Cum se impozitează profiturile din criptomonede

Bine te-am găsit la cea de-a doua lecție a modulului 7 din cadrul cursului de investiții inteligente în criptomonede. Acest modul este dedicat impozitelor pe care le datorezi Statului, atunci când faci profit. În această lecție îți voi explica cât și când ai de plătit aceste datorii.

Ce vreau să te lămuresc încă de la început este că nu ai nimic de plătit până când nu îți vinzi investiția. Adică atât timp cât nu îți schimbi criptomonedele în valută fiat (lei, dolari, euro) nici măcar nu ai nimic de declarat. Statul nu e interesat decât de profitul pe care îl faci și pe care ai de gând să-l cheltuiești.

Deci, tu poți să tranzacționezi și să faci profit în criptomonede stabile, fără să fie necesar să declari profiturile. Dacă îți vinzi Bitcoin-ul pentru USDC, USDT, BUSD sau orice altă criptomonedă, chiar dacă ești pe profit, poți să-ți folosești profitul pentru alte investiții.

Însă, în momentul în care ai vândut BTC pentru USD, EUR sau RON, chiar dacă nu ai retras banii în contul tău bancar, aceste tranzacții trebuiesc declarate. Chiar dacă banii sunt încă în platforma de tranzacționare, chiar dacă nu i-ai cheltuit. Același lucru se întâmplă și dacă folosești un card crypto. Dacă plătești cu un card oferit de Crypto.com, Binance, Coinbase sau mai știu eu ce altă companie, acele tranzacții îți transformă criptomonedele în bani fiat.

Chiar dacă folosești Bitcoin ca să îți cumperi un curs sau un bilet de avion, este considerată o tranzacție impozabilă, pentru că folosești criptomonedele pentru a achiziționa un bun cu valoare în fiat.

Cel puțin așa stau lucrurile acum, în 2022. Legislația se poate schimba, iar regulile să fie altele. Ca să sintetizez această primă parte:

  • nu ai nimic de declarat dacă tranzacțiile tale sunt în criptomonede, chiar și criptomonede stabile
  • cumpărăturile cu criptomonede sunt impozabile

Legea spune că obligația de plată reprezintă 10% din profit.

Legea nr. 30/2019 pentru aprobarea OUG nr. 25/2018 ce modifică Codul fiscal, lista veniturilor incluse în categoria veniturilor din alte surse a fost suplimentată cu venituri din transferul de monedă virtuală (Art. 114 alin. (2) lit. m din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal).

Profitul reprezintă diferența dintre cât ai scos și cât ai băgat.

Dacă ai investit 100 de Euro, valoarea investiției a crescut și ai vândut-o cu 300 de Euro, profitul tău este de 200 de Euro. Deci impozitul de 10% se aplică la cei 200 Euro profit. Adică vei avea de plătit 20 Euro.

Dacă doar te-ai jucat puțin și ai făcut câteva tranzacții de probă, nu trebuie să-ți faci griji. Ești scutit de impozit în cazul în care nu ai făcut un profit mai mare de 600 de lei pe an. Abia după ce profitul tău trece de acest prag ești obligat să-l declari și să-ți plătești datoriile. De fapt, legea spune că tranzacțiile mai mici de 200 RON, în limita a 600 RON pe an. Pentru mai puțin de 600 de lei profit, eu nu mi-aș bate capul prea tare.

Dar nu uita, profitul se calculează doar atunci când vinzi în bani fiat. Dacă doar cumperi și acumulezi, indiferent de cât valorează Bitcoin-ul tău, nu ai nimic de plătit. Doar atunci când transformi criptomonedele în fiat trebuie să te gândești la impozitul pe profit.

Provocarea pe care am observat-o la contabili este de a ține evidența prețului la care ai cumpărat. Iată un exemplu:

În Ianuarie ai cumpărat Bitcoin de 100 de lei la prețul de 46,320 $

În Februarie ai cumpărat Bitcoin tot de 100 de lei dar prețul a fost 38,556 $

În Martie, tot de 100 de lei, la 43,225 $

În Aprilie ai avut nevoie de bani și ai scos 200 de lei. Dacă profitul se calculează ca diferența dintre ce ai băgat și cât ai scos… ai scos 200, dar care a fost prețul investiției pentru cei 200 de lei?

De cele mai multe ori se folosește opțiunea FIFO. Nu, nu e FIFA 🙂 First In First Out. Adică se folosesc primele tranzacții, în ordine cronologică, pentru a determina prețul de achiziție.

Dacă folosești o singură aplicație/exchange pentru a investi în crypto, aceste informații sunt, de obicei, salvate în contul tău. Trebuie doar să găsești locul de unde poți face export pentru raportul tranzacțiilor. Pe baza acestui raport îți poți calcula profitul. Dar în cazul în care îți cumperi criptomonedele din mai multe surse, e bine să le ții evidența. Adică data la care ai investit, ce sumă și la ce preț. Poți folosi un simplu document Excel, sau o aplicație de administrare a portofoliului.

Eu prefer coinstats.app
Astfel ții evidenta întregului tău portofoliu dar și a tranzacțiilor de intrare și de ieșire. Te va ajuta foarte mult atunci când va trebui să îți calculezi profitul.

Deci, impozitul este 10% din profit. Profit pe care îl calculezi ca diferența dintre cât ai investit și cât ai câștigat la final.

Există totuși un plafon care determină dacă ai de plătit sau nu și contribuția la Sănătate. Calculezi toate profiturile tale dintr-un an, din criptomonede dar și din alte surse: investițiile la bursă, chirii, drepturi de autor… tot ce e pe lângă salariu. Dacă toate aceste profituri depășesc plafonul a 12 salarii minime brute la nivel național, va trebui să plătești și 10% din această valoare.

12 salarii minim brute în 2022 reprezintă 12 x 2550 lei, adică 30.600 lei. Dacă toate profiturile tale depășesc această valoare, mai ai de plătit 10% din 30.600, adică 3060 de lei.

Recapitulam:

  • dacă profiturile tale sunt mai mici de 600 de lei, ești scutit de impozit
  • dacă profiturile tale sunt mai mari de 600 de lei, dar mai mici de 30.600, ai de plătit doar 10% impozit pe profit
  • dacă profiturile din toate sursele, depășesc 30.600 de lei, ai de plătit 10% pentru profiturile din crypto + 3060 de lei contribuția la Sănătate
  • dacă nu ai profit, nu ai nimic de declarat

Nu e foarte complicat, dar dacă nu ai tangențe cu acest domeniul al taxelor și impozitelor, informația poate fi greu de digerat. Înțeleg, pentru că la fel simt și eu. Aș prefera să las pe altcineva să se ocupe de aceste aspecte. Din fericire există astfel de specialiști, și se numesc contabili 🙂

Dacă vrei să fii sigur că îți ții evidența cum trebuie și plătești doar cât e necesar, îți recomand să mergi măcar o dată la un contabil, să te asiguri că totul e ok. Pentru că tu ești cel responsabil să îți ții evidența investițiilor și a tranzacțiilor și să declari corect profiturile. Pe proprie răspundere completezi declarația de venit, o depui la ghișeu și plătești ce ai de plătit.

Potrivit art. 116 alin. (1) din Legea 227/2015 privind Codul Fiscal, “contribuabilii care realizează venituri din alte surse identificate ca fiind impozabile, altele decât cele prevăzute la art. 115 alin. (1), precum și cele prevăzute la art. 114 alin. (2) lit. l). și m). au obligația de a depune declarația unică privind impozitul pe venit și contribuțiile sociale datorate de persoanele fizice la organul fiscal competent, pentru fiecare an fiscal, până la data de 15 martie inclusiv a anului următor celui de realizare a venitului.

Nu ține nimeni evidența pentru tine, nici măcar agenții fiscali. Dar în caz că au pus ochii pe tine, vor verifica toate tranzacțiile din trecut, ca să vadă dacă ai declarat corect. Poate ești familiar cu expresia “just follow the money“. Luând urma banilor au fost prinși criminali și condamnați pentru evaziune fiscală. Legislația va evolua și se vor putea aplica sancțiuni chair și retroactiv. Dacă nu te-a verificat nimeni astăzi, asta nu înseamnă că peste 10 ani nu te poate penaliza pentru ce nu declari acum.

Nu am nici un interes să te sperii, ci doar să te fac conștient de cum stau lucrurile. Acestea îți sunt obligațiile atât timp cât ești rezident fiscal în România. Dacă locuiești și muncești în altă țară, atunci ai alte obligații, specifice locului.

Sper că te-am lămurit. Dacă ai întrebări, te aștept pe Discord și să mi le dai mie. Ador întrebările de la tine.

În lecția ce urmează vei vedea cum arată declarația pe are trebuie să o depui în fiecare an în care faci profit și cum trebuie să o completezi. Hai pe pagina următoare!

Curs Home Expand All