Bull market vs Bear market

Drumul către succes nu este niciodată o autostradă dreaptă și întinsă pe care să accelerezi cât te țin caii putere. Întotdeauna apar provocări noi, eșecuri, obstacole, schimbări de plan, dar cu disciplină și perseverență succesul e inevitabil. Deci, în loc de o autostradă dreaptă spre succes, drumul e cu suișuri și coborâșuri, întortocheat. Nu știi cu exactitate cât va mai dura până la destinație. Același lucru este valabil și pentru investițiile în criptomonede. În această lecție a șasea, a modulului 5 din cadrul cursului de investiții inteligente în criptomonede vei învăța despre suișurile și coborâșurile pieței și cum să profiți de ele.

ciclurile-Bitcoin

Dacă ai auzit de termenii Bull și Bear market, îți voi desluși ce înseamnă cu adevărat aceste animale din lumea investițiilor. Dacă nu ai auzit de ele, stai liniștit, nu ai pierdut nimic.

Prețul criptomonedelor fluctuează foarte mult în comparație cu piețele de investiții tradiționale, cum ar fi bursa de acțiuni sau imobiliarele. Dacă ai un randament de 8-10% PE AN din aceste investiții, ești un investitor decent. Însă în piața crypto, 8-10% înseamnă nimic. Astfel de fluctuații de preț pot avea loc zilnic, chiar de la oră la oră. Am discutat deja în lecțiile anterioare ce anume influențează prețul criptomonedelor, așa că nu o să mai repet. Dacă ai nevoie să-ți aduci aminte anumite concepte, ești liber să reiei lecțiile din urmă ori de câte ori ai nevoie.

Uneori oamenii au mai multă încredere în Bitcoin decât în banii fiat iar prețul va crește pentru că există mai multă cerere pentru Bitcoin decât pentru fiat. Alteori oamenii vor avea nevoie mai mare de bani în bancă decât de Bitcoin și astfel, din cauza cererii scăzute, prețul Bitcoin-ului va scădea.

Atunci când prețul Bitcoin-ului este în creștere pe o perioadă mai lungă de timp, putem vorbi de Bull Market. O piață a taurilor presupune un trend ascendent al prețului. Numele de taur provine de la simplul fapt că acest animal atacă cu coarnele de jos în sus. Banal, nu-i așa? Deci Bull Market se referă la mișcarea prețului de jos în sus, în creștere.

bull-vs-bear-market

În opoziție există Bear Market, adică tendința de scădere a prețului pe o perioadă mai lungă de timp. Ursul atacă cu labele de sus în jos, adică în cădere. Piața ursului se referă la trendul descendent al prețului. Urși se numesc acei oameni care sunt încrezători că prețul va continua să scadă, iar taurii sunt siguri că prețul e în creștere.

Nimeni nu poate ști cu certitudine cum va evolua prețul oricărei criptomonede în următoarele minute, ore sau zile. Dar pe perioade lungi de timp, de 1 – 3 – 5 – 10 ani, majoritatea avem încredere că prețul Bitcoin-ului este în creștere. Prețul Bitcoin-ului de la an în an se află într-un trend ascendent. Chiar dacă a scăzut de la 68.000 $ la 33.000 de dolari în doar câteva luni, trendul este în continuare în creștere.

Un trend ascendent nu presupune creșterea continuă a prețului de la ora la ora, de la zi la zi, de la săptămână la săptămână. Însă fluctuația prețului, oricât de mare, trebuie să fie în creștere. De exemplu, cel mai mic preț la care s-a tranzacționat Bitcoin acum un an să fie mai mic decât cel mai scăzut preț de anul acesta. În 2021, ai fi putut cumpăra 1 Bitcoin cu 20.000 de dolari. În 2022, cel mai mic preț a fost de 33.000 de dolari. Deci trendul ultimului an a fost unul ascendent.

De aceea un investitor inteligent urmărește trendul unei investiții pe termen lung și nu este afectat de o scădere de 50% a prețului, așa cum a suferit Bitcoin de mai multe ori până acum. Dacă își continuă trendul ascendent, prețului Bitcoin-ului nu va mai scădea prea curând sub 33.000 de dolari.

Dar pot exista trenduri în interiorul altor trenduri. Deși de la an la an Bitcoin se află într-un trend ascendent, scăderea prețului de la 68.000 $ la 33.000 $ s-a întâmplat într-un trend descendent. A fost un Bear Market care a durat câteva luni. Dar chiar și atunci când prețul a scăzut, nu s-a întâmplat deodată, ci în etape.

bitcoin-bear-market

Mai întâi prețul a scăzut de la 68.000 la 63.000, apoi a crescut iar la 66.000 pentru ca să scadă din nou până la 56.000. Apoi a crescut până la 59.000, urmând să-și continue scăderea până la 42.000 și tot așa, descrescător, spre 33.000 de dolari.

Dacă nu știi să recunoști trendul, nu vei ști să investești inteligent. Când prețul a crescut de la 56.000 la 59.000 ai fi putut cădea în plasă, pentru că prețul era în creștere, spre noi valori maxime. Dar e nevoie de mai multe confirmări care să demonstreze revenirea prețului într-un trend ascendent. O simplă creștere de preț înseamnă nimic.

E nevoie de mai multe lecții pentru a te învăța despre ciclurile pieței și cum să recunoști trendurile. Dacă chiar vrei să cunoști aceste lucruri, dă-mi de știre în comunitate: https://catalinoanca.ro/comunitate/discord

Aceste trenduri coincid cu roller-coaster-ul emoțional prin care trec investitorii. Îți atașez acest infografic care arată prin ce emoții trec investitorii odată cu mișcările prețului. Acumularea este cea mai importantă parte iar de FOMO (Fear of Missing Out) și euforie trebuie să te ferești.

emotiile-investitorilor

Trendurile ascendente și descendente ale prețului sunt acele suișuri și coborâșuri de care îți vorbeam la începutul acestei lecții. Deși am zis că drumul către success nu este o autostradă întinsă, există o scurtătură care trece peste toate aceste suișuri și coborâșuri. Așa cum am tot repetat în acest curs, dacă înțelegi trendul ascendent al Bitcoin-ului de la an la an, poți investi lună de lună, atât cât îți permiți, fără să-ți bați capul cu taurii, urșii și alte stresuri. Investești simplu, inteligent, îți vezi de viața ta, iar de la an la an vei fi pe profit.

Nu am așteptarea să înțelegi totul din prima și să devii investitor peste noapte. Nici tu n-ar trebui să ai această așteptare. Devii un investitor bun în timp, cu fiecare investiție pe care o faci și cu fiecare greșeală din care înveți. Ai acces la mine și la comunitatea noastră, ca să creștem mai mult, mai repede. Chiar dacă necesită timp, eu știu cu certitudine că și tu poți investi inteligent și să acumulezi profituri generoase. Dacă te implici și urmezi sfaturile din acest curs, succesul este ca și garantat. Iar succesul nu se măsoară în bani, ci este reprezentat de persoana care devii în acest proces. Te felicit pentru cine ești și ceea ce devii.

În lecția ce urmează voi sintetiza o listă de reguli pe care e bine să le respecți pentru a face bani din criptomonede într-un mod inteligent. Te aștept pe pagina următoare.

Curs Home Expand All