Ce este un portofel de criptomonede și de ce ai nevoie de el

Salut! Aceasta este lecția a doua al modulului 5 din cadrul cursului de investiții inteligente în criptomonede. În acest modul înveți cum să îți protejezi criptomonedele și cum să le păstrezi în siguranță. Ți-am arătat deja cum să cumperi Bitcoin și alte monede virtuale simplu și rapid, însă degeaba le-ai cumpărat dacă ți le fură cineva.

Criptomonedele au marele beneficiu că ne dau drept de proprietate asupra averii noastre. În acest moment nu ai drept de proprietate asupra banilor din portofel. Sunt doar niște hârtii care au valoare doar pentru că Statul roman promite asta. Iar Statul poate să-ți confiște în orice moment hârtiile.

Să nu crezi că contul din bancă este mai în siguranță. Banca și Statul sunt în posesia averii, tu doar ai niște promisiuni digitale sau de hârtie la care ai sau nu access. Averea ta adevărată este în bunurile pe care le deții cu drept de proprietate: casă, teren, mașină.

Criptomonedele te ajută să preiei controlul banilor tăi. Asta pentru că criptomonedele sunt doar ale tale și nu ți se poate confisca nimeni. Nimeni nu are putere de control asupra criptomonedelor tale. Tu ești proprietarul lor de drept. Cu o singură condiție însă: să-ți asumi acest drept.

În momentul în care ai cumpărat niște Bitcoin, moneda virtuală nu este a ta. Pentru că ai cumpărat-o prin intermediul unei aplicații de mobil sau de pe calculator, criptomoneda este depozitată în acel cont. Deși apar în contul tău personal, tu nu ești proprietarul criptomonedelor. Compania de la care ai cumpărat, să zicem crypto.com, îți afișează cât Bitcoin îți datorează ție. E ca și cum ai ține banii la bancă; ai încredere că banca îți ține banii în siguranță, ai încredere că crypto.com îți păstrează Bitcoin-ul în siguranță.

Dar fie bancă sau crypto exchange, aceste afaceri funcționează pe baza legilor, reglementărilor, a termenilor și condițiilor pe care le-ai acceptat la înscriere. Deci chiar și contul tău crypto.com, sau orice alt crypto exchange poate fi blocat, fondurile pot fi confiscate, poți pierde accesul la criptomonedele tale. Sau aplicația poate să sufere un hack și banii să fie furați.

Atunci când folosești un intermediar pentru a-ți păstra criptomonedele în siguranță, ai încredere că o vor face mai bine decât tine. Dar Bitcoin a fost inventat pentru a înlătura acești intermediari. Să tranzacționăm direct între noi, fără bănci, fără crypto exchange-uri. Să fim proprietari de drept a averii noastre.

De aceea, posesorii de criptomonede au fiecare câte un cont în baza de date, în blockchain. Atunci când te bazezi pe crypto.com să-ți păstreze criptomonedele în siguranță, tu nu ai contul tău personal ci folosești contul de pe blockchain al crypto exchange-ului.

Ceea ce numim în industria crypto a fi un portofel virtual de criptomonede este, de fapt, un cont personal pe blockchain. Un cont cu user și parola la bază de date care este tot timpul online. Îl numim portofel pentru că acolo depozităm fondurile, așa cum și banii cash se țin tot în portofel.

Deci un portofel de criptomonede este un cont online unde se regăsesc monedele tale virtuale. Pentru access la acest cont ai nevoie de user și parola. Doar că userul și parola nu ți le alegi tu, ci sunt generate automat pentru tine.

Ca să înțelegi cum funcționează aceste conturi, explicațiile sunt destul de tehnice. Dar o să mă rezum la cele mai importante aspecte. Nu uita că poți pune întrebări și poți cere lămuriri oricând, în comunitate. Ai linkul către comunitatea de pe Discord, aici: https://catalinoanca.ro/comunitate/discord

Userul și parola contului tău Bitcoin se numesc cheie publică și cheie privată. Cheia publică (public key) este șirul lung de litere și cifre pe care ți l-am arătat într-o lecție anterioară: bc1qar0srrr7xfkvy5l643lydnw9re59gtzzwf5mdq

Nu trebuie să aibă sens pentru oameni, are sens pentru calculatoare. E ca și un cont bancar IBAN. Poți să trimiți Bitcoin către acest cont de pe blockchain, și fondurile vor apărea acolo. De cele mai multe ori această cheie publică este denumită adresă.

Care este adresa ta de email?[email protected]
Care este adresa ta de Bitcoin?” bc1qar0srrr7xfkvy5l643lydnw9re59gtzzwf5mdq

Dacă ai adresa, știi unde să trimiți, știi unde să cauți. Adresa este publică și vizibilă pentru toată lumea cu ajutorul unui blockchain explorer: https://mempool.space/address/bc1qar0srrr7xfkvy5l643lydnw9re59gtzzwf5mdq

adresa-bitcoin-pe-blockchain

Poți vedea ce fonduri există la această adresă și care sunt tranzacțiile care au avut loc cu acest cont. Dar nu ai de unde să știi al cui este contul. O fi al meu sau e un cont aleatoriu pe care l-am ales din blockchain?

Doar pentru că ai acces la situația acestui cont, nu înseamnă că ai access și la fondurile sale. E ca și contul de Instagram: toată lumea vede ce postezi, dar nimeni nu poate posta în locul tău.

Ca să te folosești de criptomonedele disponibile în acest cont, ai nevoie de o parolă. Parola se numește cheie privată (private key). Doar cel care are access la această cheie privată poate cheltui monedele din cont. O cheie privată arată tot cam așa
E9873D79C6D87DC0FB6A5778633389F4453213303DA61F20BD67FC233AA33262
și este generată automat pentru tine.

Nu te speria, lucrurile devin mai simple. Nu este necesar să-ți notezi sau să ții minte acești “cârnați” de litere și cifre. Iar în 99.9% dintre cazuri, nici nu va trebui să le tastezi undeva. Dacă ești programator și ai un fetish de a interacționa direct cu blockchain-ul, prin interfețe ca-n filmele cu hackeri, poți face asta.

Dar pentru noi toți ceilalți, există metode mai simple. Cel mai la îndemână este o aplicație de telefon, pe care o găsești în App Store și care are rol de portofel de criptomonede. Există o multitudine de astfel de aplicații pentru că ele sunt doar interfețe grafice prin care ne putem conecta la blockchain.

Deci, în aceste ‘crypto wallets’ nu există fonduri, ci ele doar fac conexiunea între tine și contul tău pe blockchain. Ca să nu fie nevoie ca tu să ții minte adresa publică și cheia privată. Dacă ștergi aplicația din telefon, dacă îți pierzi telefonul, orice s-ar întâmpla, tu nu pierzi criptomonedele pentru că ele sunt pe blockchain, în baza de date online. Aplicația de pe telefon este doar o modalitate simplă de interacționa cu acest cont.

E ca și cum ai merge fizic la un concert sau l-ai urmări la televizor. Dacă ai rămas acasă fără curent electric, concertul continue să existe și să se desfășoare, indiferent dacă tu mai ai acces la el sau nu.

Însă, pentru a avea oricând acces la criptomonedele tale, trebuie să ai o modalitate simplă de a te conecta la contul tău, de oriunde, cu orice device. De aceea, cea mai populară metodă de acces la un cont pe blockchain este un ‘seed phrase‘. Pe românește, ‘frază sămânță’ dar nu cred că voi folosi vreodată expresia asta.

Această frază este o înșiruire de cel puțin 12 cuvinte din limba engleză care generează perechi de user și parolă. Cu o singură frază de acest fel poți genera nu doar un singur cont pe blockchain, ci mai multe, fiecare cu userul și parola sa. De aceea se numește ‘frază sămânță’, pentru că dintr-o singură frază se pot genera mii de alte conturi.

O astfel de frază arată cam așa:

witch collapse practice feed shame open despair creek road again ice least

După cum observi, este ușor de memorat și având în vedere că presupune accesul la toate criptomonedele tale, te poți muta cu averea ta oriunde în lume. Cine are acces la această frază, are access complet la conturile asociate. Dacă împărtășești fraza ta personală cu altcineva, e ca și cum i-ai dat userul și parola de la contul tău bancar.

Dacă păstrezi această frază în siguranță, doar tu vei avea access la criptomonedele tale. Nimeni nu ți le poate fura, nimeni nu ți le poate confisca. Dacă cineva știe că ai Bitcoin și te forțează să le dai access, poți să le spui simplu că ai pierdut fraza și nimeni nu poate dovedi că nu e așa. Fără această frază, absolut nimeni nu are access la conturile asociate, iar dacă o pierzi cu adevărat, s-au pierdut și criptomonedele tale pentru totdeauna.

Deci, să facem o recapitulare:

– un portofel de criptomonede presupune un user și o parolă la un cont pe blockchain

– user-ul și parola sunt generate automat de o frază sămânță (seed phrase)

– accesul la portofelul de criptomonede se poate face de oriunde din lume, de pe orice dispozitiv, atât timp cât ai access la seed phrase

Atunci când criptomonedele tale sunt în aplicația crypto exchange-ului, așa cum este crypto.com, folosești portofelul lor. Ei pot decide ce să facă cu fondurile tale. Ca să fii proprietarul de drept al monedelor tale virtuale, va trebui să-ți descarci un crypto wallet din App Store și să retragi criptomonedele din aplicația crypto.com în portofelul tău propriu.

Dar trebuie să ai grijă ce crypto wallet folosești. Aceste aplicații oferă access total la fondurile tale atât pentru tine, cât și pentru cel care a creat aplicația (doar dacă nu ai instalat un portofel crypto de încredere). E ideal să fii proprietarul de drept al averii tale, dar nu este pentru toată lumea. Unii oameni preferă să facă tot ce le stă în putință pentru a-și proteja banii, alți se simt mai confortabil cu abilitățile altora de a le proteja averea.

Unde e mai bine să-mi păstrez Bitcoin-ul? În aplicația X sau în portofelul propriu?

De multe ori, pentru a face mai evident răspunsul potrivit pentru cel care îmi pune această întrebare, îi sugerez să înlocuiască ‘Bitcoin’ cu ‘aur’.

Unde e mai bine să-mi păstrez aurul? La bancă sau în seif, la mine acasă?

Dacă te consideri capabil să înveți să îți păstrezi aurul în siguranță, la tine acasă, într-un seif bine securizat, poate chiar îngropat în grădină – atunci acesta poate fi soluția potrivită pentru tine.

Dar dacă ar fi prea stresant, prea dificil, prea complicat pentru tine să-ți securizezi averea, poate vrei să lași pe altcineva să o facă în locul tău. Și asta este ok. Dar nu este o scuză să nu înveți cum să fii proprietarul averii tale. Criptomonedele îți oferă această posibilitate și se poate învăța cu ușurință. Trebuie doar să vrei.

Știu că tu vrei, altfel nu ai fi aici. Poate nu ai nevoie de un portofel crypto chiar în acest moment, dar e bine să știi cum să îl folosești. Să știi la ce te ajută și cum îl poți folosi în avantajul tău. Orice s-ar întâmpla din punct de vedere economic, politic sau legal, criptomonedele să fie doar ale tale. Casele, terenurile și mașinile pot fi confiscate, dar criptomonedele nu – atât timp cât le ai în portofelul tău propriu.

Nu uita că sunt aici pentru tine, să-ți răspund la întrebări și nelămuriri. Toate aceste lucruri noi pot fi dificil de înțeles la început, dar nu trebuie să fie așa. Dacă ai nevoie de ajutor, vino în comunitate: https://catalinoanca.ro/comunitate/discord
Nu ești singur în această călătorie. Doar împreună devenim investitori inteligenți în criptomonede.

În lecția următoare te voi ajuta sa alegi cel mai potrivit portofel pentru tine ca apoi să-ți instalezi un portofel de criptomonede la tine pe telefon. Te aștept pe pagina următoare!

Curs Home Expand All