Bine te-am găsit la lecția 4 a modulului în care vorbim despre cum se impozitează profiturile tale din investițiile în criptomonede. Dacă ai ajuns până aici, ești departe! Profituri să fie, că rezolvăm noi cu taxele.
În lecția anterioară ai aflat cât ai de plătit și cum să completezi declarația unică. Acum afli ce să faci cu declarația și cum plătești ce-ai declarat.
Primul pas este să-ți creezi un cont pe siteul ANAF anaf.ro
Ei îl numesc Spațiu Virtual Privat (SPV).
De la primul contact cu site-ul vei avea impresia că ai făcut o călătorie în timp. Și un student ar face un site mai frumos și mai ușor de folosit.
Dar e în regulă, îți arăt eu calea printre toate bălăriile. Urmează să te învăț cum să-ți creezi un cont personal, persoană fizică. Adică pe numele tău, nu pe firmă.
Dacă profiturile tale sunt pe firmă și ai nevoie să te înregistrezi ca persoană juridică, mergi aici: https://www.anaf.ro/anaf/internet/ANAF/servicii_online/inreg_inrol_pf_pj_spv
Dar în acest ghid vom urma pașii pentru persoană fizică.
Deschide pagina cu formularul de înregistrare de aici: https://www.anaf.ro/InregPersFizicePublic/formularInregistrare.jsp
Completează datele personale, iar la ‘Tipul de aprobare‘ alege Identificare la distanță prin mijloace video. Poți să te duci și la ghișeu dacă ai chef de o plimbare, însă e mai comod să-ți fie validat contul de acasă, în urma unui apel video de 5 minute.
Selectează DA, fiind de acord cu prelucrarea datelor cu caracter personal și mergi mai departe. Completează câmpurile necesare și încarcă o poză cu cartea de identitate.
Urmează apoi ca să te programezi pentru validarea video, iar după ce contul tău este validat, vei putea să depui declarația. Pentru asta mergi la prima pagină anaf.ro unde ai două opțiuni: fie alegi butonul de depunere declarație, fie butonul de autentificare în contul de utilizator.
Apăsă pe ‘Depunere declarație unică și alte formulare SPV-PF‘ și introdu datele de autentificare. Pe email primești codul de siguranță, iar după ce treci de pasul acesta, ai direct opțiunea de a încărca fișierul.
Dacă ai completat și validat corect declarația, vei primi o recipisă. E o dovadă a depunerii, pe care îți recomand să o păstrezi undeva, în siguranță. Adună toate documentele într-un fișier: declarația, recipisa, chitanțe – tot ce ține de aceste depuneri și plăți a impozitelor. În caz că vei fi verificat vreodată, să ai acces ușor la ele.
După ce ai trimis declarația, durează câteva zile până primești înștiințarea de plată. În orice caz, dacă trece o săptămână și nu primești înștiințarea, verifică-ți contul SPV. Te poți autentifica de pe prima pagină anaf.ro
Mergi la secțiunea ‘Plăți creanțe‘ și apăsă pe butonul Afișare obligații neachitate.
Vei putea să achiți datoriile cu cardul, prin intermediul siteului ghiseul.ro
Ține minte să păstrezi dovezile de plată împreună cu declarația completată și recipisa primită.
Chiar dacă nu ai nimic de plătit în acest moment, ar fi bine să-ți creezi spațiul virtual privat de la ANAF și să-ți deschizi un cont la ghiseul.ro. Când va veni timpul să plătești impozitele, doar completezi declarația, o trimiți la ANAF și apoi plătești datoria.
Cam aceștia sunt pașii, nimic complicat, doar o tehnologie învechită. Eu am fost nevoit să merg la sediul ANAF pentru a-mi valida contul. Am stat la cozi, am căutat XEROX, m-am plimbat de la ghișeu la ghișeu. Tu poți face totul de acasă. Norocosule!
Dacă ai nelămuriri, aștept întrebările tale în comunitate. Click aici dacă ai uitat linkul.
În ultima lecție punem cap la cap toată această informație care la început era un zmeu urât cu bube și bale. Nu zic că acum e mai frumos, dar măcar ne putem împrieteni cu el. Încheiem subiectul și ne concentrăm pe profituri. Partea plină a paharului este că dacă plătești impozite, înseamnă că faci bani.
Te aștept pe pagina următoare!