Cum aș investi eu primii 100/1000/10.000 de Euro

Salut! Bine te-am găsit la lecția cu numărul 3 din cadrul acestui modul în care îți împărtășesc părerea mea despre cum să-ți împărți portofoliul. Acum că înțelegi că nu ai nevoie de mulți bani ca să acumulezi avere și că nici nu trebuie să-ți riști toate economiile ca să ai o șansă la îmbogățire, hai să îți arăt cum aș proceda eu acum, dacă aș fi la început.

Buget: 100 Euro

Dacă aș avea la dispoziție doar 100 de Euro pentru a investi, cea mai bună opțiune în acest caz este educația. Educația este investiția în tine pe care nu ți-o poate fura nimeni, orice s-ar întâmpla. Dacă vreodată ești pus în situația în care trebuie să o iei de la zero, ce ai învățat și experiențele din trecut te vor ajuta să reconstruiești.

Atunci când ești la început, cu un buget redus, investește în tine. Învață o abilitate nouă care te ajută să acumulezi mai mulți bani. Dezvoltă-ți competențele la locul de muncă sau în domeniul tău de activitate și cere mai mulți bani pentru serviciile tale. Astfel vei putea pune mai mulți bani deoparte pe care îi poți investi.

De asemenea, investește în educația ta financiară. Citește cărți, participă la cursuri, mergi la evenimente de unde înveți cum să faci mai mulți bani și cum să-i învestești mai bine. Educă-te despre investițiile pe care urmează să le faci, apelează la consultanți și coach care te pot îndruma conform situației tale specifice.

Primele sute și mii de Euro vor avea cel mai mare randament dacă investești în tine.

Buget: 1000 Euro

Dacă ai acoperit deja partea de educație, și ai la dispoziție 1000 de Euro pe care vrei să-i investești, cel mai bine ar fi să-i investești în Bitcoin. Oferă-ți timp ca să te obișnuiești mai întâi cu investițiile, iar apoi cu criptomonedele.

Nu îi investi pe toți deodată, ci cumpără Bitcoin în fiecare săptămână dar numai 10% din banii pe care i-ai pus deoparte. În acest fel te expui cu o sumă mai mică la început și vezi cum te simți. Prețul va începe să crească sau să scadă. Observă cum te simți în acea săptămână, ce efect are investiția asupra ta. S-ar putea să te influențeze pozitiv, negativ sau în niciun fel.

Apoi, în următoarea săptămână, respectă programul și investește tot 10%. Vezi din nou ce impact are acest lucru asupra ta. Timp de 10 săptămâni ai timp suficient la dispoziție să te obișnuiești cu investițiile și emoțiile ce vin la pachet. Scopul final este să poți investi în mod automat, săptămână de săptămână sau lună de lună, fără ca valoarea investiției să aibă vreun impact asupra ta.

Iar apoi, după ce au trecut cele 10 săptămâni, poți să decizi dacă vrei să continui acest obicei și să investești regulat, sau să investești și în altceva.

Buget: 10.000 Euro

Chiar dacă ai la dispoziție 10.000 de Euro de investit, e bine ca mai întâi să treci prin etapele anterioare. O parte din bani să-i investești în educația ta, iar cu o sumă mai mică să te obișnuiești să investești în mod regulat. Devii mai încrezător în abilitățile tale și mai confortabil cu ce înseamnă să investești.

La un portofoliu de 10.000 de Euro vrei ca marea majoritate a banilor să fie investiți în cea mai sigură dintre criptomonede: Bitcoin.

Chiar și acum, portofoliul meu este 80% alocat către Bitcoin. Dacă îți dorești să adaugi la portofoliul tău și speculații riscante, ai la dispoziție restul de 20%.

Dintre acești 20%, 10% îi poți aloca către Ethereum. Deși a scăzut încrederea în ETH după tranziția de la Proof of Work la Proof of Stake a mecanismului prin care se asigură integritatea blockchain-ului Ethereum, încă este cea mai puțin riscantă opțiune după Bitcoin.

Restul de 10% îi poți aloca în ce vrei tu. Orice meme coin, NFT sau crypto gem. Dar nu mai mult de 5% din valoarea portofoliului tău într-o singură speculație. Decât să ai 5% investiți într-o speculație, mai bine riști doar 1-2% și restul îl adaugi la Bitcoin sau Ethereum.

Deci portofoliul de 10.000 de Euro ar arăta cam asa:

BTC 80% | 8000 Euro

ETH 10% | 1000 Euro

Speculația1 2% | 200 Euro

Speculația2 2% | 200 Euro

Speculația3 2% | 200 Euro

Speculația4 2% | 200 Euro

Speculația5 2% | 200 Euro

Cu cât criptomonedă este mai nouă, mai hype, cu atât este mai riscantă și ar trebui să ocupe un procent mai mic. Cu cât este mai puțin riscantă, cu atât poate ocupa un procent mai mare în portofoliul tău.

Dar ți-am promis că îți arăt în ce aș investi eu, iar de Bitcoin și Ethereum am tot vorbit în acest curs, așa că nu e o supriză prezența lor în acest portofoliu. Îți arăt cu drag și speculațiile în pare poți investi, însă tocmai prin natura lor speculativă, ce aș recomanda în acest moment s-ar putea să nu mai aibă valoare în momentul în care parcurgi tu acestă lecție.

portofoliu de criptomonede speculative

Acestea sunt speculațiile pe care le urmăresc în bear market-ul din 2022. Suntem încă în faza de acumulare, așa că valoarea lor e irelevantă în acest moment. Mai e nevoie de cel puțin un an pentru a beneficia de potențialul lor.

Din păcate lista de mai sus nu te ajută foarte mult. Poate fi un punct de start, să le iei pe fiecare în parte și să le analizezi, să decizi dacă sunt în continuare investiții bune. Iar apoi să te decizi când e timpul să vinzi pentru profit. Între timp poate că eu le-am vândut deja sau am adăugat altele la lista mea. Aceste speculații nu își au loc în portofoliu pentru o perioadă la fel de lungă de timp precum Bitcoin și Ethereum.

Eu însă actualizez această listă în mod regulat. Nu în fiecare zi, nu în fiecare săptămână, dar de fiecare dată când apare o oportunitate. S-ar putea să fie o dată pe lună, de trei ori într-o săptămână sau o dată la două luni. Poți să afli ce criptomonede urmăresc, care este un preț bun de intrare și când e timpul să vinzi. Uneori pentru profit, alteori pentru a-ți minimiza pierderile.

Fiind o muncă continuă de analiză, actualizare, informare și înștiințare, acest serviciu te va costa. Însă nu trebuie să te simți obligat să te abonezi la aceste recomandari. Este 100% opțional. Cu investiția în Bitcoin și Ethereum ești deja pe drumul cel bun. Speculațiile sunt pentru cei care vor să guste un pic mai mult din experiența de investitor și să acumuleze mai mult Bitcoin, ceva mai repede.

Dacă vrei să primești recomandările mele actualizate, precum și notificări atunci când trebuie să cumperi și să vinzi, mergi la această pagină: https://catalinoanca.ro/lectie/in-ce-criptomonede-investesc-eu-acum/


Așa aș investi eu primi bani. Primele sute de euro în educație, apoi m-aș obișnui cu investiția regulată în Bitcoin, iar cu cât crește portofoliul meu, aș diversifica și în criptomonede ceva mai riscante, cum ar fi Ethereum și altcoins. Însă niciodată nu aș investi mai mult de 5% într-o singură speculație.

Acestea fiind spuse, mă bucur tare mult că mi-ai fost alături în acest curs. Mă bucur pentru consecvența și disciplina de care dai dovadă pentru a deveni un investitor inteligent în criptomonede. Ai respectul meu și te felicit pentru efortul depus. Dacă aplici cele învățate în toate aceste lecții, vei fi protejat de pierderi dureroase și te vei bucura de profituri bine meritate.

În ultima lecție a acestui curs te invit să explorăm ce urmează în continuare, care sunt următorii pași în drumul tău către libertatea financiară. Te aștept pe pagina urmatoare!

Curs Home Expand All