DCA: Cea mai simplă strategie de a investi

Repetiția este mama învățăturii. Se zice că e nevoie de 10.000 de ore de practică pentru a deveni un maestru. Maestrul artelor marțiale Bruce Lee zicea: “Nu mă tem de acela ce a repetat 10.000 de lovituri, ci de cel ce a repetat aceeași lovitură de 10.000 de ori”. În această lecție a cursului de investiții inteligente în criptomonede voi elabora strategia ce mai simplă, pe care sper că ai început să o implementezi deja.

DCA sau ‘Dollar-Cost Averaging‘ presupune să împărți suma pe care o ai de investit și să faci cumpărarea în etape. Zilnic, săptămânal, lunar sau trimestrial. Adică, dacă vrei să investești 1000 de Euro, nu cumperi Bitcoin de toți banii odată. Îi poți împărți în 4 tranșe și să cumperi în fiecare zi de luni, timp de o lună. În acest fel, chiar dacă prețul scade după ce ai cumpărat tu, ai șansa de a cumpăra mai ieftin, la un preț mai bun.

E drept, prețul poate să crească pe tot parcursul acestei luni și să fi câștigat mai mult dacă investeai totul deodată. Dar e la fel de posibil și ca prețul să scadă. Durerea pierderii e mai mare decât bucuria câștigului.

În plus, cât de “bazat” ești că e cel mai bun moment să investești cei 1000 de euro? Ai făcut o analiză tehnică și fundamentală amănunțită a proiectului? Pe ce te bazezi că prețul nu va scădea cu 50% în următoarea lună? Ce expertiză ai?

Să cumperi în tranșe elimină o bună parte din riscuri și nevoia de a cunoaște toate detaliile. E de preferat să înțelegi foarte bine în ce investești și să nu arunci cu banii, cu ochii închiși, sperând că o să se ‘prindă’ ceva. Educația este esențială. Tocmai de aceea Dollar-Cost Averaging este o strategie pe care o poți aplica fără griji pe perioada în care te educi.

Dar s-ar putea să nu ai 1000 de Euro acum, deși ți-ai dori să investești. Poate ai doar 100 de euro sau 100 de lei pe care poți să-i investești lună de lună. E perfect și așa. Investești lună de lună până îți atingi obiectivul. Poți face asta 2-3 luni, jumătate de an, un an sau zece.

Dacă investești cu disciplină lună de lună, indiferent de preț și de evoluția pieței, atât timp cât Bitcoin este în trend ascendent de la an la an, tu vei fi pe profit. Fără ca tu să faci mare lucru, fără să te stresezi, fără să te îngrijorezi și să te holbezi la telefon toată ziua. Sigur, investiția ta nu va crește de 10 ori prea curând. Poate peste 5-10 ani. Însă la cum evoluează lucrurile, câștigul e aproape garantat.

În modulul 3, lecția “Cum cumperi criptomonede pentru prima dată”, ți-am arătat cum poți face această investiție repetată, în mod automat. În caz că vrei să-ți reîmprospătezi memoria, ai link direct aici: https://catalinoanca.ro/lectie/cum-cumperi-criptomonede-pentru-prima-data/

Ce mai rămâne de făcut este să te decizi când e timpul să vinzi și să acumulezi profitul.

Pentru a răspunde la această întrebare e necesar să știi de ce investești. ‘Ca să am mai mulți bani‘ nu e răspunsul corect. Poate îți dorești o casă, o mașină, o vacanță, o bursă pentru educația copilului tău, sau venituri pasive suficiente pentru a nu mai fi nevoit să muncești pentru tot restul vieții tale.

Când investiția ta valorează cât ai tu nevoie pentru îndeplinirea visului, vinzi și îți faci viața mai bună.

O altă strategie poate fi să acumulezi Bitcoin pentru a-l oferi ca moștenire copiilor și nepoților tăi. Nu contează că ai sau nu copii sau nepoți acum, dar te poți gândi la viitorul lor.

După cum vezi și tu, e important să știi de ce investești, altfel nu vei ști când e momentul să vinzi.

Atunci când investești continuu, de multe ori vor exista scăderi de preț. Pe termen lung asta înseamnă că ai cumpărat ieftin, la reducere. Deci să vinzi defensivă, pentru a-ți proteja investiția, nu prea își are rostul în această situație.

Pentru o investiție pe termen lung scăderile de preț sunt un beneficiu. Chiar și așa, te poți afla în situația în care investiția ta s-a dublat și nu știi dacă să o mai lași să crească sau să-ți asiguri un profit. În acest caz, poți să lași investiția să crească în continuare, dar să decizi să vinzi în momentul în care prețul scade cu 20% de la prețul maxim.

De exemplu, să acumulezi Bitcoin până când prețul acestuia va scădea cu 20% de la prețul maxim. Poate Bitcoin va atinge un preț de 100.000 de dolari, și atunci vei păstra investiția până când prețul va scădea la 80.000 de dolari (-20%). Poți vinde la 100.000, dacă acesta este obiectivul tău. Sau poți lăsa investiția să crească în continuare. Dar în caz că nu mai crește și o ia la vale, îți asiguri o parte din profit.

Astfel nu te bucuri de profitul maxim, dar de o mare parte din el. Nimeni nu știe care e punctul maxim până la care va crește orice investiție, așa că 20% de la prețul maxim e un profit rezonabil. De multe ori însă, prețul Bitcoin-ului a scăzut cu mai mult de 20% ca apoi să-și dubleze prețul. Așa că contează în ce investești și ce încredere ai în investiția ta.

Pentru moment acumulez Bitcoin pentru următorii 5 ani și apoi mai vedem cum stau lucrurile. Folosesc aceeași strategie pe care ți-am prezentat-o deja: lună de lună, indiferent de preț. S-a dovedit a fi profitabilă în cei 4 ani de când investesc în criptomonede și e cea mai potrivită pentru începători.

E banal de simplu să investești astfel și o poți face și tu cu ușurință. Nu contează cât investești, la ce preț, atât timp cât o faci continuu, cu disciplină, fără stres. Chiar dacă n-ai investit încă, poți începe chiar acum. Nu vei găsi nimic mai simplu de atât. Așa că, dacă nu ai investit deja nu mai amâna momentul și fă-o chiar acum. Care e cel mai rău lucru care se poate întâmpla?

Dacă ai nevoie de ajutor, te aștept să-mi pui întrebări: https://catalinoanca.ro/comunitate/discord

În următoarea lecție vom discuta despre bucuria investitorului inteligent atunci când prețul scade. Așa cum îți place să economisești bani cumpărând la reducere, te poți bucura de panica din piață pentru a acumula la un preț mai bun. Te aștept pe pagina următoare ca să-ți spun mai multe!

Curs Home Expand All