Este investiția în criptomonede potrivită pentru tine?

Salut și bine te-am găsit la o nouă lecție a cursului de investiții inteligente în criptomonede. Suntem în modulul 5 și înveți cum să faci bani cu aceste monede virtuale. Ai văzut și tu, nu am avut multe lecții în care să vorbim despre cum să investești, acest pas e banal de simplu. Și deși e atât de simplu, puțini oameni chiar fac bani din criptomonede. Oare de ce?

Pentru că oamenii nu știu să investească, dar mai ales nu au mentalitatea și atitudinea de investitor inteligent. În această lecție îți explic psihologia investițiilor, ca să decizi dacă criptomonedele sunt investiția potrivită pentru tine.

În primul rând, trebuie să înțelegi că investițiile sunt plictisitoare. Nu trebuie să cercetezi în fiecare zi, nu trebuie să te uiți la prețuri zi de zi. Dacă profesia ta nu presupune să fii la curent cu această informație, atunci ești prea implicat în investițiile tale.

Rareori știrile sau evoluția prețului îți vor influența deciziile. Asta dacă investești inteligent. Altfel îți vor cauza emoții puternice, iar când emoțiile sunt implicate în investiții, dezastre se întâmplă.

Investiția presupune un proces rațional și strategic. Nu este loc pentru speranță (că prețul va crește) sau pentru teamă (că prețul va scădea).

Totul se bazează pe:
– fapte, nu fantezii
– gândire logică, fără emoții
– strategii, nu intuiție

Ți-am zis: e plictisitor! Investești și aștepți să culegi roadele. Încă de înainte să investești știi la ce preț cumperi și când ai de gând să vinzi: fie pentru profit, fie ca să-ți minimizezi pierderile, în caz că investiția eșuează.

Da, investițiile eșuează. Nu există investiție ‘sigură’. Investiția este riscantă, vei pierde bani. Dar orice în viață are un grad de risc. Să traversezi strada, să inviți o fată în oraș, să sari cu parașuta. Să nu investești este de asemenea, riscant. Riști ca banii munciți din greu să-și piardă din valoare.

Iar aceste lucruri nu se aplică doar la investițiile în criptomonede. Generația noastă a devenit mai conștientă de investiții datorită criptomonedelor, dar regulile sunt aceleași pentru orice tip de investiție. Problema e că nu ne învață nimeni cum să investim inteligent. Cum să construim un portofoliu de investiții, o strategie, un plan, pentru a profita cât mai mult riscând cât mai puțin.

De aceea, cei mai mulți oameni copiază ce văd la alții. Ce văd în social media sau la prietenii lor. Alții care sunt la fel de incapabili să investească. Și când nu știi în ce investești, când nu știi cum să investești, când nu știi în cine să ai încredere, e normal să fii temător și anxios.

Din păcate mulți încep să investească după ce majoritatea oamenilor au făcut-o deja. Profiturile se fac din timp, când doar foarte puțini cunosc oportunitatea. Dacă casiera de la Carrefour, taximetristul și frizerul se gândesc să investească, oportunitatea a trecut. Apreciez acești oameni și am nevoie de ei în viața mea, dar de obicei ei nu se gândesc la investiții. Mai ales în investiții riscante, așa cum sunt criptomonedele.

Atunci când majoritatea oamenilor discută și investesc în criptomonede riscante, e un semn de lăcomie. Înseamnă că nu va mai dura mult până la prima scădere de preț semnificativă și acești oameni vor începe să vândă pentru că nu știu să investească inteligent. Ei zic că investesc, dar de fapt și-au cumpărat un bilet la loterie.

Atunci când oamenii sunt lacomi, un investitor inteligent este precaut. Când oamenii fără experiență, care de obicei nici măcar nu se gândesc să investească, discută despre câștiguri din criptomonede – atunci e momentul să vinzi.

Iar când oamenii zic că criptomonedele nu au niciun viitor, prețul este la un minim istoric și nimeni nu mai are încredere în aceste monede virtuale, atunci e momentul să cumperi. Așa se fac banii din investiții. Cumperi când lumea e temătoare și neîncrezătoare și vinzi când oamenii devin lacomi.

Banii se fac cu răbdare, profitând de pe urma emoțiilor maselor de oameni. Știu că nu sună foarte bine, dar asta este realitatea.

Așa că, holbându-te în telefon la prețul Bitcoin-ului oră de oră, zi de zi, nu te va ajuta cu nimic. Deși criptomonedele sunt pe buzele multor oameni, încă nu e momentul pentru a vinde. Pentru că valoarea Bitcoin-ului nu e pentru o săptămână, o lună, un an sau doi. Cel mai probabil Bitcoin și criptomonedele vor avea mai mult impact asupra următoarelor generații, nu acum, în acest deceniu. 96% din populația Pământului nu folosește criptomonede încă.

Dar dacă urmărești prețul și știrile zilnice, ai putea avea impresia că revoluția financiară e deja aici. Cu răbdare vom urmări efectele aceste revoluții pe durata anilor ce urmează. Dacă prețul crește azi, scade mâine, e irelevant. Drumul către succes nu e niciodată în linie dreaptă.

De aceea ai nevoie de un plan:
– Să știi de înainte să cumperi, în ce și de ce investești. Să știi când e momentul să vinzi și indiferent ce se întâmplă în piață și în viața ta, să îți urmezi planul.
– Să fii lacom când lumea este temătoare și să fii precaut când lumea este lacomă.
– Să ai o viziune de termen lung. Averile se construiesc cu răbdare, în timp.

Ți-am oferit deja o strategie simplă dar foarte eficientă. Să acumulezi Bitcoin lună de lună, indiferent de preț. Nu e nimic mai simplu de atât. Nu trebuie să te întrebi dacă lumea e lacomă sau temătoare, trebuie doar să ai o viziune de termen lung și încredere că Bitcoin va schimba lumea. Bineînțeles, e posibil ca Bitcoin să nu schimbe lumea. Dar e posibil și ca fata să nu accepte invitația ta în oraș.

Dacă ai investit exact atât cât îți permiți să pierzi, nu va fi mare pagubă. Vei putea susține impactul emoțional. Vreau să te învăț cum să investești inteligent dar fără să-ți vând gogoși. Nu poți investi în Bitcoin și criptomonede doar pentru că te-am învățat eu cum să faci asta. Responsabilitatea este doar a ta. Chiar dacă te îmbogățești, chiar dacă pierzi toți banii. Eu te ghidez, dar s-ar putea să mă înșel. Doar tu ești responsabil, iar deciziile sunt ale tale.

Bitcoin poate schimba lumea la nivel global, sau poate schimba lumea ta. În funcție de ce profituri faci, îți vei permite să cumperi o casă, să deschizi o afacere, să călătorești. Motivul pentru care investești îl știi doar tu. Doar tu știi care este momentul în care acești bani îți vor transforma viața. Atunci va fi momentul în care îți vei vinde investiția și Bitcoin îți va schimba lumea.

Ai timp să acumulezi lună de lună și între timp să te educi. Să înveți să investești inteligent, să stăpânești mentalitatea și atitudinea de investitor. Deja ai făcut mulți pași în această direcție. Informațiile la care ai access aici, le cunosc mai puțin de 2% din populația lumii. Doar 4% din oamenii de pe Pământ au investiții în criptomonede și mai bine de jumătate dintre ei habar n-au ce fac. Dar tu ai habar!

Oferă-ți un moment de apreciere pentru cât de multe ai învățat și cât de departe ai ajuns! Ești extraordinar!

Acum că înțelegi cum stau lucrurile cu psihologia investițiilor, vreau să îți arăt și alte metode de a face bani cu criptomonede. Să cumperi ieftin ca să vinzi scump este doar o opțiune. Există multe altele, cu grade de risc mai mici sau mai mari. Le explorăm în lecția ce urmează, așa că te aștept pe pagina următoare!

Curs Home Expand All