Ce trebuie să înțelegi despre Blockchain

Bine ai venit la cea de-a doua lecție din acest prim modul. Ești la cursul de investiții inteligente în criptomonede și în această lecție vom vorbi despre Blockchain și de ce este el important.

E important pentru că nu am putea vorbi despre criptomonede dacă nu ar exista Blockchain. Absolut toate criptomonedele se bazează pe această tehnologie. Deci este fundația de la care trebuie să plecăm ca apoi să înțelegem toate elementele ce crează această oportunitate financiară pentru noi.

Poți investi în criptomonede și fără să știi ce este și cum funcționează Blockchain-ul, dar nu îți recomand să investești în ceva ce nu înțelegi. Altfel, nu vei avea niciodată încredere în investiția ta, vei fi stresat și panicat de mișcările pieței și nu vei ști când să cumperi sau când să vinzi.

Așa că vom lăsa piețele financiare la o parte pentru moment ca să vorbim puțin despre tehnologie.

ce este blockchain

Blockchain se traduce mot-a-mot ca un lanț de blocuri. Nu blocuri cu etaje ca la tine în oraș, ci blocuri de informație. Mai corect spus, o bază de date înlănțuită. Blockchain-ul este o tehnologie de stocare în siguranță a informației, pentru a elimina intermediarii care abuzează de putere. Iar această putere este transferată la utilizatori, la tine și la mine.

Hai să-ți explic cum funcționează!

Poți să-ți imaginezi Blockchain-ul ca un lanț de căsuțe dintr-un tabel Excel sau un lanț de fișiere Excel dacă vrei. O căsuță dintr-un tabel Excel sau un întreg fișier Excel, conține informație. Un tabel Excel este cea mai simplă bază de date la care ai access. O bază de date presupune o sursă de informație care poate fi folosită ca referință.
explicatie-blockchain-img1

De exemplu, avem un grup 5 de prieteni: Andrei, Bianca, Costel, Diana și Emil. În prima coloană trecem numele acestor prieteni, în cea de-a doua coloană: câți bani au în portofel și în a treia coloană: ce tranzacții au făcut între ei. Astăzi, Andrei i-a împrumutat 10 lei lui Costel, și Emil i-a făcut un cadou Biancăi, toți banii lui. Am creat o simplă bază de date care cuprinde cum s-au mișcat banii între cei 5 prieteni.

Blockchain-ul este tot o bază de date, dar are caracteristici speciale.

Toată această informație pe care am creat-o noi este un bloc în lanțul de blocuri. La sfârșitul zilei știm câți bani are fiecare, după ce tranzacții au avut loc între ei. Când s-a terminat ziua, am închis blocul de informație pentru întotdeauna fără să-l mai putem modifica. Această caracteristică a Blockchain-ului se numește imutabilitate. Adică ce s-a înregistrat, e permanent și nu mai poate fi modificat. Există acolo doar pentru referință. În caz că Costel nu recunoaște că Andrei i-a dat 10 lei, se pot uita împreună la acest bloc de informații unde vor găsi dovadă clara.

A doua zi, e aniversarea Biancăi, așa că Andrei, Costel și Diana îi dau fiecare câte 10 lei. Emil i-a făcut deja cadou toți banii lui ieri, nu mai are niciun ban. La sfârșitul zilei, se fac calculele și se închide blocul de informație pentru întotdeauna, nu mai poate fi modificat.

explicatie-blockchain-img2

În cea de-a treia zi, fiecare cu treaba lui, nu mai cheltuie nimeni, nimic. Se închide și cel de-al treilea bloc, pentru totdeauna.

explicatie-blockchain-img3

După cum vezi, devine clar acum că avem un fel de registru contabil, care în limba engleză se numește Ledger. Adică putem vedea de unde intră bani în conturile acestor prieteni și pe ce îi cheltuiesc.

Iar ce este special pentru Blockchain este că informațiile din acest registru se înlănțuiesc și nu pot fi modificate fără a strica lanțul. Datorită criptografiei, putem avea încredere că informațiile din acesta bază de date înlănțuită sunt corecte. Criptografia este o ramură a matematicii care se ocupă cu securizarea informației.

De exemplu, în Blockchain, informația nu apare ca și informație ușor de citit pentru oameni, ci în mod criptat, înțeles doar de calculatoare. Criptografia face ca următorul bloc din lanț să aibă sens doar în legătură cu blocul anterior. Dacă schimb o simplă virgulă, se strică legătura dintre blocuri și lanțul se destramă, nu mai este valid.

Așa că, dacă Costel ar vrea să modifice registrul, să scape de datoria către Andrei, celelalte blocuri ar deveni invalide pentru că informația din lanț a fost alterată. Cu informația modificată de Costel s-ar crea un alt lanț, cu care, cel puțin Andrei nu ar fi de acord, pentru că ar pierde banii pe care i-a împrumutat.

Majoritatea prietenilor trebuie să fie de acord cu privire la informația corectă, să ajungă la un CONSENS. Dacă 2 dintre prieteni se alătură lui Andrei, atunci lanțul de informație valid devine cel inițial. Dacă, în schimb, 2 dintre prieteni se alătură lui Costel, atunci majoritatea decide că lanțul de informație generat de Costel este cel corect și vor continua să folosească noul Blockchain.

Acum depinde care dintre prieteni păstrează acest registru. Dacă îl ține Andrei, atunci va fi mai greu pentru Costel să facă modificarea. Dacă Costel este cel care ține registrul, ar putea face modificări când vrea el.

Ca să se evite această dispută, toți prietenii au fiecare registrul lui iar la sfârșit de zi se întâlnesc și cad de acord cu ce informație se închide blocul în ziua respectivă. Astfel, chiar dacă Costel vrea să facă o modificare în tranzacțiile de acum 2 zile, nu are cum pentru că Andrei nu trebuie să convingă pe nimeni că el are dreptate. Toți ceilalți prieteni știu deja care este informația corectă și îl vor certa pe Costel. Dacă mai încearcă să facă aceleași manevre de 2-3 ori, n-o să mai fie prieteni cu el.

Și uite așa am punctat alte două caracteristici ale Blockchain-ului: public și distribuit.

Public presupune că orcine are acces la informația din această bază de date, oricând dorește. Nimic nu este ascuns. Iar faptul că este distribuit înseamnă că este împărtășit cu toți utilizatorii acestei baze de date, toți au câte o copie a bazei de date.

În engleză vei întâlni terminologia de Distributed Public Ledger. Aceasta este definiția Blockchain-ului.

Ca și o bază de date publică și distribuită, se asigură că nimeni nu poate face modificări în baza de date fără acordul majorității. Iar criptografia asigură că informația este securizată, corectă și validă. Acest lucru se întâmplă electronic, programatic, așa că nu trebuie să ai încredere în oameni, ci doar în matematică.

Când eram în școală, nu credeam că voi avea nevoie matematică. Dar ce să vezi, matematica ne rezolvă problemele financiare. Informația devine publică și transparentă, iar puterea băncilor și a guvernelor scade. Nu mai este nevoie de omul din mijloc, informația e accesibilă direct de la sursă, fără intermediari. Și nu va afecta doar pe cei din poziții înalte, din bănci și guverne, ci și companiile intermediare cum ar fi Netflix sau pe prietenii tăi, care intermediază tranzacții între vânzători și cumpărători.

Dar stai liniștit, nu e necesar să înveți matematica ca să înțelegi această lecție. Deja ți-am explicat, în cel mai simplificat mod posibil, ce este și cum funcționează Blockchain-ul. Datorită acestei tehnologii care nu poate modifica informația fără puterea majorității, unde nu o singură companie sau un grup de oameni influenți decide ce este corect și ce nu, ne putem bucura de criptomonede și de alte aplicații descentralizate.

Tehnologia Blockchain ia puterea de la cei bogați și influenți și o distribuie majorității, oamenilor.

Orice informație poate fi inclusă acum într-o bază de date de tip Blockchain și este publică, vizibilă pentru toată lumea și pentru totdeauna. Nu poate fi modificată în trecut și vom ști întotdeauna adevărul. Puterea de decizie nu e în mâna unei singura companii sau a unei singure persoane, ci la toată lumea.

Există deja mai multe baze de date de acest fel. Bineînțeles, cea mai longevivă și cea mai sigură în acest moment este cea a Bitcoin-ului.

Bitcoin-ul este primul proiect care a integrat cu success tehnologia Blockchain. Super simplificat, Bitcoin-ul este o bucățică de cod, împărțită între toți utilizatorii acestei baze de date. În esență, Bitcoin-ul nu are nimic de a face cu banii. Banii sunt doar modul prin care oamenii au dobândit access la această bază de date. Și tot mai mulți oameni vor să facă parte dintr-o comunitate unde nimeni nu deține puterea supremă, totul este transparent, iar vocea fiecărui individ este importantă. Există un număr limitat de Bitcoin, iar pentru că cererea este mare, prețul crește.

Dar bineînțeles, Bitcoin este mai mult de atât, și avem o lecție special dedicată primei criptomonede.

Știu că e informație nouă, la care probabil nu ai mai avut access până acum. Sper totuși că am explicat suficient de simplu, ca să fie și pe înțelesul tău. Dacă ceva nu e clar, înseamnă că nu am explicat eu suficient de bine. Așa că te rog să-mi lași un comentariu și să-mi spui ce este neclar. Chiar și mai bine, intră pe Discord și întreabă în comunitate. Sigur vei găsi pe cineva pe aceeași lungime de undă ca și tine.

Link către comunitatea Discord: https://catalinoanca.ro/comunitate/discord

Totul va avea din ce în ce mai mult sens pe măsură ce parcurgi fiecare lecție. Ai terminat prima lecție, ești pe drumul cel bun. Trebuie să mergi mai departe.

Deja am făcut o legătură între Blockchain și criptomonede, dar în următoarea lecție vreau să-ți explic mai în detaliu unde se poziționează Blockchain-ul, criptomonedele dar și NFT-urile, ca să faci un sens între toți acești termeni.

Te aștept pe pagina următoare.

Curs Home Expand All