Web 3.0: o nouă versiune a Internetului

Mă bucur că încă ești aici, încă mă citești, pentru că această lecție mă entuziasmează. Acum știi ce este un blockchain, o criptomonedă și un NFT. Dacă ești fascinat de modul în care evoluează tehnologia și de potențialul pe care îl are această nouă industrie, stai să vezi ce ne așteaptă cu noua versiune a internetului. În această a patra lecție al primului modul din cursul de investiții inteligente în criptomonede te voi introduce în lumea Web 3.0

Dacă nu știai că internetul are versiuni, află că în acest moment folosim versiunea 2.0

În prima versiune a internetului, totul era static. Paginile web ofereau conținut pe care puteai doar să-l citești. Toți cei care aveau o prezență web, aveau, de fapt, o pagină sau un site de prezentare. Nu exista interacțiune, nu existau comentarii, like-uri, cumpărături online. Era doar text, o bibliotecă pe calculator.

De la începutul anilor ’90 până în 2004, marea majoritate eram consumatori de conținut.

O dată cu evoluția tehnologiei și a nevoii oamenilor de a interacționa online, au apărut platformele sociale. În 2004 a părut Facebook și de atunci utilizatorii internetului au început să devină creatori de conținut. Bineînțeles, nu a fost doar Facebook, în 2005 a apărut și YouTube. Oamenii au început să scrie pe bloguri personale, să cumpere online, să facă internetul parte integrantă a vieții de zi cu zi.

Web 2.0 este versiunea internetului pe care o folosești astăzi. Cu aplicații online, în care te autentifici cu user și parolă. Aplicații unde urmărești, comentezi și dai like fără să plătești nimic.

Nu plătești cu bani, însă plătești cu informații personale. Aceste aplicații știu ce îți place, cu cine și pe unde umbli, pot prezice ce vei face mâine. Internetul știe mai multe despre noi decât noi înșine. De aceea primești reclame personalizate, conform obiceiurilor și preferințelor tale.

Ți s-a întâmplat să ai o discuție cu un prieten despre orice, o casă de exemplu, iar apoi să vezi mai multe reclame online despre case?

Se pare că ar fi fost un bărbat care a primit reclame cu produse dedicate părinților de noi-născuți, chiar de înainte ca acesta să afle că va fi tată. Probabil că iubita lui a căutat pe internet simptomele sarcinii, iar internetul știa deja că e la menstruație pe baza informațiilor acumulate de-a lungul timpului. Și știind că cei doi sunt împreună, bărbatul a primit aceste reclame.

E posibil. Nu avem de unde să știm exact cum s-a întâmplat asta. Dar e înfricoșător, nu-i așa? O singură companie ca Google sau Facebook, să știe atâtea lucruri personale despre noi. Și mai înfricoșător este că marile corporații decid cum folosim noi internetul. Dacă apare o companie mică și inovatoare, pac! Au achiziționat-o și au făcut-o parte din corporație. Așa cum s-a întâmplat cu WhatsApp de exemplu, care a fost achiziționată de Facebook. Iar din teama de a nu împărtăși mai multă informație cu Facebook, mulți s-au mutat pe Telegram. Până când vom afla că există o opțiune și mai bună și ne vom muta toți acolo.

Dar în curând ne vom putea bucura de o opțiune mai bună, și anume internetul descentralizat. În lecțiile anterioare am menționat cum tehnologia Blockchain elimină nevoia pentru intermediari; cum putem avea o criptomonedă universală pentru toată lumea, fără ajutorul băncilor și guvernelor.

Dar cum ar fi să ne bucurăm de avantajele internetului, fără monopolul marilor corporații care ne folosesc datele personale pentru propriile interese? Un internet care să ruleze pe tehnologia Blockchain, unde informația este publică, necenzurată și fiecare este proprietarul bunurilor și identității sale.

Web 3.0 este o viziune a unui internet descentralizat, unde nu mai avem nevoie de marile corporații care să ne invadeze intimitatea și să stocheze informații despre noi, să controleze cum folosim internetul și să ne bombardeze cu reclame.

Această tehnologie este încă la început și se zice că suntem abia în stadiul în care era internetul la începutul anilor ’90. Dar deja există aplicații pe blockchain care ne permit să ne imaginăm un astfel de viitor.

Există conceptul de Finanțe Descentralizate, pe scurt DeFi, unde te poți împrumuta de criptomonede sau poți împrumuta tu altor persoane. Poți câștiga lejer o dobândă de 8% pe an pentru economiile tale, dacă le împrumuți altor utilizatori. Nu trebuie să ai decât încredere în matematică și în tehnologie, nu în intermediari sau în persoana cărei i-ai împrumutat criptomonedele.

Există organizații autonome descentralizate, pe scurt DAO care nu au un șef, un CEO. Procesul decizional este democratic, între membrii organizației. Din nou, trebuie să ai încredere în matematică și tehnologia care face acest lucru posibil, nu în într-o persoană sau o companie.

Se dezvoltă aplicații de chat, de social media, alternative la Facebook, Instagram și YouTube care să funcționeze în mod descentralizat, dar nu numai atât. Dacă până acum profiturile acestor aplicații și platforme se duceau la marile corporații, în viitor utilizatorii vor fi cei recompensați. Imaginează-ți că poți primi crypto-tokenuri pentru fiecare comentariu sau like. Ori să stochezi o bucățică din blockchain pe calculatorul tău, ca să-l faci accesibil și descentralizat.

Să contribui la noua versiune a internetului poate fi profitabilă și ca utilizator, nu numai ca investitor. Desigur, deocamdată Web 3.0 este doar un concept, o viziune. Însă toate semnele ne indică faptul că acesta este viitorul internetului.

După cum vezi, toate aceste lucruri nu ar fi fost posibile fără blockchain. De aceea am considerat important să te aduc la zi cu aceste informații. Eu consider că este extraordinar că te afli aici, să înveți despre această tehnologie revoluționară. Înțeleg că poate fi intimidant să descoperi toate aceste lucruri, mai ales dacă nu ai o pasiune pentru tehnologie. Dar înțelegând către ce ne îndreptăm, vei putea lua decizii mai bune, inteligente, când te vei hotărî să investești în criptomonede.

Acum e timpul să tragem linie și să încheiem acest modul despre Blockchain. Te aștept pe pagina următoare!

Nu păstra întrebările doar pentru tine.
Trimite-le mie, pe Discord: https://catalinoanca.ro/comunitate/discord

Curs Home Expand All