Cum completezi declarația unică

Bine ai sosit și bine te-am găsit la această lecție a treia din cadrul modului 7 al cursului de investiții inteligente în criptomonede. În acest modul înveți cum să-ți plătești impozitele pentru profiturile generate de investițiile tale în criptomonede, iar la finalul acestei lecții vei ști cum să declari aceste profituri.

Instituția cu care ai de a face atunci când ai de plătit taxe și impozite este ANAF-ul. Adică Agenția Națională de Administrare Fiscală. La ei depui documentele, lor le dai banii.

Ai învățat din lecția anterioară că responsabilitatea declarării și plății acestor datorii este doar a ta. Nu îți trimite nimeni vreo notificare, nu îți aduce nimeni aminte ce ai de făcut, nu îți bate nimeni la ușă dacă nu ai depus actele la timp. Însă dacă descoperă că nu ți-ai respectat datoriile, vei fi anchetat.

Trebuie să faci aceste demersuri în fiecare an, de obicei până la data de 15 Martie. Câteodată se mai prelungește acest termen limită, însă mai bine scapi de-o grijă prin Februarie. Puțini sunt cei cărora le place să completeze declarații de profit și să plătească impozite, așa că așteaptă până în ultimul moment, când site-ul ANAF-ului va avea dificultăți să facă față accesului tuturor.

Deci, dacă ai generat venituri din criptomonede în anul 2022, va trebui să declari profitul până la 15 Martie 2023.

Documentul pe care va trebui să-l completezi pentru a declara profiturile se numește Declarație Unică și îl vei descărca de aici: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/Declaratii_R/declaratie_unica.html

Primul formular din listă este cel de care ai nevoie. Descărcă-l, apăsând linkul ‘soft A‘ din coloana PDF.

E un PDF special pe care nu-l poți deschide direct în browser, ai nevoie de o aplicație dedicată. Descarcă aplicația Adobe Acrobat Reader de aici: https://get.adobe.com/reader/otherversions și după ce o instalezi pe calculatorul tău, vei putea să completezi declarația.

Cred că poți completa declarația și de mână, ca să o depui fizic la ghișeu. Dar suntem în anul 2022, chiar și cei de la ANAF au un sistem online de depuneri. Rudimentar, dar (abia) funcționează.

După ce ai instalat Acrobat Reader, poți deschide Declarația Unică pentru a o completa.

Secțiunea A

La secțiunea A va trebui să completezi datele tale personale. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu roșu.

Secțiunea B

Bifează SUBSECȚIUNEA I.1.1. Date privind impozitul pe veniturile realizate din România, impuse în sistem real/pe baza cotelor forfetare de cheltuieli

În caz că profitul tău depășește suma de 30.600 de lei (aprox. 6200 Euro sau dolari), atunci va trebui să plătești și contribuția la sănătate (CASS). Bifează și SUBSECȚIUNEA I.3.2 pentru a oferi datele necesare pentru contribuția de asigurări sociale de sănătate datorată.

Apăsă pe linkul albastru din dreptul căsuței I.1.1, care zice ‘Salt la secțiune‘.

I.1.1.A. Date privind activitatea desfășurată
Bifează aici căsuța 10. Alte surse

Mergi apoi mai departe la SUBSECȚIUNEA I.1.1.B. Date privind impozitul anual datorat

Bifează din coloana din stânga, cea de-a doua căsuță: 2 – Venituri din transferul de monedă virtuală prevăzute la art. 114 alin. (2) lit. m) din codul Fiscal

În partea dreaptă a paginii, la secțiunea 6. Venit/câștig net anual impozabil/Venit net anual recalculat/ Câștig/ Venit impozabil – aici vei introduce profitul. Adică din suma pe care ai scos-o din investiții, ce ai transformat în bani fiat, scazi investiția inițială plus cheltuielile/comisioanele de tranzacționare.

Secțiunea 8 de pe această pagină se va completa automat cu impozitul datorat, în funcție de suma pe care ai trecut-o la numărul 6.

Tot automat se vor completa și câmpurile de la secțiunea I.7 (vezi imaginea de mai jos)

Dacă datorezi contribuția la CASS și ai bifat SUBSECȚIUNEA I.3.2, mergi pe această pagină și completează în felul următor: introduci 0 în câmpurile 1.1 până la 1.6, iar la câmpul 1.7 introduci profitul tău total.

În anul 2022 baza anuală de calcul CASS a fost 12 * 2300, adică 27.600. Aceste sume se pot modifica de la an la an, așa că, cel mai bine, fă tu calculul și înmulțește 12 cu salariul minim menționat în formular. Deci fă calculul, introdu suma la punctul 2 de pe această pagină, iar căsuțele de la câmpul 3 se vor completa automat cu suma datorată pentru contribuția la sănătate.

Poți alege ca 3.5% din banii pe care îi dai datorezi să se redirecționeze către o organizație non-guvernamentală preferată. Pentru asta, pe pagina 2, bifează secțiunea 1.8 și apăsă pe linkul ‘Salt la secțiune‘.

Completează informația necesară în casetele marcate cu roșu. Dacă nu ai datele necesare, contactează ONG-ul și ți le va oferi cu mare drag și cu multe mulțumiri.

După ce ai completat toate aceste informații, va trebui să validezi completarea corectă a formularului. Acest lucru îl faci de pe prima pagină. Butonul VALIDEAZĂ FORMULARUL este suficient de mare pentru a da click pe el.

Dacă ai completat toate câmpurile obligatorii, vei primi mesajul că formularul a fost validat și poate fi depus la ANAF. Altfel va trebui să te asiguri că ai completat corect toate câmpurile necesare.

Nu este foarte complicat, dar poate fi provocator să completezi un așa document ‘stufos’. Mai ales dacă nu ai încredere că o faci bine. Dacă urmezi pașii pe care ți i-am prezentat în această lecție, totul e în regulă. Însă responsabilitatea declarării este doar a ta. Nu mă întreabă pe mine nimeni de ce nu ai declarat tu corect. Informația pe care ți-o ofer aici este pur educațională. Dacă ai nevoie de ajutor suplimentar, apelează la un contabil.

Acum că ai completat formularul, va trebui să îl depui la ANAF. În lecția următoare îți voi arăta ce opțiuni ai și ce pași trebuie să urmezi pentru a trimite declarația și pentru a-ți plăti impozitele datorate. Ține minte, cu cât ai mai multe impozite de plătit, cu atât înseamnă că faci mai mulți bani 🙂 Felicitări!

Hai pe pagina următoare să-ți arăt!

Curs Home Expand All