Ce sunt altcoin-urile

Bitcoin și Ethereum reprezintă peste 60% din ce înseamnă criptomonede astăzi. Aceste 2 proiecte pot fi suficiente pentru libertatea ta financiară. Însă, rareori aud oameni interesați de Bitcoin și Ethereum și mai mult despre ALTE criptomonede. În această lecție a cursului de investiții inteligente în criptomonede te voi învăța despre aceste ALTE monede.

Alte monede sau cum sunt cunoscute în limba engleză, alt-coins. Monede alternative.

Inițial alternative la Bitcoin. În orice domeniu există competiție. Înainte de Bitcoin au existat și alte proiecte care aveau același scop, dar au eșuat. După apariția Bitcoin, au apărut și alte criptomonede care și-au propus să facă ceva mai bun. Litecoin și Bitcoin Cash sunt monede virtuale care au copiat codul sursă al Bitcoin-ului și au adăugat îmbunătățiri. Cel puțin asta și-au propus. Dar nu s-au ridicat niciodată la nivelul Bitcoin-ului.

Cele 3 aspecte pe care orice proiect din spațiul crypto încearcă să le implementeze cu succes sunt: descentralizarea, securitatea și scalabilitatea. Din păcate este o trilemă, adică o situație cu 3 alternative din care trebuie aleasă una singură. Proiectele crypto pot rezolva doar câte două dintre aceste trei aspecte. Nu s-a găsit încă o soluție care să le cuprindă pe toate trei. Deocamdată.

Descentralizarea presupune eliminarea totală a intermediarului. Dar când faci asta, trebuie să accepți că tranzacțiile nu se întâmplă la fel de repede ca atunci când există o companie specializată și concentrată pe acest lucru.

Securitatea e incredibil de importantă, dacă ne dorim să eliminăm intermediarii și să avem încredere în matematică și programare. E exclus ca un proiect să fie vulnerabil la atacuri cibernetice și hack-uri. Având descentralizarea în minte, codul sursa trebuie să fie public dar asta înseamnă că atât cei cu bune intenții cât și oamenii cu rele intenții pot profita de acest lucru.

Cu cât această tehnologie evoluează și mai multă lume începe să folosească blockchain-ul și criptomonedele, avem nevoie de un proiect care să permită volume mari de tranzacții, viteze mari de procesare și comisioane reduse. Proiectul trebuie să crească în mod sustenabil.

Probabil ai deja în portofel un card VISA. Rețeaua VISA poate procesa mii de tranzacții pe secundă iar între timp, în rețeaua Bitcoin se procesează 7 tranzacții pe secundă, iar cu Ethereum în jur de 20. Da, știu, e incredibil de puțin. Bitcoin și Ethereum sunt două proiecte sigure și descentralizate, dar suferă la capitolul scalabilitate. Se lucrează continuu la soluții pentru a îmbunătăți aceste aspecte.

Până acum nu avem un răspuns pentru a rezolva această trilemă:
– Dacă proiectul este descentralizat și sigur, e încet și nu foarte scalabil.
– Dacă proiectul e rapid, scalabil și descentralizat, securitatea lasă de dorit.
– Dacă e sigur și scalabil, trebuie să facem un compromis în privința descentralizării.

Inițial, toate proiectele crypto, în afară de Bitcoin, erau considerate altcoins. Monede alternative care își doreau să rezolve aceste probleme. Dar nici una n-a reușit să se ridice la nivelul de securitate și descentralizare a Bitcoin-ului, de aceea sunt considerate doar alternative.

Între timp, Ethereum a dovedit că merită un loc lângă Bitcoin, și deși e discutabil, acum altcoins pot fi considerate toate celelalte proiecte în afară de Bitcoin și Ethereum.

Toate acestea sunt aspecte tehnice. Dar, din păcate, puțini dintre cei care băgă bani în criptomonede cunosc aceste lucruri și sunt atrași doar de profit. Din fericire, tu ești aici pentru a investi inteligent în criptomonede. Iar un investitor inteligent are grijă, mai întâi, să nu piardă bani.

Warren Buffet, unul dintre cei mai bogați și renumiți investitori zice că sunt două reguli ca să investești inteligent:
1. să nu pierzi bani
2. să nu uiți niciodată prima regulă

Deși investițiile în criptomonede sunt considerate a fi cu risc ridicat, cu Bitcoin ai cel mai mic risc de a o da în bară. După aceea urmează Ethereum. Cu cât explorezi mai mult spațiul crypto, cu atât riscul crește.

Mulți investitori nepricepuți percep prețul unei criptomonede ca și potențial de creștere: dacă e sub un dolar, e ieftin și merită cumpărat. Nimic mai fals. Există mai multe șanse ca Bitcoin să ajungă la un preț de 100.000 de dolari decât 99% dintre criptomonede să ajungă la 1 dolar.

E ca și cum ai compara diferitele tipuri de băuturi Cola. Există Coca-Cola, Pepsi Cola și sute, poate mii de alternative: Freeway Cola. Royal Cola, Pop Cola și așa mai departe. Dacă ar fi să alegi, care dintre toate aceste companii crezi că vor avea succes și peste 10-20 de ani? Cel mai probabil Coca-Cola și Pepsi vor trece testul timpul, vor supravețui crizelor economice și vor continua să existe așa cum au făcut-o și până acum.

Bitcoin și Ethereum au cele mai mari șanse să continue să funcționeze și peste 10-20 de ani. Despre restul 12.000 de criptomonede și token-uri nu se poate spune același lucru. Atenție! Nu spun că nu există proiecte valoroase, în care merită să investim. Însă acestea sunt pentru profituri de scurtă durată, nu neapărat de termen lung.

Vom discuta pe larg strategiile de investiții și profiturile în modulul dedicat acestui subiect. Acum vreau doar să înțelegi ce sunt aceste monede alternative. Sunt toate proiectele care își doresc să folosească tehnologia blockchain într-un mod mai eficient decât o face Bitcoin-ul. Se fac progrese în fiecare zi, aceste proiecte rezolvă probleme reale, oamenii fac bani, dar până acum nu a putut nimeni să se ridice la nivelul de descentralizare și securitate al rețelei Bitcoin.

Vreau să te felicit pentru că încă ești aici, alături de mine, în această călătorie către investițiile inteligente în criptomonede. Știu că poate ofer multe detalii, dar eu le consider importante pentru a înțelege în ce te bagi. De aceea îți mulțumesc că citești aceste lecții de la cap la coadă și mă bucur că continui să faci asta. Îți garantez că efortul tău merită!

În lecția următoare vom detalia subiectul NFT-urilor, care nu sunt un competitor pentru Bitcoin și nici nu își propun să rezolve trilema blockchain-ului. Pot fi considerate NFT-urile investiții inteligente?

Te invit să afli pe pagina următoare!

Curs Home Expand All