Acum că știi ce este un portofel de criptomonedele, vreau să-ți arăt cum să folosești unul. În această lecție a cursului de investiții inteligente în criptomonede vei afla câte tipuri de portofele există și care este cel mai potrivit pentru tine.
În lecția anterioară te-am lămurit cum ești proprietar de drept al criptomonedelor tale doar dacă ai un cont pe blockchain cu user și parola pe care le cunoști doar tu. Ca să obții un user și o parolă, ai nevoie de o aplicație care să-ți permită să accesezi baza de date online cu ușurință, fără prea multe complexități tehnice.
Spre deosebire de conturile pe care le deschizi cu crypto exchange-urile, nu ai nevoie de niciun fel de verificare și identificare că ai un cont pe blockchain. Poți să ai câte conturi vrei tu, fără restricții și păstrându-ți anonimitatea.
Modul în care obții un user și o parolă pe blockchain variază în funcție de nivelul de securitate pe care ți-l dorești. Dar cu cât siguranța crește, crește și complexitatea.
Astfel, poți să descarci o aplicație simplă și ușor de folosit, direct pe telefonul tău mobil. Poți să faci același lucru și pe laptop sau calculator. Compromisul pe care îl faci este că te expui la viruși și hack-uri, care îți pot fura identitatea sau accesul la criptomonedele tale. De regulă, telefoanele mobile sunt mai puțin expuse la astfel de amenințări, față de computerele unde poți instala mai ușor aplicații neverificate, ilegale sau piratate. De aceea, portofelele de criptomonede de pe telefonul mobil sunt ceva mai sigure decât cele pentru calculator.
Cea mai sigură metodă este un portofel hardware, care este un dispozitiv specializat pentru protecția contului tău pe blockchain. Rolul acest dispozitiv este să păstreze în siguranță user-ul și parola ta prin simplul fapt că nu este conectat tot timpul la internet, așa cum sunt de obicei conectate telefoanele mobile și computerele. Cât timp portofelul tău este conectat la internet, există tot timpul riscul de a fi atacat de viruși sau hackeri.
Dar dacă accesul la contul tău se face printr-un dispozitiv fizic, care se conectează la internet doar când efectuezi o tranzacție, riscurile scad considerabil. În plus, e necesar să confirmi fizic orice tranzacție, ceea ce înseamnă că nimeni nu poate face tranzacții în locul tău. Compromisul pe care îl faci în acest caz este că trebuie să îți achiziționezi un astfel de dispozitiv, ai nevoie de el atunci când vrei să faci o tranzacție și sunt ceva mai mulți pași de urmat pentru a confirma o tranzacție. Dar cu cât e mai puțin comod, cu atât e mai sigur.
O altă metodă sigură este de a genera userul și parola de pe un dispozitiv care nu este conectat la internet. Scoți user-ul și parola la imprimantă și le păstrezi într-un seif sau într-un loc bine protejat. Astfel user-ul și parola nu au intrat în contact cu internetul și nu pot fi compromise. Acest timp de portofel se numește portofel de hârtie (paper wallet), pentru că există doar pe hârtia pe care ai scos-o la imprimantă. Tu poți folosi adresa publică, username-ul, pentru a trimite și a primi criptomonede la această adresă, dar nu poți face tranzacții. Pentru a face tranzacții trebuie să te conectezi online la blockchain și din acest moment conexiunea la internet presupune un risc. Compromisul în această situație este că poți acumula în siguranță criptomonede, dar va trebui să te asiguri că hârtia ta este foarte bine protejată. În caz că o pierzi sau se distruge, pierzi accesul la criptomonedele tale pentru totdeauna.
Cea mai simplă și mai la îndemână opțiune este să folosești un portofel online. Adică un site unde îți creezi un cont așa cum ești deja obișnuit și unde ai access la contul tău pe blockchain. Sau poți păstra criptomonedele în aplicația de unde le-ai cumpărat, contul crypto exchange-ului. Compromisul cu acest cont online este că deși este foarte ușor de folosit, criptomonedele sunt expuse la cel mai înalt grad de risc. Site-urile sunt hackuite tot timpul, chiar și crypto exchange-urile. Conturile tale sunt tot timpul conectate la internet, pe servere la care nu deții controlul și la care nu cunoști nivelul de securitate. Îți pui baza într-o companie că va avea mai bine grijă de monedele tale decât o poți face tu. Pe lângă asta, mai există și riscurile legale, a termenilor și condițiilor care îți pot bloca accesul la fondurile tale.
Cea mai indicată opțiune este să folosești un portofel hardware, însă te poți ghida după următoarele principii:
– Dacă tranzacționezi zilnic sau aproape zilnic, păstrează criptomonedele de care ai nevoie în conturi online, unde ai access rapid la ele.
– Dacă folosești mai rar criptomonedele și investești pe termen lung, folosește un portofel pe telefonul mobil. Dar nu ține mai multe criptomonede în acest portofel decât ce ții de obicei cu tine în buzunar. De exemplu, dacă nu ții mai mult de 1000 de lei în buzunar, nu depozita criptomonede în valoare de mai mult de 1000 de lei pe telefonul mobil.
– Ce acumulezi pe termen lung și știi că nu vei atinge mult timp de acum încolo, păstrează într-un portofel hardware. Va trebui să achiziționezi acest dispozitiv, însă va păstra investiția ta în siguranță. E ca și cum ai păstra criptomonedele tale într-un seif bine securizat.
Cele mai populare portofele hardware sunt Ledger și Trezor. Ambele sunt la fel de sigure și deși eu m-am obișnuit mai mult cu Ledger, Trezor este o alternativă foarte bună. Întotdeauna comandă direct de la producător, ca să fii sigur că nu a intervenit nimeni rău intenționat asupra dispozitivului.
Vezi prețul pentru Ledger aici: https://catalinoanca.ro/afiliere/ledger
Vezi prețul pentru Trezor aici: https://catalinoanca.ro/afiliere/trezor
Dar ține minte asta:
Criptomonedele nu vor fi niciodată nici pe telefon, nici pe calculator, nici în portofelul hardware. Criptomonedele există în baza de date online, în blockchain. Telefonul, calculatorul, dispozitivul fizic sunt doar modalități prin care tu te conectezi la contul tău online.
Nu e complicat, în timp te vei obișnui cu aceste lucruri. Mai întâi te voi învăța cum să folosești un portofel pe telefonul mobil și apoi ai timp suficient să te gândești ce tip portofel este potrivit pentru tine. Dacă urmezi sfaturile pe care ți le ofer în acest curs, nu vei avea nici un fel de problemă. Pentru clarificări suplimentare, vino pe Discord și întreabă comunitatea https://catalinoanca.ro/comunitate/discord. Suntem aici pentru tine.
Hai să vedem cum arată un portofel de criptomonede pe telefon. Te aștept pe pagina următoare!