Nu ești imun la greșeli

“Ce fain ar fi dacă ar valora fiecare câte 1 dolar…
Pieptul mi se înfierbântase și valuri de căldură îmi străbăteau corpul până în creștetul capului.

Priveam la monitorul ce îmi afișa 52.781 de monede ASTR pe care le-am primit în urma investiției în parachain-ul Astar. Cu risc minim, aș fi adăugat peste 50.000 de dolari la portofoliul meu. Aș fi adăugat 4 ani de libertate la viața mea.

În câteva ore urma ca crypto exchange-urile să dea drumul la tranzacționarea noii monede. Tastele subțiri și delicate ale laptopului au început să cânte un cântec vibrant, de speranță, sub asaltul degetelor mele. Trebuia să văd la câte monede am access la lansare.

Fir-ar!“. Toată căldura din creștet s-a prăbușit la picioare. “Sunt deblocate doar 100“, am murmurat cu privirea în pământ. “100 de dolari nu ar face nicio diferența“.

M-am întors la ale mele. Trebuia să știu mai bine, că nu o să mă îmbogățesc peste noapte, cu efort puțin. Mail-uri peste mail-uri, video-uri pe YouTube, scriam, învățăm, lucram. Totuși, ce fain ar fi fost dacă ar fi valorat fiecare câte 1 dolar…

Ding! O notificare de la Telegram. În colțul dreapta al monitorului vad logo-ul Astar și începutul mesajului: “Am ascultat cererile comunității, așa că am lansat moneda Astar pe…”

Mă uit la ceas. 14:30, o jumătate de oră până la lansare.

Deschid Telegram-ul. Scanez repede întreg mesajul: Logo-ul companiei, titlul “Astar Network Announcement”, o poză colorată și mesajul bine scris cu link către PancakeSwap. Ochiul ce mă privea din colțul dreapta jos al mesajului m-a înștiințat ca peste 450 de persoane au văzut mesajul.

E puțin ciudat că au lăsat moneda pe PancakeSwap cu 30 de minute mai devreme decât lansarea oficială, dar am dat repede click pe link. S-a deschis pagina și am împietrit. Speranța mi s-a spulberat. Toate cele 52781 de monede ASTR valorau puțin peste 10 dolari.

Ce bătaie de joc… atâta stres pentru 10 dolari? Am riscat 2000 de dolari doar pentru atât?

Am ridicat privirea din monitor și am privit în gol câteva momente. Priveam afară, prin geam, printre crengile dezgolite, printre rândurile de blocuri. Sunt băiat deștept, dar mai am și eu atâtea de învățat.

Cu un oftat prelung m-am eliberat de dezamăgire și de gândurile negative. Mi-am întors privirea către monitor și m-am hotărât să bag niște bani. Am cumpărat ASTR de 12 dolari și mi-am dublat numărul de token-uri. Eram dispus să pierd cei 12 dolari, pentru că ce se întâmpla nu avea sens. Ce se întâmpla era bizar pentru mine. Nu avea cum să valoreze atât de puțin. Eram sigur că investisem inteligent și câștigul trebuia să fie mai mare de atât.

Mi-am luat țeapă!
Imediat ce creierul meu a pus întâmplările cap la cap, m-am așezat bine pe scaun, mi-am îndreptat spatele și am început să investighez.

Nu a fost nevoie de multă muncă de detectiv. Dovada era exact în fața mea. Mesajul perfect editat pe care îl primisem pe Telegram, nu era chiar atât de perfect. Borșul de emoții de anticipare, entuziasm și dezamăgire m-a împiedicat să văd cel mai mare semnal de alarmă: scris cu roșu și litere mari de tipar, în fereastra de chat: BLOCK USER.

Nu primisem un mesaj oficial de la Astar Network Announcement, ci un mesaj perfect editat. Trimis la momentul oportun, ca să profite de emoțiile mele. Ochii mei au văzut doar ce au vrut să vadă: posibilitatea de a mă îmbogăți peste noapte.

Însă, chiar și într-un moment de vulnerabilitate, am fost protejat de experiența și abilitățile pe care le-am dobândit în ultimii ani. Sigur, am fost un fraier pentru că mi-am luat țeapă, dar nu am investit mai mult decât eram dispus să pierd.

De fapt nu am pierdut bani, ci am cumpărat câteva lecții extrem de importante:
– Lăcomia te face să iei decizii proaste și să nu vezi semnele de alarmă din jurul tău.
– Cu cât ai mai multă încredere că te pricepi, cu atât ești mai puțin precaut și poți face greșeli. În investiții trebuie să fii umil, să accepți faptul că vei face greșeli și să fii dispus să înveți din ele.
– Dacă pare prea frumos ca să fie adevărat, atunci chiar așa este.
– Și nu în ultimul rând, o poveste reală pentru tine din care să înveți, să nu fie nevoie să faci aceleași greșeli ca și mine.

La lansarea oficială, ASTR s-a tranzacționat cu 0.4 dolari ceea ce e destul de bine. Mi-am recăpătat încrederea că poate valora 1 dolar în curând. Dar ca să mă bucur de acest câștig, a fost nevoie ca mai întâi să-mi întipăresc bine în minte lecțiile pe care le-am împărtășit cu tine.

Această întâmplare este mai recentă decât mi-ar plăcea să recunosc, dar concluzia e clară: oricât de experimentat ești, tot faci greșeli. Dar dacă respecți regulile de siguranță și îți protejezi bine criptomonedele, riscurile să faci vreo prostie scad considerabil. Se pot întâmpla lucruri și care nu țin de tine, dar dacă iei în serios siguranța criptomonedelor tale, nu vei fi afectat foarte mult.

Dacă ai ajuns până aici înseamnă că ești un câștigător! Te felicit pentru asta și îți apreciez efortul, pentru că majoritatea oamenilor nu fac ceea ce trebuie ca să investească inteligent, nu învață ce este nevoie și nu trec la acțiune.

Dar tu ai făcut toate astea, deși știu că nu e ușor. Sunt mândru de tine! Tu ai ales să faci.

E datoria mea să te învăț cum să faci bani, dar mă ales cum să nu pierzi bani. Și dacă te învăț pe tine, știu că vei fi atent și nu doar pentru tine, ci pentru toți cei cu care împărtășești ce înveți aici. E responsabilitatea mea să te învăț să fii un investitor inteligent pentru ca și tu să poți învăța pe cei dragi ție să facă la fel. Pentru că știu că nu iți vei lăsa prietenii și familia să facă greșeli pe care le pot preveni. Și astfel, împreună ne protejăm nu doar pe noi ci și pe cei apropiați nouă.

Îți mulțumesc că m-ai lăsat să-ți fiu mentor în această călătorie. Sunt recunoscător pentru tine!

Ai învățat cum să cumperi criptomonede și cum să le păstrezi în siguranță. A venit momentul să vedem cum poți face bani din criptomonede. Să cumperi ieftin ca să vinzi mai scump sună destul de ușor. Dar dacă e ușor, de ce majoritatea oamenilor nu s-au îmbogățit deja? Răspunsul e în modulul următor. Te aștept pe pagina următoare!

Dar până atunci, te provoc să obții punctaj maxim la testul acestui modul!

Curs Home Expand All