Cum îți împarți portofoliul de criptomonede?

Una dintre lecțiile importante pe care le-am învățat în ultimii 5 ani este să înțeleg riscurile investițiilor în care mă bag. Majoritatea instructorilor de investiții și tranzacționare doar menționează că e nevoie de disciplină și rațiune pentru a reuși în acest domeniu. Și deși emoțiile sunt inamicul numărul unu al profiturilor, investitorii începători nu sunt suficient de pregătiți la acest capitol. De aceea ai nevoie de strategii de protecție, în caz că nici tu nu ești pregătit emoțional. Așa cum nici eu nu trebuia să pierd toți banii din prima mea investiție. Am fost prea investit emoțional ca să fac cale întoarsă, în loc să mă protejez de un așa dezastru. În această lecție a patra a modului 6 din cadrul cursului de investiții inteligente în criptomonede vei învăța cum să-ți împărți portofoliul pentru a reduce riscul de a-ți pierde averea.

Un portofoliu presupune totalitatea investițiilor pe care le faci. Investiții în imobiliare, acțiunile la bursă, poate investițiile în aur, criptomonede, toate bunurile care îți generează bani. Dacă ai investiții la bursă, poate deții acțiuni la Microsoft, Netflix și Amazon. Iar portofoliul tău de criptomonede constituie atât Bitcoin cât și Ethereum. Portofoliul de imobiliare poate cuprinde atât un apartament dat în chirie, dar și un garaj sau poate un teren. Deci în cadrul portofoliului tău general, ai portofolii specifice.

exemplu-portofoliuportofoliu-specific

Dacă ai mai mult de o singură investiție, atunci înseamnă că ai un portofoliu diversificat. Dar un portofoliu diversificat nu e neapărat BINE diversificat. Aceasta se realizează în funcție de gradul de risc al investiției.

Riscul presupune posibilitatea de a pierde toți banii sau o parte din banii investiți. De exemplu, să cumperi un apartament pentru a-l închiria și a genera venit, pare o idee bună. Există totuși o mulțime de riscuri ca să pierzi bani cu această învesiție. Poate apărea o problemă la rețeaua electrică sau de canalizare, ce va presupune costuri în plus din partea ta. Sau e posibil să nu găsești chiriaș o bună perioadă de timp. Sau să găsești un chiriaș care îți distruge apartamentul. Sau un cutremur poate scufunda blocul. De aceea te protejezi cu cea mai bună asigurare pe care ți-o permiți.

Orice investiție are gradul ei de risc mai mic sau mai mare. Dar nu uita, și viața are gradul ei de risc.

Cu cât o investiție este mai riscantă, este critic ca și profitul potențial să fie mai mare. Altfel nu se justifică investiția. Nu se justifică să îți asumi un risc foarte mare pentru un profit mic.

Oamenii joacă la loterie pentru că pot cumpăra un bilet cu 10 lei, și deși au foarte puține șanse, pot câștiga milioane. Crezi că ar mai juca cineva la loterie dacă câștigul ar fi de 20 de lei? Sigur, investiția inițială ar fi dublată, dar șansa de câștig e infimă.

Iar întrebarea principală atunci când investești nu este “Câți bani pot face din asta?”, ci “Cum pot să fac pofit din asta fără să pierd bani?“.

Singura învestiție garantată, care îți aduce profit și nu vei pierde niciodată bani, este în educația ta. Tot ceea ce înveți ca să devii un om mai bun, un profesionist mai bun, va rămâne cu tine pentru tot restul vieții și invevitabil îți va genera mai mulți bani. Dacă vrei mai mulți bani, investește în tine, devino cel mai bun în domeniul tău, iar oamenii vor fi dornici să plătească mai mult pentru un expert ca tine.

În rest, când investești, vei pierde bani. E garantat. Nu există investitor cu 100% rată de success. Dacă știi tu vreunul, te rog să mi-l arăți. Strategia este să câștigi mai mult decât pierzi, astfel încât profitul să acopere pierderile. De aceea ai nevoie de diversificare. Dacă o dai în bară cu una dintre investiții, profiturile celorlalte să te țină peste linia de plutire.

Așa că e bine ca investițiile tale să fie împărțite între mai multe domenii: imobiliare, metale prețioase, acțiuni la bursă dacă vrei. Am investit o perioadă și în acțiuni, dar nu mi-a plăcut domeniul. E de preferat să investești în domenii care îți plac, pentru că va fi mult mai ușor să le înțelegi. Iar dacă înțelegi în ce investești, îți este mai ușor să nu cazi pradă emoțiilor.

Criptomonedele fiind domeniul meu preferat, sunt cel mai capabil să te învăț din această perspectivă. Fiindcă ești la început, nu e nici o greșeală să începi cu o singură investiție, în Bitcoin. În timp, vei putea să adaugi și alte criptomonede la portofoliul tău, apoi și alte tipuri de investiții. E necesar să ai răbdare, să te obișnuiești să investești, iar cu timpul vei avea un portofoliu diversificat. Poate dura și 2-3 ani, important e să ai diversificarea în vedere și să nu te bazezi pe o singură investiție.

Bitcoin are un potențial uriaș, și din ce în ce mai mulți oameni, companii, guverne observă asta și încep să acumuleze. E doar o chestiune de timp până când Bitcoin va deveni o normalitate pentru toată lumea. Dar pentru că nu putem prezice viitorul, e doar o gândire optimistă. Dacă investești tot ce ai în Bitcoin acum, s-ar putea să dai lovitura în următorii 5 ani. Dar dacă Bitcoin începe să scadă, iar în 2-3 ani apare o alternativă mai bună, care va detrona Bitcoin ca și lider al criptomonedelor? Atunci s-ar putea să pierzi cel puțin 50% din tot ce ai investit.

Dacă îți dorești diversificarea portofoliului de criptomonede, atunci ia in considerare Ethereum. Ți-am vorbit despre această monedă virtuală în modulul 2, aici: https://catalinoanca.ro/lectie/ce-este-ethereum/. După Bitcoin, Ethereum este cea mai puțin riscantă opțiune.

Acum că ai două opțiuni, poți investi 50% în Bitcoin și 50% in Ethereum. Ethereum fiind o opțiune ceva mai riscantă decât Bitcoin, recomand totuși o proporție de 70% BTC și 30% ETH. Astfel, cu 1000 de Euro de investit, 700 de Euro ar fi pentru Bitcoin și 300 pentru Ethereum.

Dacă vrei să adaugi în portofoliul tău și alte criptomonede mai riscante, atunci ai putea începe așa: 70% BTC, 20% ETH, 10% alte criptomonede.

Să zicem că vrei să investești în BNB și EGLD. Atunci portofoliul tău va arăta cam așa: 70% BTC, 20% ETH, 5% BNB și 5% EGLD. Iar pentru un portofoliu de 1000 de Euro, s-ar traduce așa: 700 Euro BTC, 200 Euro ETH, 50 Euro BNB, 50 Euro EGLD.

Dar când îți alegi criptomonedele mai riscante în care vrei să investești, trebuie să-ți răspunzi la această întrebare: “Cred că această criptomonedă îmi poate aduce un profit mai bun decât Bitcoin?“.

Dacă răspunsul este nu, atunci îți asumi un risc în plus, fără rost. Dacă acea criptomonedă nu poate avea un randament mai bun decât cel al Bitcoin-ului, ce rost are să riști mai mult? De aceea eu nu-mi urmăresc progresul portofoliului în dolari, euro sau lei, ci în Bitcoin. Degeaba crește prețul pentru BNB cu 20% în Euro, dacă BNB față de Bitcoin scade cu 1%. Asta înseamnă că aș fi fost mai profitabil, cu un risc mai mic, cumpărând Bitcoin în loc de BNB.

Personal investesc în alte criptomonede doar ca să pot acumula mai mult Bitcoin. Fiind mai riscante, au potențial mai mare de creștere. Adică e mai ușor pentru o altă criptomonedă să-și dubleze prețul, iar pentru Bitcoin este mai dificil, cel puțin pe termen scurt. În aceeași măsură este și mai ușor să-și piardă mai repede din valoare. De aceea ocupă o proporție mai mică în portofoliu. În caz de pierdere, aceasta va fi mică și acoperită de profiturile realizate de Bitcoin și Ethereum.

Așa că am căutat o aplicație unde să-mi introduc toate tranzacțiile și unde să pot urmări progresul portofoliului meu în Bitcoin, nu în fiat. Acum folosesc aplicația Coinstats și ți-o recomand și ție.

Prefer să îmi păstrez informațiile cât mai anonime, așa că îmi introduc singur tranzacțiile, manual. Există opțiunea de a conecta platforma de unde cumperi tu criptomonede și portofoliul să se actualizeze automat. Dar pentru protecția datelor mele financiare mi-am creat un cont cu o adresă de email alternativă, care nu poate fi asociat cu identitatea mea reală. Așa cum te-am învățat și pe tine în Modulul 4, despre siguranța criptomonedelor tale.

Putem vorbi multe despre diversificarea portofoliului, așa că te invit să continuăm discuția în comunitate: https://catalinoanca.ro/comunitate/discord

Ideile principale ale acestei lecții sunt:

1. Începe cu Bitcoin, dar ai în vedere diversificarea portofoliului de investiții, care nu trebuie să se limiteze doar la criptomonede

2. Un început bun de diversificare poate fi 70% Bitcoin, 30% Ethereum sau 20% Ethereum și 10% alte criptomonede. Însă acestea nu sunt numere magice. Cu timpul, cu mai multă experiență, vei putea ajusta aceste proporții pentru situația ta personală.

3. Cu cât o investiție are un grad mai mic de risc, cu atât va ocupa un loc mai mare în portofoliu. Investițiile mai riscante au o proporție mai mică pentru că nu e nevoie de investești foarte mulți bani pentru a profita de acea speculație. Dacă dai lovitura, 100 de euro se pot transforma în 10.000. Însă dacă ai dat-o-n bară, ai pierdut doar 100.

În încheierea acestei lecții vreau să-ți aduc aminte de am creat acest curs. Ca să profiți de revoluția financiară a criptomonedelor astfel încât și tu să ai libertatea de a petrece mai mult timp cu cei dragi, să călătorești, să îți trăiești viața așa cum îți dorești. Te vei bucura de această libertatea în viața ta, sunt sigur de asta. Mai devreme sau mai târziu îți vei trăi viața așa cum îți dorești. E bine să ai curaj și să riști în viață, însă asumă-ți riscurile pe care le poți duce. Aplică lecțiile pe care le înveți aici și dezvolta-ți mentalitatea de investitor. Banii vor veni la tine cu drag, pentru că un investitor inteligent e prieten cu banii. Așa că atunci când banii ajung la tine, apeciază-i și nu îi pierde. Banilor le place să se înmulțească, tu oferă-le un ‘cămin’ prielnic la tine în portofoliu și în portofel.

Cu aceste strategii pe care le-ai învățat în ultimele lecții vezi altfel investițiile, prin ochii unui investitor inteligent. Ești pregătit să afli și să înțelegi ciclurile pieței de criptomonede. Te aștept pe pagina următoare!

Curs Home Expand All