NFT-urile au stârnit interesul multor oameni, mai ales din cauza sumelor exagerate de bani implicate în tranzacționarea lor. Este simplu pentru oricine să creeze un astfel de bun digital și multă lume visează să se îmbogățească cu acest nou trend. Dar așa cum oricine poate lipi o banană pe perete sau să pună cu pensula două culori laolaltă, puțini fac milioane de dolari din asta. În această lecție a cursului de investiții inteligente în criptomonede vei afla ce sunt cu adevărat NFT-urile și de ce au valoare.
În primul modul am deslușit că NFT-urile sunt bunuri digitale ne-fungibile. Dacă îți datorez 100 de lei, nu cred că e important pentru tine ce bancnotă o folosesc. Dacă e o bancnotă din 2021, 2019 sau 2009. Toate bancnotele de 100 de lei au aceeași valoare și pot fi schimbat între ele. Asta înseamnă fungibil.
Ne-fungibil înseamnă că nu poate fi înlocuit cu altceva. O bancnotă de 100 de lei poate fi înlocuită cu altă bancnotă de aceeași valoare. Dar un tablou ca Mona Lisa, nu poate fi înlocuit cu o copie. Nu există două la fel, identice. Unul singur e originalul.
Deci ne-fungibil ne duce cu gândul la obiecte de artă sau de colecție, care au un singur proprietar de drept. Dacă îmi împrumuți mașina ta, o să vrei să-ți returnez aceeași mașină a căruia ești proprietar. Nu o să accepți în schimb o altă mașină, chiar dacă e același model și de aceeași culoare.
NFT-urile reprezintă titluri de proprietate pe blockchain. Blockchain-ul este esențial pentru că informația nu poate fi modificată în timp și e vizibilă și publică pentru totdeauna. Astfel e ușor de verificat cine este proprietarul de drept al oricărui bun digital care a fost înregistrat pe blockchain.
Cele mai populare NFT-uri în acest moment sunt colecții de artă digitală, cum ar fi CryptoPunks sau Bored Apes. Acestea se tranzacționează de la 80 de Ethereum în sus, adică peste 200.000 de dolari pentru un singur NFT. Ce se vede la exterior este doar o poză, un desen. Dar oamenii nu cumpără această imagine, ci dreptul de proprietate.
În baza de date descentralizată a blockchain-ului nu se găsește poza, ci doar niște text care atestă dreptul de proprietate. Este ca o dovadă de autenticitate.
Există varii motive pentru care oamenii cumpără operă de artă. Pentru prestigiu, pentru a face parte dintre-o comunitate de colecționari, chiar și pentru spălare de bani. Este și cazul acestor bunuri digitale de pe blockchain. 99% dintre NFT-uri nu au valoare. Unii chiar își cumpără propriile NFT-uri pentru a crea tranzacții și pentru a da impresia că există cerere.
Ce trebuie să înțelegi este că tehnologia este încă la început și ne adaptăm continuu să implementăm cât mai eficient această tehnologie în viețile noastre. NFT-urile nu sunt doar dreptul de proprietate a unei poze de pe internet.
NFT-ul poate reprezenta un simbol de apartenență la un grup. De exemplu aș putea crea un NFT pentru toți studenții acestui curs de investiții inteligente în criptomonede. Doar cei cu access la acest NFT ar putea participa la curs, care nu exista in format fizic, este un bun digital. După ce ai învățat tot ce era de învățat, poți apoi să vinzi NFT-ul altcuiva, la un preț ales de tine. Astfel pasezi dreptul de access la curs altcuiva.
Sau, dacă ești fan al jocurilor pe calculator, îți cumperi un skin pentru avatarul sau pentru arma ta preferată. Însă acel skin e valabil într-un singur joc, cât timp jocul continua să existe. Aceste skin-uri sunt exemple de obiecte de valoare în lumea digitală. Sub formă de NFT, alte jocuri ar putea integra în sistemul lor skin-urile pe care le deții deja, pe blockchain. Astfel ai fi cu adevărat proprietar al bunurilor tale digitale. Imaginează-ți că skin-urile tale din League of Legends, Smite, Fortnite sau armele din World of Warcraft sau Final Fantasy să le poți folosi în orice alt joc, pentru că le-ai cumpărat deja.
Am putea aduce și bunurile fizice pe blockchain. Să fie recunoscut în mod legal că cine deține casa din Sinaia, de pe strada Scânteii numărul 14, este de fapt cel care deține un NFT asociat cu această proprietate. Sau o bucată de pământ, o mașină sau orice altceva cu drept de proprietate.
Deci aceste NFT-uri au valoare atât timp cât au o utilitate. Până atunci, oamenii vor copia pozele NFT-urilor celebre și vor încerca să tragă în țeapă pe cei mai creduli. Așa cum cineva ar putea să facă o copie a Mona Lisei și să ți-o vândă ca și original.
De aceea trebuie să ai grijă și să te documentezi bine dacă NFT-urile sunt un domeniu care te interesează. Ai două posibilități: ori creezi propriile tale NFT-uri, ori investești în NFT-uri existente. Dar ține minte că 99% dintre aceste așa zise bunuri digitale nu au nicio valoare, și se bazează doar pe publicitate excesivă și exagerată.
Dacă știi ce NFT-uri să cumperi ca să le vinzi mai scump, îți doresc tot succesul din lume. Eu nu sunt colecționar și nici speculator de bunuri digitale, așa că nu e aria mea de expertiză. Sunt entuziasmat pentru viitorul în care NFT-urile cu utilitate vor face parte din viața noastră, dar până atunci mă concentrez să-ți ofer ce pot mai bine din ceea ce știu.
Sper că am reușit să clarific misterul NFT-urilor și sunt sigur că încă ai întrebări. De aceea ai access la comunitatea de pe Discord unde ești bine venit, ca să ne lămurim împreună: https://catalinoanca.ro/comunitate/discord
Nu ești singur în această călătorie și te încurajez să te înconjori de oameni cu aceleași interese ca și tine. Eu sunt aici ca să te ajut, dar e datoria ta să îmi comunici cum te pot servi mai bine.
Mai este doar o lecție din acest modul și cred că e suficientă teorie. Poate te-ai săturat și tu să acumulezi atâta informație fără experiență practică. Dar te descurci foarte bine, mai e doar puțin până la următorul modul, unde facem utilă toată această informație.
Până atunci, hai să tragem linie și să facem o recapitulare a ceea ce ai învățat în acest modul. Te aștept pe pagina următoare.