Cum funcționează Bitcoin

E important să știi cum funcționează Bitcoin doar dacă îi înțelegi valoarea și care este utilitatea lui. De aceea am avut nevoie de atâtea lecții introductive despre ce este blockchain-ul, ce sunt criptomonedele, ce sunt banii. Acum înțelegi aceste lucruri, știi de ce Bitcoin are valoare, iar în această lecție din cursul de investiții inteligente în criptomonede vei înțelege și cum funcționează o criptomonedă pe blockchain.

Sper că este clar până acum că Bitcoin este un program pe calculator. Când pui o poză pe Instagram, nu se salvează la tine în telefon ci se salvează într-o bază de date online, de unde o pot accesa toți utilizatorii Instagram-ului.

Așa și Bitcoin, salvează tranzacțiile dintre utilizatori într-o bază de date online, de tip blockchain. Într-o astfel de bază de date, informațiile nu sunt stocate pentru a fi interpretate de oameni, ci de calculatoare.

Deci contul meu Bitcoin nu se numește Cătălin Oancă, ci ceva de genul: bc1qar0srrr7xfkvy5l643lydnw9re59gtzzwf5mdq.

Acum că îmi cunoști username-ul, poți căuta profilul meu în baza de date publică să vezi câți bani am în cont și ce tranzacții am făcut. Baza de date este accesibilă pentru toată lumea iar ca exemplu poți folosi blockchain.com pentru a explora baza de date a Bitcoin-ului.

cum-functioneaza-bitcoin

E ca și cum ai cauta pe cineva pe Instagram, dar în loc de poze, poți vedea câți bani are și ce tranzacții a făcut. Bineînțeles, prefer să păstrez adevărata mea adresă de Bitcoin privată, iar tu nu vei știi niciodată username-ul meu real, decât dacă îl împărtășesc cu tine. Astfel, pe blockchain tu vei vedea doar litere și numere fără să știi cui aparțin. Stai liniștit, în modulul următor al cursului îți voi arăta în practică toate aceste lucruri.

Ca să fac rost de Bitcoin, ori îmi trimite cineva către username-ul meu bc1qar0srrr7xfkvy5l643lydnw9re59gtzzwf5mdq, ori îl cumpăr dintr-o aplicație care vinde criptomonede. Dacă păstrez monedele în aplicație, e ca și cum aș avea banii la bancă. Nu am monede, aplicația are grijă de ele în locul meu. Mai multe detalii despre asta în modulul următor.

Ca să transfer Bitcoin, am nevoie de un username la care să trimit. Dacă tu îmi dai username-ul tău, voi putea să-ți trimit niște Bitcoin, altfel nu am de unde să știu ce username ai.

În momentul în care trimit criptomonede către username-ul tău, rețeaua Bitcoin trebuie să verifice că tranzacția este validă.

Astfel toate calculatoarele din rețea verifică în baza de date dacă eu am în contul meu Bitcoin-ul pe care vreau să-l transfer. Blockchain-ul păstrează această informație pe toate calculatoarele din rețea și este ușor de verificat, însă întreg procesul durează câteva minute.

Fiecare blockchain are propriile reguli, dar când e vorba de Bitcoin, durează, în medie, 10 minute.

Nu durează 10 minute pentru a verifica informația, ci pentru a aduna tranzacțiile tuturor utilizatorilor și a le înregistra într-un bloc de date. Sper că îți aduci aminte lecția despre blockchain unde cei 5 prieteni își făceau socotelile la sfârșit de zi, fără a mai putea fi modificate după aceea.

Exact așa se întâmplă și cu Bitcoin, doar că toată tranzacțiile nu se înregistrează irevocabil la sfârșit de zi ci din 10 în 10 minute. Așa a fost programat.

Aceste 10 minute sunt controlate de programul Bitcoin care generează o problemă dificilă de matematică pe care numai calculatoarele performante o pot rezolva. Și e atât de dificilă încât rezolvarea ei ar dura mii de ani, chiar și de cele mai performante calculatoare. De aceea calculatoarele rezolvă problema încercând tot felul de răspunsuri, fără să rezolve cu adevărat problema. Cu cât este mai performant calculatorul cu atât poate încerca mai multe răspunsuri într-un timp mai scurt, și astfel ghicește răspunsul mai repede. Dacă te-ai întrebat vreodată ce fac minerii de Bitcoin, ei… asta fac: ghicesc răspunsul la o ghicitoare creată de programul Bitcoin.

Oricât de copilăresc sună, acest mecanism e cel care susține cea mai sigură rețea de calculatoare din lume. Calculatorul care ghicește primul răspunsul, primește dreptul de a înregistra tranzacțiile într-un bloc de date, sau dacă vrei – “să salveze fișierul Excel” – și de a-l adăuga în lanțul de blocuri. După aceea își reia job-ul de ghicitor, pentru că există o nouă șansă de câștig, pentru toți minerii, la fiecare 10 minute.

Pentru a încuraja minerii să investească în curent electric și calculatoare performante, codul Bitcoin a fost programat să răsplătească în criptomonede pe cei care rezolvă problema de matematică. Cel care ghicește răspunsul primește astăzi 6.25 Bitcoin și astfel apare Bitcoin nou în circulație. La fiecare 10 minute apar 6.25 Bitcoin noi.

În acest moment există aproximativ 19 milioane de Bitcoin în circulație, iar atunci când se va ajunge la 21 de milioane această recompensare se va opri. La fiecare 4 ani se înjumătățește recompensa, așa că în 2024 minerii vor primi 3.125 Bitcoin pentru efortul lor, iar în 2028 doar 1.6 Bitcoin. Astfel, se estimează că ultimul Bitcoin va fi generat în jurul anului 2140.

Pentru a încuraja minerii să continue să construiască lanțul de blocuri și pentru ca blockchain-ul Bitcoin să funcționeze și după ce nu se va mai putea mina Bitcoin, pe lângă recompensa pentru fiecare bloc generat, minerii primesc și comisioanele generate de tranzacțiile utilizatorilor.

Blocurile de date sunt toate de aceeași dimensiune și doar un număr limitat de tranzacții pot fi înregistrate într-un singur bloc. E ca și cum fișierul Excel ar avea maxim 100 de rânduri și nu poți adăuga mai multe. Uneori au loc mai multe tranzacții în același timp, alteori mai puține. De aceea, în momentele în care rețeaua este aglomerată de tranzacții, prioritizarea lor se face în funcție de comisionul pe care îl plătești minerilor. Dacă fișierul Excel are doar 100 de rânduri, trebuie să motivezi cumva minerul să îți rezerve și ție un loc.

Astfel poți plăti un comision de numai 144 de Satoshi, adică 20 de bani; dacă nu te grăbești, ai răbdare și nu e obligatoriu ca tranzacția ta să fie procesată în următoarele 10 minute. Dar dacă e urgent și vrei ca tranzacția ta să fie procesată cât mai repede, va fi necesar să plătești cât e nevoie pentru prioritate. Asta poate înseamna chiar și valoarea a sute de lei, dacă rețeaua este foarte aglomerată. E în interesul minerilor să aleagă tranzacțiile cu comisioanele cele mai mari pentru profit maxim.

E ca și cum ai avea o dubiță cu 7 locuri și faci cursă din oră în oră între două localități. Deși de obicei iei 1 leu pe cursă, dacă cineva vine și-ți oferă 5 lei în loc de 1, o să-i oferi prioritate, nu? Iar dacă mașina e goală, o să iei și pe cine îți dă doar 50 de bani, decât să faci drumul cu locuri libere.

De aceea costul unei tranzacții depinde de cât de grăbit ești, nu de ce sumă transferi. Poți transfera 0.01 Bitcoin sau 1000 de Bitcoin, comisionul va fi același. La bancă cum crezi că e? Plătești același comision pentru 1500 de lei și 150.000.000 de lei?

Tranzacția intră pe lista de așteptare și va trebui să faci exact asta. Dacă tu ai fost cel care a plătit 5 lei la dubiță, ai un loc în față. Dacă nu ai decât 50 de bani, aștepți să vezi dacă sunt locuri libere.

Dacă ai prins loc, mașina pleacă și nu te mai poți întoarce.

După ce s-a înlănțuit noul bloc, tranzacțiile sunt finale și ireversibile iar toate calculatoarele încep să-și actualizeze baza de date cu noua informație. E nevoie ca minim 1 calculator să confirme noua informație pentru ca o tranzacție să fie validă. Dar de obicei, între 3-6 confirmări sunt necesare pentru că aplicațiile ce folosesc rețeaua Bitcoin să recunoască tranzacțiile a fi valide. După ce calculatoarele din rețea îți actualizează baza de date și confirmă noua versiune a blockchain-ului, tranzacția noastră va fi finală.

Uneori minerii ghicesc răspunsul și în 2-3 minute, alteori au nevoie și de 20-30 de minute. Dar Bitcoin este programat ca să se păstreze o medie de 10 minute. Dacă calculatoarele devin prea puternice, dificultatea problemelor crește. În caz că problemele sunt prea dificile și calculatoarele nu pot rezolva problema la timp, dificultatea va scădea.

Programul Bitcoin e gândit să funcționeze eficient, de unul singur, fără intervenția oamenilor. Trebuie să ai încredere în matematică și programare, nu în oameni.

Așa a fost gândit de Satoshi Nakamoto. Acesta este numele inventatorului Bitcoin, dar nimeni nu știe cine este cu adevărat această persoană. Unii speculează că nu ar fi o singură persoană ci un grup de persoane. Alții susțin că e încă în viață, alții că a murit. Deși Bitcoin a fost inventat de un om sau un grup de oameni, funcționează de unul singur, fără intervenția creatorului său.

Faptul că inventatorul Bitcoin-ului este anonim poate fi considerat un beneficiu, pentru că astfel rețeaua Bitcoin este într-adevăr descentralizată, fără influența unui intermediar, șef sau inventator. Pentru toate celelalte criptomonede există inventatori publici, companii și echipe care au interese proprii. Nu zic că proiectele și intențiile lor nu sunt bune, ci că nu există altă rețea la fel de descentralizată ca cea a Bitcoin-ului.

Codul sursă al Bitcoin-ului este public și accesbil tuturor și chiar și așa, rețeaua nu a fost compromisă. Cu cât mai multe calculatoare se alătură rețelei Bitcoin, cu atât devine mai sigură și mai puternică.

De aceea Bitcoin este cea mai importantă și cea mai valoroasă criptomonedă în acest moment. Descentralizarea și securitatea rețelei Bitcoin este inegalabilă.

Dar Bitcoin crează neliniște printre oameni pentru ca face lucrurile să meargă în mod diferit față de cele cu care suntem obișnuiți. Astfel multe persoane printre care și lideri politici – din lipsă de argumente pertinente – se preocupă de poluarea generată de rețeaua Bitcoin. Pentru ca rețeaua Bitcoin să funcționeze, este nevoie de calculatoare performante care consuma foarte mult curent electric și care poate avea un impact negativ asupra mediului înconjurător.

Ce nu înțeleg acești oameni este, în primul rând, cum funcționează Bitcoin. Minerii fac profit atunci când plătesc mai puțin pe curentul electric. Astfel, minerii vor căuta să plătească cât mai puțin pentru energia consumată. Asta înseamnă că majoritatea minerilor sunt încurajați să folosească energie electrică ieftină, regenerabilă sau care altfel ar fi fost pierdută.

Cei care folosesc energie electrică nu la fel de ‘verde’ o fac pentru că le este permis. Dacă guvernul și-ar face treaba să taxeze corespunzător poluarea mediului, nu ar mai fi profitabil pentru minerii de Bitcoin. Astfel ar fi obligați să se orienteze către alternative mai prietenoase cu mediul înconjurător.

Dar Bitcoin a fost creat ca o alternativă descentralizată a sistemului bancar. Un sistem bancar cuprins de toate băncile din lume, atât zgârie nori cât și sediile locale, calculatoare și servere, seifuri, angajați care merg la muncă cu mașini care poluează, clienți care merg la bancă cu propriile mașini care poluează mediul. Iar băncile pot servi oamenii doar de la 9 la 6, în timpul săptămânii și doar o treime din populația lumii.

Sistemul bancar ajută mai puțini oameni, consumă mult mai multă energie electrică și nu se preocupă de folosirea eficientă a curentului electric. Pe când Bitcoin e pentru toată lumea și e încurajat să fie eficient cu energia consumată.

Dacă mai ai și alte neliniști legate de Bitcoin, te invit să le adresăm împreună.
În comunitatea de pe Discord discutăm altfel de preocupări: https://catalinoanca.ro/comunitate/discord

Acum poți spune că știi ce este și cum funcționează Bitcoin. Știu că este multă informație și probabil ceva cu care nu te-ai mai confruntat până acum. Eu îmi propun să explic aceste lucruri cât pot de simplu, dar ține de tine să ceri lămuriri. Adu-ți aminte de ce ești aici. Să investești inteligent în criptomonede pentru ca să te poți bucura de libertatea de a petrece viața așa cum îți dorești.  Ai investit timp și energie, dar acum poți avea încredere că Bitcoin valorează mai mult decât prețul afișat pe un monitor.

În următoarele lecții vom discuta și despre celelalte criptomonede, care își propun să facă mai mult și mai bine ceea ce face Bitcoin. Te aștept pe următoarea pagină!

Curs Home Expand All