Ce poți cumpăra cu criptomonede

E adevărat că poți cumpăra criptomonede ca și investiție, pentru că pot valora mai mult în viitor. Dar asta nu înseamnă că nu te poți bucura de tranzacții rapide și cu comisioane mici dacă alegi să faci cumpărături și să plătești cu monede virtuale. Deși nu toate proiectele crypto își propun acest lucru, o parte dintre ele susțin a fi bune monede de schimb. În această lecție a 6-a din modulul 3 al cursului de investiții inteligente în criptomonede, îți voi arăta cum poți folosi criptomonedele pentru cumpărăturile de zi cu zi.

Până acum ai învățat cum poate schimba blockchain-ul lumea și cum Bitcoin este cea mai sigură rețea care a exista vreodată. În plus, Bitcoin reprezintă bani buni cărora le poate crește foarte mult valoarea în timp. De aceea, poate te întrebi, de ce ar vrea cineva să cheltuiască acum Bitcoin în loc să-l păstreze până când va valora mai mult?

E o întrebare validă, cu un răspuns foarte simplu.

Când deții un Bitcoin, valoarea lui este exact atât: 1 Bitcoin. 1 Bitcoin = 1 Bitcoin
Te poți uita la prețul Bitcoin-ului în dolari și să zici că azi valorează 43,356 de dolari. Dar tu nu ai dolari, ai Bitcoin.

E ca și cum ai avea 1 cartof. Ții în mână un cartof, nu 50 de bani. Chiar dacă ai putea să-l vinzi cu 50 de bani, este doar un cartof și asta e valoarea lui.

Sau ai o mașină. Mașina ta o poți vinde cu 10.000 de Euro, dar tu ai mașina în proprietate, nu 10.000 de Euro. Știi că mașina își pierde din valoare în timp, așa că de ce nu o vinzi acum, ca să nu pierzi bani? Pentru că ai nevoie de mașină, îți este de folos, ai nevoie de ea.

Să zicem că vrei să-ți cumperi o casă. Dar mai ai nevoie de 10.000 de Euro. Poți să te înțelegi cu vânzătorul să accepte direct mașina plus banii la care v-ați înțeles. Dacă vânzătorul nu acceptă, va trebui să-ți vinzi mai întâi mașina și să-i dai apoi banii. Deci tu nu vrei banii pe mașină, ci casa. Dar ai nevoie de bani ca să te înțelegi cu vânzătorul casei.

Așa și atunci când vinzi un Bitcoin. Tu nu vrei bani. Banii nu au nicio valoare. Tu vrei ce îți oferă banii: mâncare, casă, vacanță și tot ce îți mai dorești. Dacă îți vinzi investiția, doar ca să ai bani în bancă, la ce te ajută asta? Cel mai probabil, la nimic. Banii în bancă își pierd din valoare în timp.

Dacă prețul Bitcoin-ului crește în lei, dolari sau euro, este pentru că valoarea banilor falși a scăzut, nu s-a scumpit Bitcoin-ul. Bitcoin-ul nu poate face nimic ca să se scumpească. Așa cum și mâncarea de la supermarket nu se scumpește, ci hârtiile din buzunarul tău valorează din ce în ce mai puțin.

Dacă prețul Bitcoin-ului scade în bani fiat e pentru că temporar oamenii cred că banii falși valorează mai mult decât moneda digitală. Acest lucru se întâmplă des și sunt multe motive care influențează fluctuația mare de preț. Dar pe termen lung, de 13 ani încoace, 1 Bitcoin este egal cu 1 Bitcoin, dar leii, dolarii, euro valorează din ce in ce mai puțin.

Să zicem că ne înțelegem în luna iunie să schimbăm o pereche de sandale pe o sanie. Am căzut amândoi de acord că e un schimb bun și am bătut palma. Nu mai contează că în decembrie sania valorează mai mult și sandalele mai puțin. Asta am hotărât în iunie, pentru că de asta aveam amândoi nevoie atunci. Știm amândoi că iarna sania valorează mai mult decât sandalele, dar cu toate astea am căzut de acord. Deci faptul că cineva folosește acum criptomonede pentru a face cumpărături nu are nimic de a face cu valoarea Bitcoin-ului în viitor.

Monedele virtuale au câteva avantaje când vine vorba de plata cumpărăturilor și pentru unii oameni e suficient pentru a le folosi zi de zi.

1. Nu ai nevoie de schimburi valutare suplimentare. Dacă folosești siteuri internaționale unde plata să face într-o altă monedă decât cea de la tine din portofel, vei avea nevoie de o conversie valutară. Dacă plătești cu cardul, conversia valutară este realizată fie de bancă, fie de procesorul de plăți, ceea ce presupune comisioane în plus. Dacă ai Bitcoin, poți plăti direct cu moneda virtuală, ca și monedă de schimb accesibilă la nivel global.

2. Cardul îți poate fi respins. Pentru că ai nevoie de permisiunea băncii, a aplicației pe care o folosești, mai ales dacă tranzacția este una de mii de euro sau de dolari. Dar cu monede virtuale nu contează ce suma cheltuiești. Atât timp cât trimiți suma corectă, plata îți este acceptată.

3. Contribui la adopția criptomonedelor ca mijloc de plată. Valoarea criptomonedelor vor crește doar dacă există cerere. Adică dacă oamenii le folosesc zi de zi, nu doar ca niște investiții. Cu cât mai mult oameni folosesc criptomonede, cu atât afacerile vor fi motivate să accepte plăți în monede virtuale. Cu cât mai multe afaceri acceptă astfel de plăți, cu atât oamenii vor fi mai interesați de criptomonede. E un ciclu pozitiv care ajută la creșterea industriei crypto și la adopția tehnologiei de către majoritatea oamenilor.

4. Alegi să fii independent de instituțiile financiare care dețin control asupra banilor tăi. Folosind Bitcoin ești proprietarul de drept al averii tale.

Dar ți-am promis că-ți voi spune ce poți cumpăra cu criptomonede. Răspunsul simplu este că poți cumpăra orice cu criptomonede. În mod direct sau cu alternative.

El Salvador este prima țară care a făcut obligatorie acceptarea de criptomonede pentru orice comerciant. Dacă vrei să plătești în Bitcoin, oriunde în El Salvador, comerciantul este obligat să accepte plata. El Salvador este un stat mic din America Centrală însă multe alte țări se gândesc să facă același lucru.

În afara României ai multe opțiuni, magazine online și servicii, unde poți folosi criptomonedele ca mijloc de plată. De la electronice, electrocasnice, mobilă și până la bilete de avion, hosting web sau servicii de streaming, cum ar fi Twitch.

BitPay este un procesor de plăți în criptomonede și poți vedea comercianții parteneri aici: https://bitpay.com/directory/

Dar ca să trăiești în România doar cu criptomonede, vei avea nevoie de alternative. Pentru că în România nu sunt foarte mulți comercianți care să accepte direct Bitcoin și alte monede virtuale. Alternativele sunt cardurile cadou și cardurile de debit crypto.

Cardurile cadou, sau gift cards, sunt cele pe care le cumperi dintr-un magazin și au o anumită valoare: 50 de lei, 100 de lei sau orice altă valoare. Poți folosi acest card pentru a face cumpărături la acel comerciant, fie el Auchan, Lidl, H&M sau Zara – depinde de unde îl cumperi.

Poți cumpăra astfel de carduri cadou – gift cards sau vouchere dacă vrei – cu Bitcoin și alte criptomonede. Pe siteuri ca https://www.bitrefill.com/buy/romania/all-gift-cards/?hl=en poți găsi vouchere pentru Emag, Flanco, Fashion Days și multe altele. Însă lista este destul de limitată. Nu poți cumpăra orice îți dorești cu criptomonedele tale.

Singura soluție care există în acest moment pentru a cumpăra orice îți dorești cu criptomonede este printr-un card de debit crypto. Personal, eu îl folosesc pe cel de la Crypto.com. Cu Crypto.com ai posibilitatea de a-ți comanda un astfel de card, conectat la criptomonedele și banii tăi din aplicație. E drept, nu plătești direct cu criptomonede, ci ele vor fi automat convertite în valoarea la zi in Euro. Dar ai astfel posibilitatea de a folosi cardul tău Crypto.com, la orice cumpărătură, cu banii obținuți din vânzarea de criptomonede.

Pentru că toți comercianții încă acceptă banii cu care suntem obișnuiți și nu criptomonede. Degeaba vrei să plătești diferența pentru casa cu mașina ta, dacă vânzătorul nu vrea mașina, trebuie să-i dai banii care au valoare pentru el.

Poți alimenta cardul tău Crypto.com și cu un alt card sau prin transfer bancar, nu doar cu criptomonede. Iar la fiecare cumpărătură folosind acest card, primești înapoi cel puțin 1% din valoarea tranzacției. Astfel poți acumula ușor criptomonede, fără să faci nimic în plus.

Concluzia este că criptomonedele pot fi folosite ca și monedă de schimb, chiar dacă acest lucru nu este foarte popular încă în România. Dar cu cât tehnologia este adoptată de mai multe state ca El Salvador și mai mulți oameni încep să se folosească de criptomonede, nu va mai fi o noutate să primești salariul în monede virtuale. Compania Visa, care facilitează tranzacțiile cu cardul, a raportat că în primul trimestru fiscal al anului 2022 tranzacțiile cu cardurile crypto au fost de peste 2.5 miliarde de dolari.

Poți renunța încă de astăzi la banii falși și să trăiești doar cu criptomonede, dar va fi provocator. Până atunci ne concentrăm să ne educăm, să ne pregătim pentru revoluția financiară a criptomonedelor și să investim inteligent. Cunoștințele și abilitățile pe care le dobândești în acest curs îți vor schimba viața. Nu doar viața ta ci și a celor din jurul tău. Iar schimbarea va fi în bine, pentru că ce înveți în acest curs te protejează de lăcomie, de țepe, de pierderi. Astfel te vei putea proteja pe tine și cei dragi ție, cei care nu au avut încă șansa să învețe aceste lucruri.

Și ca să te protejezi, trebuie să știi ce este un portofel de criptomonede, dar mai ales, cum să-l folosești în siguranță. Degeaba Bitcoin ne oferă libertatea de a fi proprietarului propriei noastre averi, dacă nu ne bucurăm de acest privilegiu. Acesta este subiectul următorului modul, dar până atunci hai să facem o recapitulare a ceea ce am învățat până acum.

Te aștept pe pagina următoare!

Curs Home Expand All