Cum folosești un portofel de criptomonede

Am vorbit despre portofele de criptomonede și care este cel mai potrivit pentru tine. Pentru cea mai bună securitate, ideal ar fi să folosești un portofel hardware. Însă pentru comoditate, poți folosi un portofel de criptomonede pe telefonul mobil. În această lecție a cursului de investiții inteligente în criptomonede vei învăța cum să folosești un portofel de criptomonede în siguranță.

Pentru această lecție vei avea nevoie de un telefon mobil cu care să urmărești toți pașii acestui ghid. Pentru început vei merge în magazinul de aplicații a telefonului tău și vei căuta ‘crypto wallet’. Ai o mulțime de opțiuni la dispoziție și multe dintre primele rezultate sunt de încredere și le poți folosi și tu.

tutorial-trust-wallet-pasul1

Pentru acest ghid voi alege Trust Wallet. Instalează aplicația și deschide-o când e gata. Următorul pas e simplu, apăsă pe ‘CREATE A NEW WALLET’.

tutorial-trust-wallet-pasul2

Pe lângă portofel de criptomonede această aplicație oferă și servicii în plus, de aceea va trebui să accepți termeni și politica de confidențialitate. Totuși, în acest ghid îți voi arăta strict funcționalitatea de portofel.

Acceptă termenii și politica de confidențialitate și mergi mai departe.

tutorial-trust-wallet-pasul3

Pentru că telefonul tău poate ajunge pe mâna oricui, crează o parolă pe care doar tu să o știi și care te va ajuta să deblochezi aplicația când ai nevoie de ea. Mai târziu vei putea activa și accesul cu amprenta.

Până atunci va trebui să îți creezi primul backup pentru contul tău. Urmează să primești cele 12 cuvinte ce reprezintă acea frază ‘sămânță’ sau seed phrase care este sursa tuturor conturilor tale pe blockchain. Poți avea mai multe conturi pe blockchain, iar această frază este tot ce ai nevoie pentru a le accesa. Asta înseamnă că oricine are acces la aceste cuvinte, are control deplin asupra fondurilor tale. De aceea este critic să o păstrezi în siguranță și să nu uiți de ea.

Bifează căsuța prin care confirmi că înțelegi că dacă pierzi această frază, nu vei putea să-ți accesezi portofelul și criptomonedele tale vor fi pierdute pentru totdeauna. Nu intenționez să fiu dramatic, dar vreau să înțelegi cât de importante sunt aceste cuvinte.

tutorial-trust-wallet-pasul4

Mergi mai departe și vei vedea combinația unică de 12 cuvinte care au fost generate pentru tine. Nu copia aceste cuvinte pe telefon, nu le face poză. Dacă vei face aceste lucruri portofelul tău va fi expus la riscuri de care nu ai nevoie. Ia o foaie și un pix și notează cuvintele în ordinea corectă.

tutorial-trust-wallet-pasul5

Când ești gata, mergi la următorul pas, unde va trebui să confirmi că ți-ai notat corect fraza. Apăsă pe cuvinte în ordinea corectă pentru a finaliza procesul. După ce apeși pe butonul ‘DONE’ portofelul tău a fost creat.

Felicitări! Ești cu un pas mai aproape de a-ți păstra criptomonedele în siguranță.

Trust Wallet este un portofel unde poți depozita o mulțime de criptomonede diferite. Există portofele specializate pentru fiecare criptomonedă în parte, însă am ales Trust Wallet pentru a-ți păstra toate criptomonedele la un loc, protejate de același ‘seed phrase’.

Acum poți face ce modificări vrei în aplicație, să-i testezi funcționalitățile și să activezi accesul cu amprentă, dacă vrei.

Însă funcționalitățile care ne interesează în acest moment sunt cele de depunere și de retragere. Send și Receive.
Dacă nu apare în aplicație criptomoneda ta preferată, apăsă butonul din colțul dreapta sus și activează-o din lista de monede disponibile.

tutorial-trust-wallet-pasul7 

Apoi, pentru fiecare dintre criptomonede, conturile sunt diferite. Dacă apeși pe Bitcoin și apoi pe butonul ‘Receive’ vei vedea adresa ta publică la care poți primi Bitcoin. La această adresă nu poți primi nimic altceva decât Bitcoin. Dacă mergi la Ethereum și urmezi aceeași pași, vei vedea o adresă diferită, unde poți trimite doar Ether.

tutorial-trust-wallet-pasul8a  tutorial-trust-wallet-pasul8b  tutorial-trust-wallet-pasul8c

În loc să ai o cheie publică și o cheie privată pentru toate aceste conturi, Trust Wallet le păstrează pe toate împreună cu ajutorul frazei ‘sămânța’ de care trebuie să ai mare grijă.

Deci așa poți să trimiți sau să primești criptomonede în acest portofel. Dai click pe criptomoneda care te interesează, apeși pe butonul ‘Receive’ și trimiți monedele la adresa contului tău.

De exemplu, ca să retragi monedele din aplicația crypto.com:

1. Vei merge pe pagina principală a aplicației și vei apăsa pe butonul ‘Transfer’

retragere-crypto-pasul1

2. Alegi ‘Withdraw’ sau ‘Retragere’, dacă folosești aplicația în limba română

retragere-crypto-pasul2

3. Selectezi apoi ‘Crypto’

retragere-crypto-pasul3

4. Dintre toate opțiunile disponibile, ‘External wallet’ este cea care te interesează

retragere-crypto-pasul4

5. Pentru siguranța fondurilor tale, va trebui să adaugi acum adresa de retragere, dar vei putea retrage criptomonedele abia după 24 de ore. Astfel, chiar dacă contul crypto.com îți este compromis, vei putea acționa în timp util pentru a nu-ți pierde fondurile

retragere-crypto-pasul5

6. După ce ai apăsat pe butonul ‘+’ din colțul dreapta sus al aplicației, vei alege opțiunea ‘Wallet Address’

retragere-crypto-pasul6

7. Apoi, vei selecta criptomoneda pe care plănuiești să o retragi

8. La următorul pas vei selecta blockchain-ul pe care vei face retragerea – în acest caz BTC – și vei adăuga adresa contului tău din Trust Wallet. Pentru asta vei merge în aplicația Trust Wallet și vei copia adresa publică

retragere-crypto-pasul8a

9. În Trust Wallet alegi Bitcoin, apoi apeși pe Receive și copiezi adresa afișată pe acest ecran

tutorial-trust-wallet-pasul8a  tutorial-trust-wallet-pasul8b  retragere-crypto-pasul8c

10. Te întorci în aplicația crypto.com și adaugi adresa copiată. Te asiguri ca primele caractere (bc1qrl…) și ultimele caractere (…y4mln) ale adresei sunt corecte și coincid cu ce ai copiat din Trust Wallet

retragere-crypto-pasul8

11. Dai un nume sugestiv aceste adrese – de exemplu Trust Wallet – și apoi apeși pe butonul ‘Continue’

retragere-crypto-pasul9

12. Adresa ce tocmai ai adăugat-o va apărea la lista de adrese pentru retragere și vei putea iniția retragerea apăsând pe ‘Withdraw’

retragere-crypto-pasul12

13. Introduci apoi suma pe care vrei să o retragi și apeși, din nou, pe ‘Withdraw’

retragere-crypto-pasul13

14. Vor apărea detaliile tranzacției și comisionul pe care îl vei plăti. Comisionul este fix, indiferent de suma pe care o retragi. Dacă vrei să retragi o sumă mică, va fi în defavoarea ta din moment ce pentru Bitcoin comisionul valorează în jur de 70 de lei. Așa că mai bine amâni retragerea până când ai o sumă considerabilă în cont.

În momentul în care ai fonduri în portofelul Trust, le vei putea trimite către alte conturi. Ca să faci asta vei apăsa pe butonul de ‘Send’ iar pe pagina următoare vei introduce adresa la care vrei să trimiți și cantitatea din criptomoneda cu pricina.

tutorial-trust-wallet-pasul8a  retragere-bitcoin-trust-wallet-pasul1  retragere-bitcoin-trust-wallet-pasul2

E critic să verifici cu atenție adresa la care trimiți. Nu completa niciodată manual adresa de destinație pentru că e ușor să faci greșeli, ci copiaz-o sau scanează codul QR. Apoi verifică 3-4 caractere de la începutul și de la sfârșitul adresei, ca să te asiguri că trimiți la adresa corectă. E critic să respecți acești pași pentru că tranzacțiile pe blockchain sunt definitive și dacă ai trimis criptomonede la adresa greșită, nu le vei putea recupera.

Pentru fiecare astfel de trimiteri sau retrageri din cont vei plăti un comision. Acest comision nu este perceput de aplicația Trust Wallet ci este comisionul rețelei. Pentru a interacționa cu blockchain-ul, vei plăti întotdeauna un comision. Cât de mare este comisionul depinde de mai mulți factori, dar cel mai important este reprezentat de cât de aglomerată și solicitată este rețeaua. La o altă oră sau într-o altă zi comisionul va fi mai mic sau mai mare, dar nu va depinde niciodată de valoarea pe care vrei s-o trimiți. Acest lucru este valabil pentru toate portofelele de criptomonede și nu vei putea evita aceste comisioane. Le poți optimiza, să plătești mai puțin, dar nu le poți evita.

După cum vezi, nu e complicat să folosești un portofel de criptomonede. Aplicația este destul de simplă și poate fi folosită și de un copil. Chiar dacă aplicația este simplă, trebuie să iei în serios câteva aspecte:

1. Să păstrezi în siguranță fraza care ți-a generat-o portofelul. Cine are acces la această frază poate să facă ce vrea cu criptomonedele tale, așa că nu o împărtăși cu nimeni. Ai grijă să nu o pierzi, să nu îți fie furată, să nu se deterioreze.

2. Verifică cu grijă la ce adresă trimiți criptomonedele. De obicei verific ca primele 4 și ultimele 4 caractere ale adresei de destinație să fie cele corecte. Verific de 2-3 ori pentru că tranzacțiile pe blockchain sunt finale și nu pot fi returnate.

Chiar dacă în portofelele de criptomonede există și alte funcționalități, scopul lor esențial este de a primi și a trimite. Celelalte facilități sunt în plus și nu ai nevoie de ele, cel puțin la acest nivel.

Așa că, te felicit pentru primul tău portofel crypto. Ți-am promis că voi face toate aceste concepte să fie ușor de înțeles, iar eu mă țin de promisiune. Nu e deloc dificil, dacă îți dai interesul și urmezi ghidul. Iar tu îți dai interesul, ești curios, vrei să înveți și faci tot ce este necesar ca să reușești. Eu te apreciez pentru asta și apreciez că ai ajuns până aici. Acum chiar ești pregătit să fii un investitor inteligent în criptomonede.

Dar înainte să vorbim despre modalitățile în care investim inteligent în criptomonede vreau să mă asigur că folosești criptomonedele în siguranță și că nu vei cădea niciodată pradă unei hack sau unei țepe. Te aștept pe pagina următoare!

Curs Home Expand All