Cumpără la reducere (Buy The Dip)

Fii lacom când ceilalți sunt reticenți și fii reticent când ceilalți sunt lacomi” – Warren Buffett

Cele mai mari profituri se fac la cumpărare. Dacă reușești să cumperi la un preț redus, sub valoarea reală a investiției, câștigul este ca și garantat. În această lecție a treia din cadrul modulului 6 al cursului de investiții inteligente în criptomonede te voi învăța să te bucuri când prețul monedelor virtuale scade, pentru că acest lucru reprezintă o mare oportunitate.

În lecțiile anterioare ai învățat că așa cum drumul către success nu este un drum drept, nici investițiile nu au o direcție liniară. Adică prețul unei investiții nu poate crește continuu, la năsfârșit. Dar nici va scadea la nesfârșit. Prețul se mișcă în cicluri de impuls și de corecție. Adică are un impuls de mișcare în creștere sau în scădere, după care ‘își trage sufletul’ și face câțiva pași înapoi. E ca și cum ai alerga un sprint și te oprești ca să te odihnești. Sau ca atunci când urci pe munte și te bucuri de un drum drept sau de o mică vale. Vrei să ajungi în vârf, dar ai nevoie de o mică pauză din când în când.

impuls-corectie-bitcoin

Așa că, chiar dacă prețul Bitcoin-ului sau a oricărei criptomonede este în creștere, invevitabil va apărea și o scădere temporară de preț. Dacă investești astăzi în Bitcoin iar mâine prețul scade, nu e motiv să te panichezi. Da, există posibilitatea să nu fie o scădere temporară ci începutul unui trend descendet. Dar ai nevoie de mai multe indicii ca să confirme o scădere de preț ce va dura o perioadă mai lungă de timp.

Și chiar dacă prețul începe să scadă, dacă tu înțelegi valoarea reală a Bitcoin-ului, știi că poate valora peste $100.000. Eu am încredere că poate valora și peste 1 milion de dolari. Dar în realitate Bitcoin-ul nu a ajuns încă acolo. Are acest potențial și toate indiciile ne duc cu gândul în această direcție, dar orice prezicere de preț este stric speculație. Absolut nimeni nu poate prezice viitorul. Așa că nu trebuie să mă crezi pe mine și pe nimeni altcineva, trebuie să-ți creezi propria opinie.

Dacă perspectiva ta de viitor are în vedere un Bitcoin la peste 100.000 de dolari, atunci orice preț sub acest nivel este o reducere, nu-i așa?

Dacă ai încedere că la un moment dat vei putea vinde Bitcoin-ul acumulat la un preț mult mai ridicat, dorești să cumperi cât mai ieftin, corect? Așa că orice preț sub nivelul la care crezi tu că va ajunge Bitcoin reprezintă potențial profit. Și la 30.000, și la 60.000 și la 90.000 de dolari per Bitcoin.

Deci o scădere de preț a Bitcoin-ului reprezintă o oportunitate de a acumula la un preț la bun. Este o bucurie să cumperi criptomonede la preț redus. Cel puțin Bitcoin și Ethereum, care conduc fruntașe piața de criptomonede. Acest principiul se poate aplica și la celelalte monede, chiar și la bursa de acțiuni. Dar e critic să ai o bună înțelegere a investiției și a potențialului de creștere a acesteia.

E posibil să nu fii obișnuit să investești când prețul scade iar emoțiile să-ți spună că faci o greșeală. Din nou, emoțiile îți vor da bătăi de cap. De aceea, nu îți recomand să aștepți scăderile de preț pentru a investi. Pentru că nu știi până când va dura scăderea de preț. Poate e o scădere temporară sau poate e începutul unui trend descedent, un început de Bear Market. E ca și cum ai vrea să prinzi un cuțit, în aer, în timp ce cade. Mai întâi îl lași să cadă pe podea și apoi îl ridici.

Ce vreau să înțelegi este că o scădere de preț nu e motiv de panică. Dacă te panichezi când prețul scade înseamnă că nu ai investit inteligent.

Când prețul scade te sperii din următoarele motive:

1. Ai investit mai mult decât îți permiți să pierzi. Așa că mai bine investești o sumă mai mică, până capeți mai multă încredere și experiență în investiții.

2. Nu înțelegi în ce ai investit. Prețul nu este un indicator al succesului investiției. Când ai încredere în investiția ta, dacă pe termen scurt prețul scade sau crește e irelevant.

3. Ai așteptări nepotrivite. Din moment ce ai apăsat butonul de ‘Cumpărare’, prețul se poate duce fie în jos, fie în sus. Pe internet circulă o glumă cum că prețul scade atunci când cineva se hotărăște să cumpere, pentru că așa e norocul investitorului începător. Așteaptă-te la același lucru: prețul va scădea pentru a-ți testa reziliența.

Dacă investești inteligent, scăderea de preț este o bucurie. O oportunitate de a cumpăra la un preț mai bun.

Investitorii numesc această strategie “buying the dip“. Adică să cumperi “scufundarea”. În limba engleză, sosul cu care mănânci cartofii prăjiți se numește “dip”. Fie el kethcup, maioneză sau sos de usturoi. Îți scufunzi puțin cartofioriul în sos, pentru a-i da un gust mai bun. Așa și cu prețul criptomonedei. Se scufundă, dar numai puțin, și atunci e momentul când apare oportunitatea.

Am văzut investitori români care cumpără ‘deep-ul’, adâncitura. Chiar dacă sună la fel în limba engleză, iar în limba română strategia poate avea același înțeles, să știi că varianta corectă este ‘dip’ și nu ‘deep’.

ce inseamna buy the dip

Acum știi că scăderea de preț nu trebuie să te sperie. În același timp, nici nu trebuie să o vânezi. Nu știi dacă e doar o mică corecție de preț, nu știi până când va continua să scadă. Cum poți totuși să profiți de această strategie?

Ei bine, știi deja. Să cumperi constant lună de lună sau săptămână de săptămână, indiferent de preț. Uneori vei cumpăra la un preț mai ridicat, alteori la reducere. Astfel ești sigur că nu cumperi niciodată la prețul maxim, dar nici la prețul minim. Pe termen lung vei fi acumulat la cel mai bun preț mediu. Așa te bucuri de scăderile la preț cu o strategie simplă, fără stres.

Strategia o ai deja. Responsabilitatea ta este să o aplici. Dacă ai nevoie de ajutor, contactează-mă aici: https://catalinoanca.ro/comunitate/discord

Nu există scuză pentru a nu investi acum. Chiar și cu 10 lei, e important să o faci. Iar dacă informația se tot repetă, este pentru că ai nevoie de o fundație solidă pe care să construiești un portofoliu generos. Dacă nu poți gestiona 10, 1000, 10000 de lei în investiții, cum ai putea acumula milioane? Zic asta în caz că ai nevoie de încurajare în plus. Dar de acum mă aștept să primesc de la tine povestea ta de succes. Cum ai reușit să investești prima dată, cum ți-ai instalat și securizat portofelul de crypto, cum investești lună de lună, fără stres.

În lecția următoare îți voi arăta cum să diversifici investițiile și cum să-ți împărți portofoliul. Poți investi doar în Bitcoin sau poți adăuga și investiții mai riscante. Află pe pagina următoare în ce proporții e bine să-ți împărți riscul. Te aștept acolo!

Curs Home Expand All