Ce urmează în continuare

Salut. Bine ai ajuns la linia de start!

Ai parcurs toate cele 8 module de curs și sunt sigur că ți s-a întipărit bine în minte mesajul principal pe care vreau să îl transmit. Învață despre Bitcoin, înțelege de ce are valoare și investește în el. Să investești inteligent în criptomonede înseamnă să faci distincția dintre Bitcoin și celelalte copii ale sale. Să nu te lași ademenit de tentația câștigurilor potențiale și să nu cazi pradă lăcomiei.

Să investești inteligent în criptomonede înseamnă să devii proprietar asupra timpului, muncii și a vieții tale, fără intermediari care să decidă în locul tău. Iar asta se poate realiza doar cu Bitcoin. Când acumulezi Bitcoin, te plătești pe tine însuți. Stochezi timpul, munca și sacrificiile tale într-un bun (asset) la care doar tu ai access, tu ești singurul proprietar. În plus, poți accesa această valoare de oriunde în lume. E un privilegiu de care beneficiem pentru prima dată în istoria omenirii. Cu toate astea, majoritatea oamenilor nu fac efortul de a învăța despre Bitcoin. Mai rău, pun profitul pe primul loc.

Tu ai învățat ce este un blockchain și ce definește o criptomonedă. Ai învățat de unde să cumperi monede virtuale și ce să faci cu ele. Un alt lucru critic pe care l-ai învățat este să nu stochezi criptomonedele pe niciun fel de platformă decât propriul tău portofel crypto.

Te-am introdus în lumea diferitelor metode de a face bani cu criptomonede, cum să investești și cum să îți declari profiturile. Însă cel mai important lucru de reținut este cum să acumulezi Bitcoin, în mod regulat, periodic, și cum să-l păstrezi în siguranță.

Când investești este esențial să cunoști ce ai de câștigat, dar și ce pierzi. De aceea nu m-am ascuns să îți povestesc și despre alte criptomonede și speculații. Adevărul este că unii dintre cei ce parcug acest curs nu vor să audă că investiția pe termen lung în Bitcoin e soluția.

Dorința de a face mai mulți bani fără a depune un efort mai mare, investind sume mai mici pentru profituri mari, este doar o momeală, la care majoritatea punem botul, chiar și eu. Adevărul este că averea nu o faci din entuziasm, ci prin sacrificiu și plictiseală. Dacă simți entuziasm atunci când investești, e un joc de noroc. Dacă simți plictiseală și senzația că renunți la ceva, atunci ești pe drumul cel bun.

Uitându-mă în urmă la greșelile mele, nu îmi pare rău că nu am investit în BNB la 20$, ADA la 0.05$ sau în SHIB la 0.0000001$, ci că m-am lăsat tentat de aceste capcane și am fost lacom, în loc să investesc totul în Bitcoin. Însă nu e loc pentru acest regret, pentru că în investiții nu ai cum să eviți pierderile. Investițiile nereușite fac parte din stilul de viață a unui investitor. Învățam din ele și luăm decizii mai bune data viitoare.

Un alt miraj este renunțarea la un job pentru a învăța crypto full-time, ca să devii trader. Pune mâna la treabă! Peste 95% dintre ‘traderi’ nu faci bani. Ca să ai succes în acest domeniu e necesar să înveți foarte mult, să ai multă experiență și să stai toată ziua cu ochii în monitoare. Nu e deloc o schemă de a face bani mulți cu efort puțin. Unde mai pui că ești în competiție cu cele mai sclipitoare minți ale lumii și cele mai avansate tehnologii care tranzacționează la milisecunda.

Poți face o grămadă de bani investind. Pentru că pui banii la treabă, să ‘muncească’ în timp ce tu dormi sau faci altceva. Iar profiturile sunt cu atât mai mari, cu cât investești mai mult. Dar asta nu înseamnă să îți vinzi casa, mașina și chiloții de pe tine ca să investești.

Mai important decât investițiile și profiturile sunt veniturile tale active. Cu cât ai un venit mai mare, cu atât îți permiți stilul de viață pe care ți-l dorești și cu atât ai bani în plus pe care poți să-i pui la treabă. Iar în bear market, atunci când Bitcoin e la reducere, poți acumula cu ușurință. Ai nevoie să primești bani de undeva, lună de lună, indiferent în ce situație este piața de investiții.

Investind te îmbogățești, dar nu scapi de sărăcie. De sărăcie scapi muncind. Devii un expert în domeniul tău, îți dezvolți abilitățile, înveți lucruri noi și devii tu însuți o investiție profitabilă. Cu cât devii mai bun și mai greu de înlocuit în domeniul tău, cu atât vei face mai mulți bani. Investițiile nu înlocuiesc veniturile. Să rămâi fără bani și să fii nevoit să vinzi din investiții ca să supraviețuiești, este ultimul lucru pe care ți-l dorești.

Așa că, fă bine și concentrează-te asupra muncii tale. Crește-ți veniturile și astfel vei putea investi mai mult. Până atunci, fă-ți un obicei din a te plăti pe tine primul și pune deoparte cel puțin 100 de lei în fiecare lună. Investește acești bani în Bitcoin și acumulează pentru următorii 5 ani. Păstrează acest Bitcoin în portofelul tău propriu, la care doar tu ai acces. Peste 5 ani vei evalua din nou situația și vei decide atunci ce ai de făcut în continuare. Așa investești inteligent în criptomonede.

Ai respectul meu pentru că ai ajuns la finalul acestui curs. Eu ți-am împărtășit cum drag cele mai importante lecții pe care le-am învățat din proprie experiență, iar tu ai fost dispus să le asculți și să le folosești în viața ta. Privesc cu optimism și entuziasm la viitorul în care Bitcoin ne va schimba viața. Și mie, și ție, și toți celor care au ales să se educe și să investească inteligent.

Îți mulțumesc că ești aici și îți mulțumesc ca participi la adopția criptomonedelor.
Călătoria nu se încheie însă. Vor urma perioade grele, tumultoase, piața își urmează cursul. Dar te poți baza pe mine și pe comunitatea noastră unde găsești răspunsuri la întrebările care te macină. Îți mai las încă o dată link-ul aici, ca să fiu sigur că nu l-ai pierdut: https://catalinoanca.ro/comunitate/discord

Pentru succesul tău,
Cătălin

Curs Home Expand All