De unde cumperi criptomonede și de unde nu

Bine te-am găsit la această primă lecție din modulul 3 în care vorbim despre cum să cumperi criptomonede. Știu că ți-am promis că ne apucăm de treabă, dar e necesar să îți arăt mai întâi cum alegi platforma potrivită pentru tine. Fiecare dintre noi consideră importante diferite aspecte ale acestor platforme, de aceea nu există una perfectă. Nici măcar una cea mai bună. Eu prefer securitatea și comisioanele mici, tu poate preferi să fie foarte ușor de folosit. Dar împreună vom alege platforma potrivită PENTRU TINE.

De acum încolo voi numi aceste platforme crypto exchange-uri. Pentru că sunt platformele unde faci schimb de criptomonede, iar de cele mai multe ori acesta este scopul lor principal. Sunt fie site-uri pe care le deschizi pe calculator, fie aplicații de telefon, dar le voi numi pe toate crypto exchange-uri de acum încolo.

Știu că-ți plac analogiile, așa că o să fac una simplă pentru a-ți explica cum funcționează aceste crypto exchange-uri.

Imaginează-ți că vrei să te duci la piață ca să-ți cumperi roșii. Ai două opțiuni: ori cumperi rapid roșii de la magazinul din fața pieței, fie intri în piață. Dacă nu ai observat până acum, cei care vând la ușa pieței au produsele cele mai scumpe. Dacă te grăbești, vei cumpăra indiferent de preț și vânzătorii profită de acest lucru. Dacă ai fi intrat în piață ai fi văzut că roșii mai bune și mai frumoase se găsesc și mai ieftin.

Dacă ești intimidat de piață și îți place ca totul să fie simplu și rapid, vei cumpăra de la magazinul din fața pieței. Ce nu știai până acum e că piața crypto e diferită față de piața de legume pe care o cunoști.  Acolo unde când vrei să cumperi roșii trebuie să cauți tu cele mai frumoase și gustoase produse de pe tarabe.

În piață crypto, toate tarabele sunt aliniate în ordinea prețului, de la ieftin la scump. Cei care vând ieftin sunt exact la intrare, iar cei care vând mai scump – în spatele lor. Iar produsele sunt toate de aceeași calitate. Tarabele de Bitcoin au toate Bitcoin de aceeași calitate. Tarabele de Ethereum sunt toate la fel de bune. Ține doar de tine să intri în piață și să cumperi la prețul corect.

Dacă nu îți convine prețul, nici o problemă. Te poți trece pe o listă ca să cumperi când se ieftinesc produsele. Poate vrei să faci suc de roșii și ai nevoie de mai multe kilograme. Atunci te treci pe lista să cumperi când cineva e dispus să vândă la jumătate de preț. Când cineva vrea să scape mai repede de marfă și e dispus să-ți vândă ieftin, ți le va da ție, pentru că ești pe listă.

Dar nu ai de unde să știi aceste lucruri dacă te oprești la magazinul din fața pieței. Acolo pare mai simplu și mai rapid, dar e mai scump. Investitorul inteligent nu cumpără de la acest magazin decât dacă are un avantaj. Adică știe că cele 5 minute pe care le-a economisit sunt mai prețioase pentru el, decât profitul pe care l-ar fi făcut dacă ar fi intrat în piață.

Eu îți voi arăta cum să cumperi de la magazin, dar și cum să intri în piață.

Pentru că nu poți cumpăra de la orice magazin. Unele îți vând roșii și nu te lăsa să le iei acasă. Va trebui să le consumi la ei în magazin. Genul acesta de magazin este aplicația Revolut. Cu Revolut poți cumpăra scump criptomonede și nu poți face nimic cu ele, decât să le vinzi înapoi. Ideal este să ai la îndemna 2-3 crypto exchange-uri, ca să ai de unde alege. Dar important este să găsești prima platformă care it se potrivește.

Deși prețul corect și comisioanele mici sunt binevenite, aceste beneficii n-ar mai avea nicio valoare dacă îți pierzi criptomonedele din cont. Asta se poate întâmpla fie dacă aplicația pe care o folosești nu e securizată corespunzător, fie din cauza provocărilor de natură legală.

Dacă alegi să-ți cumperi criptomonedele și să le păstrezi în aplicația de unde ai cumpărat, înseamnă că ai încredere în compania din spatele aplicației. Ai încredere că vor face tot ce le stă în putință pentru siguranța contului tău și că își vor lua toate măsurile necesare pentru a preveni orice atac. Tentativele de hack sunt nenumărate iar crypto exchange-urile sunt în atenția răufăcătorilor cibernetici.

Vestea bună este că criptomonedele sunt bunuri digitale pe care le poți retrage în portofelul tău propriu pe care să-l păstrezi în siguranță, departe de hackeri. Avem un modul întreg dedicat acestui subiect.

Un alt risc referitor la crypto exchange-uri este că acestea sunt afaceri, companii cu personalitate juridică. Asta înseamnă că trebuie să se conformeze legilor din țara în care își desfășoară activitatea. Legislația cu privire la monede virtuale și tranzacționarea lor este destul de nouă și are nevoie continuă de îmbunătățiri. De aceea, ce este permis astăzi s-ar putea interzice mâine și invers: ce este interzis astăzi s-ar putea să fie permis mâine.

Așa că, atunci când decizi să păstrezi criptomonedele tale în aplicația acestor exchange-uri, depinzi de abilitatea lor de a-și desfășura activitatea în parametrii normali și legali. Dacă legea sau procesele afacerii vor cere să-ți închidă contul, au puterea asta. Acesta este un alt motiv pentru care vei întâlni des sfatul de a-ți retrage criptomonedele în portofelul virtual propriu. Când criptomonedele sunt în posesia ta, nimeni nu ți le poate bloca sau confisca.

Cu aplicații ca Revolut, nu poți face acest lucru. Nu îți poți retrage criptomonedele în portofelul propriu. Iar în marea majoritate a crypto exchange-urilor comisioanele de retragere sunt destul de mari. De aceea avem nevoie de acest modul în cursul de investiții inteligente în criptomonede. Pentru a găsi cea mai potrivită platformă pentru tine, dincolo de aceste limitări.

Poți găsi cele mai populare crypto exchange-uri la această adresă: https://www.coingecko.com/en/exchanges

Dar nu trebuie să explorezi de unul singur care e cea mai bună pentru tine. Vom face împreună asta și chiar îți voi sugera de unde să începi. Ce vreau să reții din această lecție este că dacă vrei să cumperi criptomonede simplu și rapid, de cele mai multe ori vei plăti mai mult decât trebuie. Dar eu te voi învăța cum să cumperi simplu și rapid, la un preț corect.

De asemenea, nu orice platformă e sigură și de încredere. Ești cu adevărat posesor de criptomonede doar dacă le deții în portofelul virtual propriu.

Dacă ți se pare totul prea complicat, să știi că nu e. Orice merită făcut pare complicat la început, dar cu fiecare pas înainte pe care îl faci, cu fiecare lecție învățată, capeți încredere și claritate. Vei vedea în următoarea lecție cât de simplu este să cumperi prima ta criptomonedă. Chiar și un copil poate să o facă.

În lecția ce urmează îți recomand cu ce platforma să începi și ce pași ai de făcut pentru a deveni un investitor inteligent în criptomonede. Te aștept pe pagina următoare!

Curs Home Expand All