Bine te-am găsit la o nouă lecție a cursului de investiții inteligente în criptomonede. Urmează să descoperi mai multe metode de a face bani cu aceste monede virtuale. Domeniul este vast și complex, iar ce urmează să citești este doar un rezumat a ceea ce reprezintă posibilitățile de câștig în spațiul crypto. Această lecție a cincea din cadrul modulului 5 este dedicată diferitelor oportunități de câștig pe care ni le oferă criptomonedele.
În acest modul ai învățat că popularitatea criptomonedelor este dată de cererea și oferta din piață. De asemenea, ai învățat cum gândesc investitorii inteligenți și cum acționează pentru a fi în tabăra câștigătoare. Un lucru pe care vreau să ți-l reamintesc este că prima întrebare pe care și-o pune un investitor inteligent nu este “Câți bani pot să fac din asta?”.
Primul lucru la care se gândește un investitor este “Cum pot să mă asigur că nu pierd bani cu această investiție?“.
Iar un investitor inteligent înțelege că există risc în fiecare investiție pe care o face. De aceea are grijă să aleagă investițiile care îi pot aduce cel mai mare profit, cu riscul cel mai mic. Deci, ne gândim cum putem avea un câștig asimetric raportat la riscul investiției. Să-ți dublezi banii nu e suficient. Ar fi mai bine să urmărești investiții care să-ți tripleze banii, poate chiar să-i înmulțești de 4 ori sau de 5 ori. Asta înseamnă câștig asimetric: să ai posibilitatea să câștigi de 5 ori mai mult decât banii pe care i-ai pus la bătaie.
Nu te aștepta ca acest lucru să fie ușor. Cu cât îți vei asuma riscuri mai mari, cu atât câștigurile pot fi și ele mai mari. Dacă te concentrezi să investești doar în oportunități care-ți vor înmulți banii de 5 ori, atunci e de ajuns să îți iasă o singură dată și să o dai în bara de 4 ori, ca să nu fi pierdut nimic. Dacă îți iese de 2 ori din 5 investiții, deja ești pe profit. Dar cum te asiguri că nu o s-o dai de 5 ori în bară și o să pierzi tot?
De aceea trebuie să ai răbdare, să te educi și să iei în serios orice investiție faci. Îți spun toate aceste lucruri pentru că a face bani cu criptomonede presupune diferite grade de risc. Metoda cu riscul ce mai mic o cunoști deja: acumulezi constant lună de lună. E suficient să faci doar atât. Însă, consider că e datoria mea să te expun și la metode ceva mai avansate din moment ce am intitulat acest curs a fi ‘cel mai complet curs de investiții inteligente în criptomonede’. După acest modul de lecții îți va fi clar care investiții sunt pentru tine și ce ai de făcut în continuare.
Investiție vs Trading
Cea mai comună metoda de a face bani din criptomonede este să cumperi ieftin și să vinzi mai scump. În funcție de perioada de timp care trece între cumpărare și vânzare, comportamentul investitorului este diferit. De fapt, investitorul este cel care are în minte o perioadă lungă de timp, de ani de zile. Adică cumpăr azi și vând peste câțiva ani când prețul va crește considerabil.
Dar sunt persoane care speculează piața într-un ritm mai alert. Aceștia se numesc traderi, adică persoane care tranzacționează. De obicei zilnic sau aproape zilnic. Foarte mulți oameni sunt atrași de fluctuațiile mari de preț ale criptomonedelor și își imaginează că e ușor să cumperi ieftin și să vinzi scump. Mai ales într-o perioadă de popularitate și creștere constantă a prețului. Ce nu înțeleg acești oameni este că habar n-au în ce se bagă.
Când te duci la medic, știi că acel specialist a studiat și s-a pregătit ani de zile. La fel și un avocat, a studiat din greu și s-a specializat cât a putut de bine. Se știe că, ca să fii expert într-un domeniu, trebuie să studiezi și să muncești mult.
Însă când vine vorba de bani, Ghiță are impresia că e mai deștept decât toți fraierii, și fără niciun fel de pregătire, știe să cumpere ieftin și să vândă mai scump. De cele mai multe ori, nici măcar nu face vreun curs, ci urmărește video-uri pe YouTube și vrea să facă și el la fel.
Ei bine, de aceea peste 90% dintre acești ‘traderi’ ajung să cumpere scump și să vândă ieftin, adică să-și piardă toți banii. Tranzacționarea de criptomonede nu este un hobby, ci este un domeniu în care doar cei mai bine pregătiți reușesc să facă bani. Cu abilitățile, experiența și psihologia potrivită.
Oricine poate să dea cu piciorul în minge, dar puțini sunt fotbaliști. Dacă îți dorești să tranzacționezi criptomonede, acest curs este doar o introducere. Va trebui să fii dispus să aloci bani, timp și energie ca unui job obișnuit și să te pregătești cât mai bine. Am încercat și eu să fac asta, dar nu s-a prins de mine. Am pierdut mai mult decât am câștigat, așa că acum folosesc alte metode.
Agricultura de randament
Acest titlu este o glumă. În engleză se numește ‘yield farming’ iar Google Translate mi-a zis că se traduce ca și ‘agricultura de randament’. Pe piața de criptomonede există posibilitatea de a-ți împrumuta monedele tale diferitelor platforme și a primi în schimb o dobândă. Companiile cărora le împrumuți tu criptomonedele le vor împrumuta la rândul lor altor persoane și instituții astfel încât își permit să-ți plătească și ție dobânda și să facă profit.
Băncile fac același lucru cu banii tăi, însă tu nu primești nimic în schimb. Poate doar un 0.5% pe an, care nu are nicio valoare la o rată a inflației de 8%.
Deci aceste companii au access la persoane care vor să împrumute criptomonede, iar tu poți să le oferi aceste criptomonede. Dobânda pe care o primești în schimb variază în funcție de ce criptomonedă oferi. De exemplu, pentru Bitcoin ai putea primi în jur de 6% pe an, pentru Ethereum în jur de 5%, dar o oportunitate foarte bună este dobânda de 8-10% pe care o poți primi pentru criptomonedele stabile.
Adică poți converti banii tăi în dolari, sub formă de criptomonedă stabilă care își păstrează în timp valoarea de 1 dolar și mâine, și peste o lună, și peste 10 ani. Iar pentru acești dolari poți câștiga o dobândă de peste 8% pe an. O metodă foarte simplă pentru ca banii tăi să-și păstreze valoarea în timp.
Bineînțeles, există și riscuri. În primul rând trebuie să ai încredere în compania căreia îi cedezi criptomonedele. Așa cum am discutat în lecțiile anterioare, când nu sunt în proprietatea ta personală, siguranța criptomonedelor tale scade. Deși la bancă nu primești cine știe ce dobândă, banii sunt asigurați prin lege. Dar cu aceste platforme noi din spațiul crypto, legea nu e la fel de strictă. Așa că, dacă nu împrumuți banii unde trebuie, îi poți pierde pe toți.
Nu vreau să te sperii, și eu folosesc în mod regulat astfel de platforme. Dar e crucial să înțelegi care sunt riscurile. Cum se zice, să nu-ți pui toate ouăle într-un singur coș. Un alt pericol este că îți asumi 100% din risc, pentru un câștig de 6-10% pe an. Acesta nu este un raport risc/câștig foarte bun. Însă e o metodă super simplă de a câștiga un venit pasiv, fără efort. Câștiguri asemănătoare ai și din investițiile pe termen lung la bursă și în imobiliare, dar acestea presupun eforturi mai mari. De aceea trebuie să găsești un echilibru pentru riscul pe care ți-l asumi. Nu poți să bagi toți banii într-o singura investiție și să speri că o să fie bine. Va trebui să diversifici. Dar acesta este subiectul pentru o altă lecție.
Deci cu o astfel de oportunitate, tot ce trebuie să faci este să-ți trimiți Bitcoin-ul, Ether-ul sau criptomoneda stabilă în contul unei astfel de aplicații și atât. Dobânda se va acumula fără ca tu să faci nimic în plus.
Strategia de ‘Yield farming’ profită de aceste dobânzi ridicate pe care le poți câștiga în spațiul crypto și combină mai multe criptomonede și platforme în același timp, astfel încât să se maximizeze profitul. Dacă te vei aventura în această lume a ‘fermierilor de dobânzi’ vei fi ademenit de dobânzi de la 20% în sus care ajung chiar și la 1000% pe an, poate și mai mult. De multe ori, oportunitățile acestea sunt de scurtă durată, implică un cost mare de intrare și sunt foarte riscante. De cele mai multe ori potențialul de câștig este direct proporțional cu riscul pe care ți-l asumi. Cu cât câștigul este mai mare, cu atât și riscul este mai ridicat. Provocarea este să găsești acea oportunitate care oferă un raport asimetric: risc mic și potențial de câștig ridicat.
Furnizor de lichiditate (Liquidity provider)
După atâția ani folosind termenii în limba engleză, mult mă mai amuză traducerea lor în limba română. Lichiditatea presupune cât de ușor este să cumperi sau să vinzi un lucru. Dacă mergi în piața să cumperi cartofi, vei vedea că există lichiditate mare, adică se vând și se cumpără foarte ușor. Dacă mergi la piața ca să cumperi cireșe iarna, cel mai probabil nu vei găsi. Deci nu există lichiditate. Dacă ar fi o persoană care vinde cireșe, ar putea să vândă la ce preț vrea el, pentru că lichiditatea este scăzută. Dacă cere un preț prea mare, nu vor fi cumpărători. Dacă cere un preț prea mic, s-ar vinde foarte repede. Din cauză că tranzacțiile nu ‘curg’ cu ușurință, este greu de găsit un preț corect.
Când vine vorba de criptomonede, lichiditatea face referire la câți cumpărători și câți vânzători de monede virtuale există pe piață. Atunci când folosești o platformă ca Binance sau Crypto.com, lichiditatea este susținută de acea companie. Ei se asigură că există suficiente criptomonede pe platformă pentru a fi vândute și cumpărate la un preț corect.
Dar dacă îți mai aduci aminte, blockchain-ul și criptomonedele încurajează eliminarea acestor intermediari. De ce să le dăm datele personale și să plătim comisioanele impuse de aceste platforme, dacă avem posibilitatea să tranzacționăm direct între noi?
Platformele gen Binance și Crypto.com se numesc exchange-uri centralizate de criptomonede. Adică tranzacționăm după regulile impuse de aceste platforme. Dar există și exchange-uri de criptomonede descentralizate, unde nu trebuie să-ți faci cont și nici să împărtășești datele personale cu nimeni. Tot ce ai nevoie este un portofel personal de criptomonede.
Pentru ca tranzacțiile să ‘curgă’ ușor pe aceste platforme, este nevoie de lichiditate. Adică trebuie să existe suficiente criptomonede, precum cartofii din piață. Așa că oamenii care sunt dispuși să contribuie cu criptomonedele personale pentru a crea tranzacții ‘fluide’ de vânzare și cumpărare, se numesc furnizori de lichiditate. Oricine își poate asuma acest rol, atât timp cât e dispus să-și pună fondurile ‘la bătaie’. Adică îți blochezi criptomonedele pe această platformă descentralizată și vei primi un comision pentru fiecare tranzacție de vânzare sau cumpărare a celor ce folosesc platforma.
Câștigurile pentru acest tip de oportunitate variază foarte mult. În funcție platforma pe care o folosești, criptomoneda pe care o pui ‘la bătaie’, riscurile pe care ți le asumi. Riscurile sunt legate de siguranța platformei pe care o folosești și cât de experimentat ești ca și utilizator al platformei. După cum vezi, oportunitățile devin din ce in ce mai tehnice și ai nevoie de mai multe cunoștințe și mai multă experiență. Dar aceste lucruri se pot învăța, iar dacă ești curios și îți place, poți face bani din asta.
Încă un lucru pe care vreau să-l lămuresc pentru această oportunitate. Când îți blochezi criptomonedele tale pentru a oferi lichiditate, monedele rămân ale tale și le poți retrage oricând dorești. În timp acumulezi profit din urma tranzacțiilor care au loc, fără ca tu să faci nimic altceva. Există aspecte importante, dincolo de obiectivul acestei lecții, așa că te aștept în comunitate, pe Discord, ca să discutăm detaliile. Ai linkul aici: https://catalinoanca.ro/comunitate/discord
Investitor timpuriu
Am observat un trend în ultima perioadă prin care cei care doresc să investească în criptomonede, caută oportunități ‘noi și ieftine’. Aceste persoane au impresia că Bitcoin e ‘scump’ și că nu ‘se merită’ la acest preț. Sper că te-am lămurit de ce acest lucru nu este adevărat.
De asemenea, ai învățat cum prețul e irelevant și e folosit ca o unealtă de marketing pentru a atrage investitorii nepricepuți. Deci criptomonedele ‘ieftine’ nu înseamnă o oportunitate mai bună decât Bitcoin. Din contră, riscul e cât se poate de maxim.
Dar să fii investitor timpuriu nu e ceva nou. Cele mai multe companii din lume au căutat investitori pentru a începe afacerea pe banii acestora, cu promisiunea câștigurilor viitoare. Unele companii au succes și crează profit pentru investitori, dar cele mai multe nu. De aceea investitorii timpurii, aleg mai multe astfel de oportunități și speră ca una din 10 sau 100 să aibă success, să aibă profit și astfel să-și acopere pierderile din investițiile eșuate.
Același lucru se poate întâmpla și cu criptomonedele noi. Din peste 12.000 de monede virtuale în circulație, 99% nu au utilitate și nu sunt investiții profitable. Dacă investești în 100 proiecte noi, iar unul are success și crește de 100 de ori, îți poți acoperi pierderile și poate să faci profit.
Dar ca să fii un astfel de investitor va trebui să cauți aceste oportunități, să faci o cercetare amănunțită a proiectului, a echipei, a comunității. Nu doar pentru un proiect, ci pentru zeci de proiecte. Multe dintre ele sunt escrocherii, gata să jupoaie lacomii de bani. Poate fi un hobby, dar trebuie să ai răbdare și să te pregătești bine. Nu poți investi într-un singur proiect nou și ‘ieftin’ și să speri că va fi bine. Vei investi în mai multe, dintre care 99% vor eșua și vei pierde banii investiți. Scopul este să câștigi cu 1% și să faci bani în acest mod.
Acesta sunt cele mai populare metode de a face bani cu criptomonede. După cum vezi și tu, mai multe cunoștințe sunt necesare, plus experiență, pentru a profita de aceste oportunități. Nu e suficient să citești 2-3 articole, să urmărești un videoclip pe YouTube și să începi să faci bani fără probleme. Dar dacă e un domeniu care te pasionează, ai în față o oportunitate de viitor care poate fi foarte profitabilă.
La final de lecție îți ofer posibilitatea de a face bani din criptomonede, doar învățând mai multe despre ele. Este premiul meu pentru tine, deoarece ai dat dovadă de perseverență și dorință să înveți a fi un investitor inteligent. Crează-ți un cont Coinbase folosind acest link și în în secțiunea Coinbase Earn ai posibilitatea de urmări niște video-uri scurte, să te documentezi despre câteva criptomonede și să faci in jur de 100 de dolari doar pentru acest lucru. Oferta este limitată, așa că recompensele pot fi mai mici sau mai mari și sunt în totalitate controlate de cei de la Coinbase. Eu doar te înștiințez de această oportunitate.
E necesar să cunoști limba engleză pentru a profita de acest cadou. Adevărul este că ai nevoie de limba engleză ca să profiți la maxim de acest domeniu al criptomonedelor. Eu mă străduiesc să folosesc termenii în limba română, ca să fac totul ușor de înțeles pentru tine, dar mai devreme sau mai târziu limba engleză va deveni indispensabilă.
Partea bună este că poți profita de pe urma criptomonedelor și dacă nu ‘le ai’ cu tehnologia, sau ai alte pasiuni și nu vrei să-ți bați prea mult capul cu monedele virtuale. Dacă acumulezi constant, lună de lună, Bitcoin și Ethereum, ești suficient de pregătit pentru revoluția financiară a criptomonedelor. Restul e pentru pasionați. Mai important este să ai strategia și atitudinea corectă.
Dacă investești constant, indiferent de preț, în timp vei fi acumulat la cel mai bun preț mediu. Nu trebuie să te pricepi când să cumperi ieftin și când să vinzi scump. Dar există perioade lungi de creștere a prețurilor și perioade și mai lungi de scădere, iar inevitabil vor apărea întrebări.
“Oare ar trebui să investesc mai mult?”
“Oare ar trebui să vând acum când e prețul ridicat?”
“Să vând acum când piața e în continuă scădere și nu pare să-și revină?”
Așa că vin în întâmpinarea ta și te voi ajuta să înțelegi ciclurile pieței. Atunci când piața e plină de tauri sau când e năvălită de urși. Știu că n-are sens, dar vei înțelege în lecția ce urmează. Te aștept acolo!