Salut, și bine te-am găsit la prima lecție a modulului 5. Acum că ai o strategie sigură de a acumula Bitcoin și de a-l păstra în siguranță, ai timp să te aventurezi mai departe în lumea criptomonedelor. Există mai multe metode de a face bani din criptomonede și o vom găsi pe cea mai potrivită pentru tine. În această lecție vei învăța ce determină prețul criptomonedelor.
Vreau să încep a spune că prețul, de multe ori, este irelevant. Prețul atrage mai des investitorii fără experiență, speculatorii, jucătorii de noroc. Prețul induce fie frică, fie entuziasm, emoții care nu au ce căuta în investiții.
Dacă prețul Bitcoin-ului crește zi de zi, constant și pare că nu se mai oprește, în investitorul de rând apare teama de a nu pierde oportunitatea. “Fear Of Missing Out” (FOMO) este cea mai întâlnită emoție de teamă care provoacă oamenii să investească. Nu ar fi un lucru așa de rău să investească în Bitcoin, dar problema e că aceste persoane cumpără deja după ce prețul a crescut foarte mult și când toată lumea a investit deja. Asta înseamnă că cei care au cumpărat mai devreme, când prețul era mai mic, vor vinde pentru profit. În momentul în care vor fi mai mulți oameni dornici să vândă decât cei care vor să cumpere, prețul va scădea.
Când prețul începe să scadă, cei care au cumpărat doar din frica de a nu pierde oportunitatea vor începe să vândă și ei, pentru că li se pare că oportunitatea a dispărut. Astfel crește și mai mult numărul celor dornici să vândă și se creează efectul bulgărelui de zăpadă. Cu cât prețul scade mai mult, cu atât mai mult oamenii vor căuta să vândă. Nu pentru că e ceva în neregulă cu proiectul, ci pentru că nu au înțeles investiția. Au cumpărat doar pentru că prețul era în creștere. Teama, nesiguranță, îndoiala sunt foarte comune la persoanele care nu investesc inteligent. Există și un acronim pentru asta: FUD (Fear, Uncertainity, Doubt).
Un prim motiv pentru care prețul criptomonedelor scade sau crește sunt emoțiile umane. Oameni care sunt controlați de propriile emoții și care nu investesc inteligent. De obicei, acești oameni sunt cei care cumpără când e scump și vând în pierdere. Sunt oamenii care îmbogățesc pe cei răbdători, care investesc inteligent.
Acest motiv este strâns legat de cel mai fundamental concept al economiei: cererea și oferta.
Când oamenii vor mult dintr-un bun limitat, asta înseamnă că cererea este mai mare decât oferta. Inevitabil, prețul va crește pentru ca oamenii vor dori să plătească oricât este necesar pentru acel bun.
De aceea căpșunele sunt mai scumpe iarna. Nu este sezonul lor, iar cantitatea este limitată. Pe lângă costurile suplimentare de a oferi căpșune iarna, nu le găsești la orice tarabă – de aceea producătorul poate vinde la un preț mai ridicat. Oamenii nu au de ales și vor cumpăra la prețul ofertei.
Dar vara, tarabele sunt pline de căpșune iar producătorii sunt în competiție să ofere un preț cât mai mic, dar să facă și profit. Primele căpșune proaspete vor costa mai mult, pentru că nu au încă competiție, oferta este încă limitată. Dar cu cât se vor coace mai multe căpșune, cantitatea va fi generoasă și prea puțini cumpărători. De aceea, cu cât apar mai multe căpșune pe piață, prețul lor începe să scadă. Când oferta este mai mare decât cererea, prețul scade.
La fel și în investiții. Există un număr limitat de Bitcoin: maxim 21 de milioane. Când oamenii recunosc valoarea Bitcoin-ului și își doresc să cumpere, crește cererea, ceea ce provoacă creșterea prețului. Pentru unii valoarea Bitcoin-ului poate fi un profit rapid, o oportunitate de scurtă durată și așa se decid să cumpere. Cât timp investiția nu mai are valoare pentru ei, vor vinde. Dacă presiunea de vânzare este mai mare decât cea de cumpărare, asta generează scăderea de preț.
Dar degeaba vrei să vinzi dacă nimeni nu este dispus să cumpere. Și degeaba vrei să cumperi dacă nimeni nu este dispus să vândă. Conceptul de cerere și oferta stă la baza economiei și este cel mai important factor în determinarea prețului oricărei afaceri, oricărei investiții, oricărei criptomonede.
De aceea nu este suficient să te uiți doar la prețul criptomonedei. Prețul este o distragere de la ce contează cu adevărat. Investitorul inteligent înțelege cererea și oferta.
Când vorbim de criptomonede, oferta presupune mai multe lucruri:
– câte criptomonede sunt în circulație (coins in circulation)
– numărul maxim de criptomonede (max supply)
– la ce sunt folosite criptomonedele: crează inflație (crește numărul maxim al criptomonedelor) sau deflație (scade numărul criptomonedelor) ?
– ce problemă își propune să rezolve proiectul criptomonedei? Este unul realist?
– ce echipă conduce proiectul criptomonedei? Este capabil și competent?
– este acest proiect unul de viitor, de care ar fi interesați milioane de oameni?
E ca și cum ai vrea să-ți cumperi o casă sau o mașină. Nu cumperi chiar orice, vrei să te asiguri că faci alegerea cea mai potrivită pentru tine. Faci un research, o cercetare, ca să te asiguri că iei decizia corectă. De ce nu ai face la fel și cu banii investiți în criptomonede?
Iar din această cercetare vei afla și despre cerere:
– oamenii au încredere în proiect?
– oamenii au încredere în echipa ce conduce proiectul?
– oamenii folosesc criptomoneda pentru utilitatea ei sau doar speculează creșterea prețului?
– sunt din ce în ce mai mulți oameni interesați de acest proiect?
În loc să răspundă la aceste întrebări, unii oameni văd că prețul pentru criptomoneda SHIBA INU a crescut cu 70% și din teama de a nu pierde oportunitatea, bagă și ei niște bani. Fără să știe nimic despre proiect, dar mai rău, cu speranța că criptomoneda cu nume de cățel va valora cândva 1 dolar.
Astăzi poți cumpăra 1 SHIBA INU cu $0.00002592.
Dacă investești astăzi 10 dolari în SHIBA INU, vei avea 385.653 de unități.
La prețul de 1$ per unitate, ai putea transforma 10 dolari în 385.653 de dolari.
Asta înseamnă o creștere de 4.999.899%, sau cum le place influencerilor să zică: 50.000x
E ușor să fii optimist, fără să-ți pui capul la contribuție. Ce nu înțeleg acești oameni este că prețul este irelevant. SHIBA INU are în circulație 549,146,987,315,505 de criptomonede. Adică ‘DOAR’ 549,146 de miliarde. Dacă prețul ar fi de 1$ per unitate, capitalizarea de piață ar fi egală cu 549,146 de miliarde de dolari. Capitalizarea de piață înseamnă cantitatea înmulțită cu prețul.
Dacă ai 100 de kilograme de căpșune, iar în piață kilogramul de căpșune se dă cu 15 lei, atunci poți spune că ai căpșune în valoare de 1500 de lei. Dacă ar exista în întreaga lume 10.000 de kilograme de căpșune, la prețul de 15 lei per kilogram, atunci întreaga valoarea a căpșunelor din lume ar fi 150.000 de lei. Adică cu 150.000 de lei ai putea cumpăra toate căpșunele din lume. Asta înseamnă capitalizare de piață.
Cu 549,146 de miliarde de dolari ai putea cumpăra toate SHIBA INU din lume. Ce te faci că cea mai sigură rețea și criptomonedă din lume, Bitcoin, valorează astăzi 825 de miliarde de dolari. Când SHIBA INU valorează 1$, ar înseamna să valoreze de 664 ori mai mult decât Bitcoin, ceea ce nu se va întâmpla niciodată.
Dar oamenilor le place să investească în criptomonede ‘ieftine’ care să ‘explodeze’ și să dea lovitura. Iar cei care creează aceste proiecte, se folosesc de naivitatea oamenilor. Suntem ușor de influențat de știri, social media, influenceri, iar proiectele se folosesc de aceste unelte pentru a crește valoarea percepută a unui proiect.
Știrile, opinia publică, vor influența întotdeauna prețul. Când știrile sunt optimiste, toată lumea vorbește de câștiguri din crypto, proiecte care se dublează, triplează sau cresc înzecit peste noapte, oamenii aruncă cu bani și valoarea investițiilor cresc. Pentru că FOMO – oamenilor le este teamă să nu piardă oportunitatea.
Iar apoi, când știrile și persoanele influente din social media sunt pesimiști, oamenii vând și provoacă scăderea în lanț a investițiilor. Pentru că nu au investit inteligent, ci au lăsat pe alții să le influențeze deciziile.
În concluzie, prețul criptomonedelor și a investițiilor, în general, este determinat de cerere și ofertă. Atât!
Dacă oamenii recunosc valoarea unei criptomonede și tot mai mulți își doresc să investească, prețul va crește. Dacă oamenii nu mai văd valoarea unei investiții, vor vinde pentru a-și asigura profiturile sau pentru a pierde cât mai puțin din investiția inițială.
Știrile, social media și emoțiile oamenilor au un rol foarte important în determinarea cererii și ofertei. Investitorii inteligenți au o perspectivă pe termen lung și nu se lăsă influențați de distragerile care apar pe drum. Aceasta este o lecție foarte importantă, pe care mă bucur să o împărtășesc cu tine. De fapt, psihologia investițiilor este foarte importantă și înțelegerea ei te va ajuta să-ți păstrezi calmul și încrederea, chiar și în momentele de nesiguranță. Te felicit pentru curajul de a deveni un investitor inteligent și îți admir perseverența!
La finalul acestui modul vei ști cum să iei cele mai bune decizii pentru tine și cum să filtrezi știrile și opinia publică. Până atunci vreau să-ți prezint un concept important al mentalității investitorului inteligent și vreau să înțelegi de ce săracii devin mai săraci iar bogații tot mai bogați. Te aștept pe pagina următoare.