Fantezii versus realitate în crypto

Una dintre activitățile preferate ale investitorilor amatori este să se uite în timp și să-și creeze fantezii despre cum ar fi fost dacă ar fi în investit, să zicem în Bitcoin, acum ceva timp în urmă. Bineînțeles, este doar o iluzie a unui potențial câștig dar care se poate transforma într-o lecție ce te poate face un investitor mai bun.

Am scormonit în arhive și am căutat primul meu portofoliu, acolo unde am înregistrat prima tranzacție cu Bitcoin.

Portofoliu crypto cu BTC si ETH in 2018

În August 2018 acumulasem 0.0078 BTC la prețul de 6721$. Se pare că atunci dețineam mai mult Ethereum decât Bitcoin. Ce-i drept, mi-a adus și mai mult profit.

Dar vreau să folosesc această dată ca și punct start al fanteziei de care îți vorbeam mai devreme.

Dacă mă duc pe site-ul https://dcabtc.com/ pot calcula ce fel de profit aș fi avut acum dacă aș cumpărat Bitcoin zilnic de atunci și până astăzi. Să zicem că aș fi investit 25$ pe lună, ceea ce înseamnă aproximativ 100 de lei. Investind lună de lună, din 2018 și până astăzi, profitul mi-ar fi triplat investiția inițială.

Strategie DCA Bitcoin pe 4 ani

Iar acestea sunt rezultatele în mijlocului Bear Market-ului, acum când prețul per BTC este de 18,921$. În plin Bull Market, când Bitcoin se tranzacționa la valori de peste 60.000 de dolari, investiția mea valora de încă 3 ori mai mult. Asta este puterea investiției consecvente în Bitcoin. DCA este o strategie puternică, pe care o poți aplica în mod automat și te eliberează de stres.

Dar nu am investit chiar așa. Mi-ar fi plăcut să o fac, însă e doar o fantezie. Nu cunoșteam atunci lecțiile pe care încerc să ți le transmit prin acest curs. Stăteam în fața calculatorului când prețul Bitcoin-ului scăzuse sub 5000 de dolari în Martie 2020 și așteptam să mai scadă, ca să cumpăr mai ieftin. N-a mai scăzut, iar în schimb am cumpărat la 6-7000, pentru că prețul începuse să crească.

Bine că am avut încredere în Bitcoin și am cumpărat atunci. Ethereum se vindea cu 80 de dolari și îmi aduc aminte cum contemplam dacă să cumpăr sau nu 32 ETH. Era o sumă mare de bani, dar n-am avut viziune și am ratat oportunitatea. În schimb, am alergat după tot felul de oportunități ca BASE, SFI, ARMOR, TOTM, DSLA, KONO și alte prostii care și-au pierdut peste 90% din valoare. Chiar și LUNA, care a fost pentru o bună perioadă de timp în top 10, nu mai valorează nimic astăzi.

crypto care si-au pierdut 90% din valoare
Loss porn

Probabil că aș fi avut de 10 ori mai mulți bani acum. Dacă aș fi investit liniștit în Bitcoin, chiar și în Ethereum, lună de lună, fără să alerg lacom după averi. Eu mi-am învățat lecțiile. Le-am împărtășit cu tine în acest modul și în acest curs. Rămâne de văzut cum te vei folosi de ele.

Tu poți mai bine de atât. Ai access la experiențele celui care a fost cândva ca tine, la început de drum, și fără prea mult habar. În plus, o comunitate întreagă de investitori exact ca și tine, care interacționează și pun întrebări pe Discord: https://catalinoanca.ro/comunitate/discord

Te invit să ne adresezi orice întrebare, să clarificăm orice nelămurire. Suntem aici pentru tine!

Hai să recapitulăm ce ai învățat.

Curs Home Expand All