Ce sunt criptomonedele și care este scopul lor

Bine te-am găsit la cea de-a doua lecție din acest modul dedicat criptomonedelor. Ești la cursul de investiții inteligente în criptomonede, așa că hai să vedem care e treaba cu ele.

Acum că înțelegi ce este blockchain-ul, scopul criptomonedelor este mai clar. Așa cum ți-am explicat în lecțiile anterioare, scopul criptomonedelor este de a facilita interacțiunile pe blockchain.

Așa cum jetoanele de la caz0ino facilitează interacțiunile dintr-o sală de jocuri de noroc. Sunt totuși reticent să-ți dau acest exemplu pentru că nu vreau să faci o asociere greșită între criptomonede și jocurile de noroc. Lecția este că există o unealtă – criptomonedă – care ajută sistemul – blockchain-ul – să funcționeze în cel mai eficient mod. Poți folosi criptomonedele ca să interacționezi cu blockchain-ul.

Dacă ai nevoie de criptomonede, vei cumpăra cu banii tăi fiat pe care i-ai economisit. O să-ți aduc aminte că banii fiat sunt cei susținuți de guverne: dolari, euro, lei. Când nu mai ai nevoie de criptomonede, le poți vinde înapoi pentru astfel de bani.

Însă poți cumpăra criptomonede fără să fie necesar să interacționezi vreodată cu blockchain-ul. Așa cum unii oameni cumpără case și apartamente fără să locuiască vreodată în ele, ci doar ca să le genereze profit. Astfel schimbi banii tăi în criptomonede și ai răbdare până când valorează mai mult. Aceasta este cea mai simplă metodă de a face profit cu monede digitale, însă există multe alte metode și avem un modul special creat pentru acest subiect.

Așa cum scopul locuințelor nu este pentru ca oamenii să genereze profit, nici criptomonede nu au fost inventate pentru a te face pe tine bogat.

Prima criptomonedă, Bitcoin, a fost inventată în 2008 și a început să funcționeze din 3 Ianuarie 2009. Bitcoin este un sistem electronic prin care se transferă bani de la persoană la persoană, fără intermediari. Eu am 1 Bitcoin și îți trimit ție direct 1 Bitcoin, fără permisiunea nimănui. Și aici mă refer la permisiunea comisioanele percepute de bănci, carduri, aplicații mobile și tot felul de alte platforme. Iar acest sistem de transfer direct de la persoană la persoană poate exista doar dacă e suficient de sigur ca să te protejeze de țepe și de fraudă.

Bitcoin este un sistem universal de transfer de bani, valabil pentru tot globul. Nu contează ce vârstă ai, unde locuiești în lume, dacă ai cont în bancă sau nu, oricine poate transmite Bitcoin de la o persoană la alta. Fără cenzură, fără intermediari.

Inventatorul Bitcoin-ului este anonim dar motivația lui a fost creeze un sistem prin care să se elimine supremația sistemului corupt al băncilor și prin care oamenii, inclusiv tu și eu, să avem cu adevărat drept de proprietate asupra banilor noștri. Această nevoie a fost crucială după marea criză economică din 2008 când milioane de oameni și-au pierdut locurile de muncă, locuințele și familiile.

Nu există o altă rețea în lume mai sigură și mai descentralizată decât cea a Bitcoin-ului. Nu există o altă criptomonedă care poate egala securitatea, siguranța și descentralizarea bazei de date a Bitcoin-ului.

Dar asta nu înseamnă că oamenii nu încercă. Tot timpul va exista competiție. De aceea există criptomonede alternative – alternative coins, sau pe scurt: altcoins – și în general acest termen se referă la toate celelalte criptomonede, în afară de Bitcoin.

Vei întâlni și termenul de shitcoins, adică criptomonede de rahat, care nu au vreo utilitate și care sunt create doar pentru a profita de lipsa de experiență și lăcomia speculatorilor.

Deși Bitcoin este tata lor, nu toate criptomonedele au același scop de a crea un sistem de transfer a banilor. Așa cum ai înțeles din modulul anterior, blockchain-ul poate fi folosit pentru a rezolva mai multe tipuri de probleme.

Câteva exemple:
– eficientizarea lanțului de aprovizionare – de la fabricarea unui produs, până la vânzarea lui în magazine
– prevenirea furtului identității
– eficientizarea sistemului medical
– protecția drepturilor de autor și prevenirea pirateriei
– medierea contractelor și înțelegerilor
– transparența donațiilor și a strângerii de fonduri
– automatizarea proceselor legale, cum ar fi în cazul tranzacțiilor imobiliare

Și multe, multe altele.

Ethereum este pe locul 2, după Bitcoin, iar scopul acestui proiect este să creeze o platformă descentralizată pentru aplicațiile de pe blockchain.

Internetul este doar informație care ‘curge’ prin cablurile ce leagă toate calculatoarele din lume. Aplicațiile pe care le folosești pe internet sunt e-mailul, platformele de socializare, magazinele online.

Aplicația Bitcoin-ului e simplă: poți trimite și primi bani în siguranță, fără intermediari. Atât. Deși se lucrează la îmbogățirea aplicațiilor pe blockchain-ul Bitcoin, scopul lui e simplu și bine definit.

Cu Ethereum poți crea programe, aplicații cu care să interacționezi în mod descentralizat. Se pot crea sisteme financiare descentralizate, organizații autonome și descentralizate, NFT-uri. Cu Ethereum poți face aceleași lucruri pe care le poți face cu Bitcoin, dar mult mai mult de atât. Ți-am pregătit o lecție dedicată pentru Ethereum, așa că vei afla mai multe acolo.

Bitcoin împreună cu Ethereum reprezintă peste 55% din valoarea întregii piețe de criptomonede. Dacă vrei să ai o conversație despre monede digitale, e bine să cunoști cel puțin aceste două proiecte.

Poate că nu te interesează tehnologia și vrei doar să faci bani, și asta e ok. Ca și investitor inteligent scopul tău principal este să nu pierzi bani. Orice investiție are gradul ei de risc, fie că vorbim de criptomonede, bursă, imobiliare sau orice altceva. Iar cu aceste două criptomonede ai cel mai mic risc de a pierde bani.

Dar și să-ți ții bani la bancă este riscant. De aceea te felicit că ești dornic să înveți, să te educi, să faci tot ce este necesar ca să dobândești libertatea de a trăi viața așa cum îți dorești. Știu că tu poți să fii liberi și chiar cred cu tărie că criptomonedele te vor ajuta și pe tine să ajungi acolo. Îmi place că nu te-ai oprit, ai ajuns până aici și sper că de abia aștepți următoarea lecție.

Hai cu mine să îți povestesc de ce este așa special Bitcoin. Te aștept pe pagina următoare!

Curs Home Expand All