Valoarea reală a Bitcoin-ului

Acum că înțelegi ce sunt, de fapt, banii – lecția despre Bitcoin va avea mult mai mult sens. Până acum ai învățat ce este blockchain-ul și care este utilitatea lui, ce sunt criptomonedele și care sunt scopul lor, iar în minutele ce urmează îți voi desluși care este legătura dintre Bitcoin și bani. În această lecție a patra din cursul de investiții inteligente în criptomonede, vei afla tot ce trebuie să știi despre Bitcoin.

Mai întâi vreau să-ți amintesc că Bitcoin-ul este un program care rulează pe calculator. Bitcoin, ca și program, rulează pe zeci de mii de calculatoare din lume. Oricine poate rula programul Bitcoin pentru a face parte din rețea, iar cu cât mai multe persoane fac acest lucru, întăresc securitatea rețelei.

Adu-ți aminte că blockchain-ul este o bază de date publică și distribuită. Distribuită la toți cei care vor să facă parte din această rețea. Toată informația pe care programul Bitcoin o folosește, se salvează în această bază de date care este publică, transparentă și nu poate fi modificată.

Deci Bitcoin nu are nici o legătură cu banii fiat: dolari, euro sau lei. Este un program care rulează pe calculatoare și își salvează informațiile pe blockchain. Matematică și programare.

Însă acest program a fost creat cu scopul de a fi un sistem de transfer electronic de bani de la persoană la persoană, fără intermediari. Iar în lecția anterioară ai aflat care sunt cele mai importante caracteristici ale banilor buni: divizibilitatea, portabilitatea, cantitatea limitată, durabilitatea și acceptarea socială.

Hai să vedem acum de ce Bitcoin-ul nu e doar o monedă, ci bani buni, în adevăratul sens al cuvântului.

Un Bitcoin este divizibil în 100 de milioane de unități. Cea mai mică unitate a unui Bitcoin se numește Satoshi, după numele inventatorului său.

Deci 1 Bitcoin este egal cu 100.000.000 de Satoshi.

1 BTC = 100.000.000 Sats

Într-o lecție viitoare vei afla de ce prețul criptomonedei în lei, dolari sau euro este irelevant. Dar până atunci, când te vei uita la prețul unui Bitcoin și te vei gândi că e scump, mai bine gândește-te că un Satoshi valorează astăzi 0.0004 dolari, adică 0.0017 lei. De 100 de lei îți poți cumpăra 59.000 de Satoshi. Nu mai e atât de scump, nu? Îți permiți și tu niște Satoshi.

Dar așa cum am menționat, prețul este irelevant. Bitcoin este matematică și programare. Și din acest motiv are un grad ridicat de divizibilitate. Folosind Bitcoin și Satoshi poți transfera orice cantitate, oricât de mică.

Nu cred că există nimic mai portabil decât Bitcoin. Da, poți avea o aplicație pe telefon unde să verifici câte criptomonede ai, dar ține minte că această informație nu este salvată pe telefon, ci în blockchain. Toată informația este salvată în această bază de date care există online, pe calculatoarele tuturor celor din rețea.

Deci tu poți să interacționezi cu criptomonedele tale de pe telefon, dar ai putea spune că ele sunt înregistrate în cloud. Așa că fie că ai telefonul la tine sau nu, ai access la monedele tale de oriunde din lume unde ai access și la internet. Pentru că tot ceea ce ai nevoie este o parolă la contul tău din acest blockchain online. Ce-i drept această parolă este destul de lungă, însă o poți memora. Simplu spus, îți poți păstra averea în Bitcoin, în mintea ta și să te duci oriunde în lume cu access la criptomonedele tale.

Ce poate fi mai portabil de atât?

Al treilea criteriu important al banilor buni este cantitatea limitată. Pentru că Bitcoin este un program pe calculator, a fost programat să nu creeze mai mult de 21.000.000 de astfel de unități. Deci, niciodată nu vor exista în circulație mai mult de 21 de milioane de Bitcoin. Toate aceste monede vor fi împărțite între toți oamenii de pe Pământ și ne vom descurca doar cu 21 de milioane. Ce bine că e divizibil în sute de milioane de unități, ca să ajungă la toată lumea.

Nu există altceva care să fie într-o cantitate atât de limitată și să îndeplinească criteriile banilor buni.

Crezi că Bitcoin e durabil? Se degradează în timp?

Aurul a putut fi folosit ca și bani pentru că nu se degradează în timp, nu se strică, e greu de distrus. Bitcoin este doar informație salvată pe toate calculatoarele din rețea. Ca să distrugi un Bitcoin ar însemna să distrugi în același timp, zeci de mii de calculatoare din întreaga lume. Acest lucru pare imposibil în acest moment, poate doar dacă ne atacă extratereștrii cu arme ce distrug toate componentele electronice. Dar într-o astfel de situație vom avea alte probleme. Bitcoin va fi ultima noastră grijă.

Mai rămâne ca toată lumea să fie de acord că Bitcoin are valoare. Dacă îți sunt dator cu 100 de lei și vreau să-ți trimit 59.000 de Satoshi pentru a-mi plăti datoria, tu poți să-i accepți sau nu. Dacă au valoare pentru tine îi vei primi, dacă nu, îi vei respinge. De la apariția primului Bitcoin în 2009 și până astăzi, viteza de acceptare a valorii acestei criptomonede a crescut enorm. Așa se explică faptul că oamenii sunt dispuși să cumpere astăzi un Bitcoin cu zeci de mii de dolari.

Deși este doar un cod pe calculator, Bitcoin îndeplinește toate criteriile banilor buni și de aceea mai este numit și ‘aur digital‘. Îndeplinește toate caracteristicile bune ale aurului și îi face o actualizare, un update la era digitală.

Când prețul Bitcoin-ului crește, înseamnă că oamenii cred că Bitcoin-ul are mai multă valoare decât leii, dolarii sau euro. Cu cât mai mulți oamenii vor înțelege ce este cu adevărat Bitcoin și cum funcționează, prețul va crește. Oamenii îi vor înțelege valoarea și vor prefera Bitcoin în locul banilor falși creați de guverne.

Acești bani falși sunt doar promisiunea liderilor politici că acești bani ar trebui să abia valoare. Că așa zic ei. Banii fiat sunt divizibili și portabili, dar nu la fel de portabili ca și Bitcoin. Încearcă să treci o graniță cu 100.000 de lei în rucsac și sigur vei avea de răspuns la niște întrebări. Sau poți să ai 10 Bitcoin în cont, la care ai access doar cu parola de la tine din minte. Nimeni nu va suspecta nimic.

Nu există o cantitate limitată de bani fiat, ceea ce este cel mai mare semnal de alarmă. Guvernul poate crea bani falși de nicăieri, oricând, și de fiecare dată acest lucru face ca acești bani să valoreze din ce în ce mai puțin.

Banii falși sunt ușor de distrus, le dai foc și ai scăpat de ei. Nu rezista în timp. E adevărat că până și acești bani falși există acum în format digital. Nu poți distruge un cont din bancă. Tu nu-l poți distruge. Însă banca o poate face. Nu ai control asupra banilor tăi, ai încredere în bancă și guvern că nu te vor trage în țeapă.

Ia-ți averea în lei românești și sparge-o pe o vacanță în jurul lumii. Leii tăi nu vor avea nici o valoare, ai nevoie de bani falși locali pe oriunde mergi. Peste tot vei avea nevoie de cineva în care să ai încredere că îți va schimba corect leii în moneda locală. Poate vei plăti cu cardul și te vei baza pe banca ta. Dar din nou, trebuie să ai încredere că banca te respectă și vrea ce e mai bine pentru tine. Dacă banca decide să-ți blocheze contul, ai pus-o!

Însă Bitcoin este doar un program pe internet. Nu îi pasă cine ești. de unde ești, câți ani ai, dacă ai cont în bancă sau nu. Oricine de pe planetă poate avea un cont Bitcoin. Fără buletin, fără să ceri permisiunea cuiva. Poți trimite Bitcoin, oricui, oriunde în lume, la orice oră. Ține minte că băncile nu funcționează după ora 6, în weekend și cu ocazia sărbătorilor legale. Dacă trimiți 59.000 de Satoshi sau 1000 de Bitcoin, comisionul va fi același, indiferent de valoarea transferului și durează doar câteva minute.

Putem avea încredere în Bitcoin pentru că nu trebuie să avem încredere într-o singură persoană, companie sau guvern. Bitcoin poate fi folosit de oricine, fără restricții. Zeci de mii de calculatoare din lume asigură securitatea rețelei, de oameni ca mine și ca tine. Atât timp cât există un singur calculator care să ruleze programul Bitcoin, Bitcoin nu poate fi distrus.

Nu trebuie să înțelegi cum funcționează Bitcoin ca să îi înțelegi valoarea. Nu trebuie să cunoști ce tehnologie, protocoale sau limbaj de programare face posibilă securitatea blockchain-ului. Așa cum nu trebuie să cunoști tehnologia din spatele serviciului de email, ca să-l folosești. Ai o aplicație pe telefon, știi ce ai de făcut ca să trimiți un email și te bucuri de această invenție extraordinară.

Ce trebuie să înțelegi este că Bitcoin nu e doar o simplă criptomonedă, ci poate fi soluția problemelor financiare la nivel mondial. Bitcoin reprezintă bani buni. Iar banilor buni le crește valoarea în timp. Avem ca și dovadă aurul.

Acum sau mai târziu tot vei deține Bitcoin și alte criptomonede. Ține doar de tine dacă acționezi acum și profiți de această revoluție financiară. Promisiunea Bitcoin-ului nu este să te facă bogat, ci să te facă liber. Așa că te încurajez să mergi la departe, învață ce e important, fii curios și fii liber.

În următoarea lecție îți voi explica în termeni simpli cum funcționează Bitcoin și cum reușește să fie cea mai sigură rețea din lume. Te aștept pe pagina următoare!

Nu păstra întrebările doar pentru tine.
Trimite-le mie, pe Discord: https://catalinoanca.ro/comunitate/discord

Curs Home Expand All