Cum îți păstrezi criptomonedele în siguranță și cum să te ferești de țepe

Se zice că piața de criptomonede este acum un fel de vest sălbatic. Adică cu capcane și tâlhari la fiecare pas. Dacă-ți vezi de treaba ta și acumulezi liniștit Bitcoin pentru termen lung, nu o să ai probleme. Dar cu cât te aventurezi mai mult în spațiul crypto, se vor înmulți și pericolele. De aceea, în această lecție din cursul de investiții inteligente în criptomonede te voi învăța cum să recunoști pericolele și cum să stai departe de ele.

Ai învățat deja cum să cumperi criptomonede în siguranță și cum să le păstrezi în portofelul personal. Folosești un crypto exchange renumit cu comisioane mici și un portofel hardware care ține accesul la conturile tale departe de primejdii. Hai să vedem care pot fi pericolele în călătoria ta prin spațiul crypto și cum te poți proteja.

În primul rând, nu îți recomand să investești mai mult decât îți permiți să pierzi. Adică nu banii de mâncare, nu banii de chirie, nu bani împrumutați. Dacă investești inteligent vei avea profit, însă nu există nici o garanție de 100% că nu vei pierde bani. Poate dintr-o greșeală, poate nici măcar din vina ta. E critic să poți dormi liniștit noaptea și să nu fii stresat din cauza investiției. Dacă ești stresat, atunci ai investit mai mult decât poți pierde. Dacă simți cum adrenalina pompează în fiecare venă, până în vârful degetelor, atunci când prețul și valoarea investiției tale crește, e un semn de speculație. E normal să te bucuri pentru investiția ta, dar vor fi momente când valoarea ei va scădea și cu peste 50% iar tu trebuie să fii ok cu asta. Ești investit pentru termen lung, nu pentru mișcări temporare de preț. Deci, nu investești mai mult decât îți permiți să pierzi. În caz că nu îți mai poți recupera banii, să poți să-ți vezi liniștit în continuare de viața ta.

Apoi, obișnuiește-te să investești în cele mai sigure proiecte mai întâi: Bitcoin și Ethereum. Fii confortabil cu investiția și cu protejarea lor mai întâi. Cu cât te afunzi mai mult în proiecte ‘strălucitoare’ gen Metaverse sau NFT-uri, cu atât vei fi mai expus la riscuri și primejdii, pentru că nu știi în ce te bagi. Cu cât capeți experiență și încredere, vei putea să-ți asumi riscuri mai mari. Până și prețul Bitcoin-ului scade din când în când cu 70%, iar atunci celelalte proiecte sunt la pământ.

Când interacționezi cu site-uri din spațiul crypto, crypto exchange-uri sau portofele de criptomonede, întotdeauna asigură-te că folosești site-ul corect. Asigură-te că ești pe siteul real și nu o copie fidelă care vrea să te păcălească pentru a le da access la conturile tale. Nu da click direct pe linkurile din mesaje sau emailuri, mai ales dacă sunt nesolicitate. Foarte mulți oameni se vor da drept specialiști sau reprezentanți a diferitelor companii pentru a te păcăli, fie să le trimiți bani, fie să le dai access la conturile tale. Să nu ai încredere în cei care te contactează direct, dacă nu ai solicitat tu asta mai întâi.

Folosește parole unice și complicate, mai ales pentru site-urile de unde cumperi sau unde tranzacționezi criptomonede. Este foarte ușor să folosești un manager de parole, o aplicație care să-ți păstreze în siguranță toate conturile. Eu recomand Bitwarden, o extensie gratuită pentru browser-ul tău de internet dar și cu aplicație de telefon, sincronizate între ele. Nu ai nicio scuză pentru a nu-ți păstra datele de access în siguranță. Recomand să ai chiar și o adresă de email diferită (de cea pe care o utilizezi de obicei) pentru conturile unde folosești criptomonede. Acestea le consider a fi reguli de bun simț pentru securitatea personală pe internet.

Toate conturile tale online vor fi mai bine protejate dacă îți activezi 2FA, adică 2 Factor Authentication. Ai mai folosit deja funcționalitatea asta, cel mai probabil când ai primit prin SMS un cod de verificare pentru diferite servicii. Nu este suficientă autentificarea cu user și parolă, mai ai nevoie și de un al 2-lea pas, un cod primit fie prin SMS, fie dintr-o aplicație specializată. Eu recomand să folosești aplicația specializată, așa cum este ‘Authy’.

authy   google-authenticator

Instalează ‘Authy’ sau ‘Google Authenticator’ din magazinul de aplicații a telefonului tău și activează această opțiune pentru toate conturile care au legătură cu criptomonedele. În caz că cineva îți sparge contul, nu va putea face nimic fără codul unic de la tine din telefon. Multe crypto exchange-uri nici nu îți vor permite să folosești un cont fără 2FA activat. În momentul în care vei dori retragerea de monede din cont, ți se va cere codul de verificare. Deși este un pas în plus, este doar pentru binele tău.

De asemenea, la retragere e critic să verifici foarte bine adresa către care trimiți fondurile. Asigură-te că cel puțin primele 4 și ultimele 4 caractere ale adresei sunt corecte. Dacă trimiți criptomonede la adresa greșită, nu le vei putea recupera.

Când folosești un portofel de criptomonede, fraza de back-up este cel mă ‘sfânt’ lucru. Asigură-te că o notezi corect, pe hârtie, și o păstrezi în siguranță. Nu o copia pe telefon, nu-i face poză. Ce este în format digital poate fi hackuit, poate fi furat. Fă 2-3 copii pe hârtie și păstrează acest backup departe de apă, foc, departe de hoți și departe una de cealaltă. În caz că pierzi un backup, să ai access la celelalte. Oricine are access la această frază de backup, are acces complet la criptomonedele tale. Așa că nu o împărtăși cu nimeni. Singurul moment în care ai nevoie de backup este pentru a recupera tu, personal, accesul în cazul în care ai pierdut telefonul, ai pierdut portofelul hardware, ai pierdut accesul la criptomonedele tale și ai nevoie să te conectezi iar la ele. Nu lăsa pe nimeni să recupereze accesul în locul tău, pentru că te vor trage în țeapă!

Nu te lăsa acaparat de lăcomie. Cu toții visam la mai mulți bani, mai mult lux, mai multă libertate. Dar tu ești singurul responsabil pentru banii tăi și pentru investiția ta. Nu o să aibă nimeni interes ca tu să faci mai mulți bani, fiecare are propriul interes. De aceea nu-ți alege oportunitățile de investiții doar pentru că ai citit pe un site, ai auzit pe YouTube sau ai văzut pe social media. Dacă vrei să te aventurezi mai departe de Bitcoin și Ethereum, fă o analiză amănunțită a proiectului și fii 100% sigur că nu ai cum să pierzi banii.

Iar dacă ai dat lovitura, nu te lăuda cu câți bani ai făcut. Chiar dacă doar acumulezi constant, lună de lună, nu trebuie să știe nimeni ce investiții ai tu. În momentul în care faci publică investiția ta, ți-ai pus singur ținta pe cap, pentru bandiții crypto are de abia aștepta să prindă ceva prospătură.

Nimeni nu vrea să-ți dea criptomonede gratuite. Nimeni nu vrea să-ți dubleze investiția. Nimeni nu vrea să-ți ofere un parteneriat de afaceri, doar pentru că ai criptomonede. Dacă este prea frumos ca să fie adevărat, atunci chiar așa este. Dacă ești nesigur de intențiile cuiva, mai bine cere o părere suplimentară. Întreabă în comunitate dacă poate fi real sau e o țeapă. Ne găsești aici, pregătiți să te ajutăm: https://catalinoanca.ro/comunitate/discord

Cam atât pentru moment. E mult? Puțin? Nu contează, trebuie să le știi că pe rugăciunea ‘Tatăl nostru’. Prea dramatic? Nu! Pentru că vorbim de siguranța ta și a banilor tăi. Nu vreau să te sperii, vreau să te ajut. Și nu e loc de teamă, dacă respecți recomandările din această lecție.

Totul va fi bine, știu că vei lua în serios aceste recomandări. Știu asta pentru că nu ai fi ajuns până aici, dacă nu ți-ai fi dorit cu adevărat să fii un investitor inteligent în criptomonede. Eu am încredere în tine, așa cum și tu ai încredere în lucrurile pe care le înveți în acest curs.

Hai să facem o recapitulare și să punem cap la cap ce am învățat în acest modul despre cum să folosești criptomonedele în siguranță. Te aștept pe pagina următoare!

Curs Home Expand All