Ce vei învăța din acest modul

Iată-ne ajunși la modulul 5 al cursului de investiții inteligente în criptomonede. Bravo! Faptul că ești aici este mare lucru și țin să te apreciez pentru asta. Uite câte lucruri ai învățat în ultimele săptămâni:
– ai învățat ce este și cum funcționează blockchain-ul
– ai învățat ce sunt criptomonedele și la ce ne ajută
– ai învățat cum să cumperi criptomonede și, foarte important, cum să le păstrezi și să le folosești în siguranță.

Și abia suntem la jumătatea drumului. Știi deja suficient despre partea tehnică ca să te bucuri de profituri frumoase. Tot ce mai rămâne este să ai răbdare, pentru că ce este mai dificil abia de acum începe. Drumul către success nu este niciodată unul drept, ci e întortocheat, cu multe suișuri și coborâșuri. Iar cea mai mare provocare va fi la nivel psihologic și emoțional.

Tu poți cumpăra Bitcoin chiar de astăzi, dar prețul va scădea fie cu 10, fie cu 30, chiar și cu 80%. Și vei fi tentat să vinzi. Iar atunci când va crește cu 10%, cu 30% sau cu 50%, vei fi tentat să cumperi, ca să nu pierzi oportunitatea. Pare logic, dar nu e logica unui investitor inteligent. Exact așa fac toți care pierd bani investind în criptomonede.

Scopul acestui modul este să învăț cum să faci bani din criptomonede și poți face asta doar înțelegând psihologia investițiilor. Pare simplu de înțeles că trebuie să cumperi când prețul e scăzut și să vinzi la un preț mai mare ca să faci profit. Iar dacă te uiți în trecut, ai zice că ar fi fost simplu să cumperi Bitcoin când se vindea cu 5000 de dolari și să-l vinzi apoi când a ajuns la 60.000 de dolari. Dacă ar fi fost atât de simplu, toată lumea ar fi făcut-o deja. Să prezici cu exactitate când prețul a ajuns la un nivel minim și apoi când a ajuns la cel maxim este un lucru imposibil, chiar și pentru cele mai sclipitoare minți ale lumii. Și cu toate astea, omul de rând aruncă cu banii pe care i-a muncit din greu.

Și deși poate ai văzut sau ai auzit de oameni care au făcut mulți bani din criptomonede, acei oameni care au pierdut totul sunt în număr mult mai mare. Cel care câștigă e opulent, se afișează, devine popular. Cel care pierde se ascunde cu coada între picioare și se simte jalnic – dacă ar putea, nu ar recunoaște niciodată că a pierdut. De aceea auzi mai des despre cei care câștigă și mult mai puțin de cei care pierd. Ține minte, ca cineva să câștige, altcineva trebuie să piardă.

Sper că e evident până acum, în acest curs nu înveți cum să te îmbogățești repede cu criptomonede. Acest curs este despre cum să nu fi acea persoană care se ascunde cu coada între picioare și să profiți într-un mod simplu, fără stres.

Zilele acestea am lucrat cu Sandra, o canadiancă la vârsta pensionarii care îmi tot spune că e disperată. Doamna Sandra a cumpărat tot felul de criptomonede pe care nu le înțelege, în speranța că va strânge bani suficienți pentru o casă. Banii ei de pensionare i-a investit în criptomonede cu speranța că vor crește suficient de repede ca să-și cumpere o casă înainte să nu mai poate să muncească. Nu poate aștepta 5-10 ani ca investiția ei să-și ia avânt și de aceea e panicată și disperată acum când piața e în scădere. Din fericire investițiile ei în Bitcoin și Ethereum sunt suficient de profitabile ca să acopere pierderile cauzate de celelalte criptomonede, dar visul unei noi case este tot mai departe.

La fel s-a întâmplat și cu portofoliul meu. În ultimii ani am investit în zeci de criptomonede diferite și uitându-mă înapoi dacă aș fi investit toți acei bani doar în Bitcoin și Ethereum aș fi fost mult mai profitabil. Dacă nu m-aș fi lăsat acaparat de lăcomie, să grăbesc îmbogățirea, nu aș mai fi pierdut bani cu investiții riscante.

Partea bună este că astfel am ajuns să pregătesc acest curs pentru tine, ca să nu faci aceleași greșeli ca și mine. Pentru că am fost disciplinat și deși am investit irațional în unele momente, strategia mea m-a ajutat să fiu pe profit și cu lecțiile învățate. Au fost costisitoare, dar acum am ocazia să te învăț și pe tine ce să nu faci.

Eu vreau să mă asigur că vei fi pe profit, că dormi bine nopțile și că banii nu sunt o problemă în viața ta. Atât timp cât industria crypto este în creștere, tu vei avea de câștigat, nu vei pierde bani, nu vei fi stresat și te vei putea bucura de banii pe care i-ai pus să muncească în locul tău. Mă bucur că ești aici și înveți să investești inteligent, pentru că e dureros să lucrez cu persoane ca Sandra, care nu a investit inteligent de la bun început iar acum suferă din acesta cauză. Îți mulțumesc și te apreciez!

Hai să începem să înțelegem psihologia investițiilor. Te aștept pe pagina următoare!

Curs Home Expand All