în blockchain la fiecare 10 minute, Ethereum este mult mai rapid și face acest lucru în aproximativ 13 secunde. Pentru a permite miilor de aplicații să ruleze pe acestă platformă, Ethereum procesează tranzacțiile mult mai repede, iar lanțul de blocuri crește mai rapid.

În acest moment rețeaua Ethereum este securizată în același mod ca și Bitcoin, adică prin calculatoare performante care minează Ethereum. Însă deja se lucrează la un alt tip de securitate, prin care cei care doresc să securizeze rețeaua și să câștige Ether făcând acest lucru, vor trebui să-și blocheze accesul la minim 32 de Ether. Cât timp nu se ating de Ether-ul blocat, vor putea acumula Ether în mod pasiv ca și recompensă a securizării rețelei.

Dar nu vreau să complic lucrurile cu detalii tehnice. Dacă vrei să detaliem aceste subiecte, vino pe Discord și discutăm acolo: https://catalinoanca.ro/comunitate/discord

Când ai o discuție despre criptomonede, eu consider important să ai habar măcar de aceste 2 proiecte: Bitcoin și Ethereum. Bitcoin reprezintă bani buni iar Ethereum o platformă care facilitează dezvoltarea de aplicații pe blockchain. Aceste aplicații se numesc Decentralized Applications sau dApps.

După ce am vorbit atât de mult despre Bitcoin, o singură lecție despre Ethereum poate părea prea puțin. Însă pentru moment este suficient. Ai ajuns deja mult mai departe decât mulți dintre oamenii care nici măcar nu înțeleg ce este un blockchain și de ce are valoare. Dar tu faci ce este necesar ca să devii un investitor capabil și pregătit, ca să profiți de revoluția financiară a criptomonedelor așa cum trebuie. Te felicit pentru asta. Bravo!

Nu am pregătit lecții pentru fiecare criptomonedă pentru că nu toate merită atenția noastră. Marea majoritate nu au valoare și nu rezolvă probleme reale. Am acoperit cele mai importante două dintre criptomonede, iar în următoarea lecție vei afla de ce celelalte criptomonede sunt doar alternative. Te aștept pe următoarea pagină!

Curs Home Expand All