Vrei să știi cum să cumperi criptomonede cu ușurință cu Revolut?
Îți dorești să investești în Bitcoin simplu și rapid?
Este Revolut cea mai potrivită aplicație pentru a tranzacționa criptomonede?
În acest articol îți voi explica, cum să cumperi și să vinzi criptomonede folosind Revolut, dar mai ales, vei afla dacă Revolut este aplicația potrivită pentru tine.
Dacă ai nevoie de informație bine structurată, ca să înțelegi bazele utilizării criptomonedelor dar și cum să investești inteligent, vezi Cursul de investiții inteligente în criptomonede. E creat special pentru începători, însă la final vei fi mai capabil și mai bine pregătit decât 99% din populația planetei.
Revenind la tema de astăzi, hai să vedem ce este Revolut și cum poți cumpăra Bitcoin și alte criptomonede folosind această aplicație. La final îți voi dezvălui de ce nu recomand Revolut pentru tranzacționarea de criptomonede, chiar dacă o poți face cu ușurință.
Ce este Revolut
Da, Revolut este o platformă foarte ușor de folosit și devine din ce în ce mai populară în România. Am fost curios să aflu câți români folosesc această aplicație, iar din rezultatele găsite pe internet am aflat că există aproximativ 1.5 milioane de utilizatori doar în România.
Aproape 400.000 de bucureșteni folosesc Revolut și plasează capitala României pe locul 2 ca și număr de utilizatori, pe primul loc fiind Londra. În Cluj-Napoca sunt aproximativ 62.700 de utilizatori, în Iași 52.600, în Timișoara 47.300, în Brașov 41.300 iar în Constanța 36.600 de utilizatori.
Dacă citești acest articol, probabil că știi deja ce este Revolut.
Însă, ca o scurtă prezentare, Revolut este o aplicație pentru telefonul mobil care îți oferă o multitudine de facilități în domeniul financiar. Probabil cea mai des folosită funcționalitate este trimiterea instant de bani de la un utilizator la altul. În acest fel este foarte ușor să împărți o notă de plată când ieși în oraș cu prietenii, de exemplu.
Pe lângă asta, eu folosesc aplicația Revolut pentru a face schimb valutar la un preț corect. În plus, poți comanda și un card pe care poți să-l folosești la cumpărături, cheltuind astfel banii pe care îi acumulezi în contul Revolut.
Și multe alte funcționalități, dar acum vreau să vorbim despre criptomonede.
Ai posibilitatea să cumperi și să vinzi criptomonede direct din aplicație. Bitcoin, Ethereum și multe altele. E foarte ușor să tranzacționezi direct de pe telefonul mobil, oriunde te afli, la orice oră.
Doar că eu nu recomand acest lucru și îți voi explica de ce. Dar mai întâi, hai să vedem ce face bine Revolut.
Cum cumperi criptomonede cu Revolut
În primul rând, aplicația este foarte ușor de folosit. Apeși 2 -3 butoane și ai cumpărat crypto. Oricine poate să o facă.
Apoi, funcția de Recurring Buys este extraordinară și o apreciez oriunde dau de ea. Recurring Buys presupune să cumperi în mod automat criptomoneda aleasă de tine, la un interval de timp prestabilit.
În aplicație poți alege suma de bani de care vrei să cumperi și intervalul de timp la care să se facă tranzacția: zilnic, săptămânal sau lunar. Asta înseamnă că poți seta aplicația să îți cumpere Bitcoin de 100 de lei în fiecare lună, indiferent de preț și astfel să acumulezi lună de lună mai mult Bitcoin.
Aplicația va cumpăra întotdeauna la prețul pieței. Dacă setez această funcționalitate acum ca să cumpere săptămânal, va cumpăra la prețul pieței în acest moment și apoi săptămânal, în aceeași zi, la aceeași oră, indiferent care va fi prețul Bitcoinului atunci, dar întotdeauna va cumpăra de suma setată de mine, în acest exemplu, de 100 de lei.
Câteodată prețul va fi ridicat și de 100 de lei va cumpăra mai puțin Bitcoin, alteori prețul Bitcoinului va fi mai scăzut și va cumpăra mai mult Bitcoin de aceeași 100 de lei.
Această strategie are foarte multe avantaje și este principala unealtă de investiții pe care o recomand începătorilor. În primul rând, nu te interesează prețul criptomonedei, investiția fiind făcută pentru termen lung. În al doilea rând, se întâmplă automat, tu trebuie doar să te asiguri că ai suficienți bani în aplicație ca să poată cumpăra pentru tine.
Dacă vrei să înțelegi mai bine strategiile de investiții, accesează Cursul de investiții inteligente în criptomonede unde explic în detaliu aceste strategii.
Dar pe lângă Recurring Buys mai ai și alte modalități de cumpărare.
Market Order este cea mai simplă. Alegi cât Bitcoin vrei să cumperi și îți zice cât te costă la prețul pieței. Sau alegi de câți lei vrei să cumperi Bitcoin și îți va arăta cât Bitcoin vei primi, la prețul pieței, în acel moment.
Peste 1 minut va fi alt preț, pentru că prețul pieței se schimbă continuu, în funcție de cerere și ofertă.
Următoarele două opțiuni de cumpărare și de vânzare sunt ceva mai avansate, dar ți le voi explica pe scurt. Ca și opțiuni avansate ai de ales între Stop și Limit order.
Cu Limit Order poți seta un preț ales de tine la care să activeze tranzacția. De exemplu, vrei să cumperi când prețul Bitcoinului scade sub 200.000 de lei. Tu poți dormi în acel moment sau să nu fii pe fază, dar dacă setezi acest limit order, Revolut va cumpăra automat pentru tine, atât timp cât ai suficienți bani în cont. Cel mai probabil fondurile tale vor fi blocate cât timp ai acest ordin activat.
Poți folosi Limit Order și ca să vinzi la un preț ales de tine. Să zicem că ai cumpărat Bitcoin și vrei să-l vinzi când prețul acestuia ajunge la 220.000 de lei. Tranzacția se va efectua automat când prețul atinge acest nivel și astfel am profitat de creșterea criptomonedei fără ca să stau tot timpul cu ochii și cu mintea la preț.
Cu Stop Order poți seta un preț mai mare decât cel din acest moment, și vei cumpăra automat când prețul ajunge la prețul mai mare ales de tine. Pare contra-intuitiv, dar e util atunci când prețul scade o perioadă de timp dar nu vrei să cumperi în scădere, doar atunci când începe din nou să crească. Așa se folosește Stop Order în aplicația Revolut pentru cumpărare, dar nu are sens pentru începători. Investitorii inteligenți cumpără când prețul scade.
Mai mult sens are la vânzare, când valoarea criptomonedei crește dar tu vrei să vinzi automat în caz că prețul începe să scadă sub prețul la care ai cumpărat inițial. Astfel, dacă prețul începe să scadă, nu vrei să pierzi prea mult din cauza scăderii de preț.
De exemplu cumperi Bitcoin și îl lași să crească, dar vrei să vinzi automat dacă scade sub 200.000 de lei. Așa se folosește un Stop Order pentru vânzare.
Acestea sunt opțiunile de tranzacționare oferite de Revolut: Recurring Buys, Market Order, ordine de Stop și Limit.
Mai e un lucru pe care-l apreciez la Revolut și apoi îți spun și de ce nu folosesc această aplicație pentru tranzacționare de criptomonede.
În aplicația Revolut ai la dispoziție un număr decent de criptomonede. Deși există pe piață peste 10.000 de criptomonede și tokenuri, în Revolut sunt disponibile mult mai puține, dar ai de unde alege.
Iar pentru toate criptomonedele disponibile aici în aplicație găsești știri și informații importante despre proiect. Informații ca Market cap sau, pe românește, capitalizarea de piață, numărul de monede în circulație, numărul maxim de monede dar și volumul de tranzacționare sunt extrem de importante pentru orice investiție. Aceste informații sunt mult mai importante decât prețul la care se tranzacționează o criptomonedă, așa că apreciez că am access direct la ele direct din aplicație.
Dar aceste lucruri sunt ușor de implementat și sunt de așteptat de la o aplicație financiară care se respectă. Faptul că Revolut îți oferă această metodă super simplă de a cumpăra și vinde criptomonede vine cu niște dezavantaje.
De ce nu cumpăr criptomonede cu Revolut
În primul rând, comisioanele foarte mari.
Pentru fiecare tranzacție de vânzare sau cumpărare plătești un comision de 2,5% din valoarea tranzacției. Asta înseamnă că dacă vrei să investești în Bitcoin sau oricare altă criptomonedă, prețul trebuie să crească cu cel puțin 5% ca să ai profit. Pentru că plătești 2,5% comision la cumpărare și apoi 2,5% comision la vânzare.
Când vorbim despre tranzacționarea de criptomonede, comisioanele de peste 0,5% sunt exagerate. Pe cea mai populară platformă de tranzacționare de criptomonede, și anume Binance, plătesc comision de doar 0.1% din valoarea tranzacției.
Dacă ai fi investit cu Revolut, 100 de lei pe săptămână, ca să cumperi Bitcoin în ultimul an, acum ai fi avut 6419 de lei. În schimb, dacă ai fi cumpărat prin Binance, ai fi avut 6756. Cu 337 de lei mai mult. 3 săptămâni în plus în care ai fi putut cumpăra Bitcoin dacă nu i-ai fi dat pe comisioane.
Un al doilea aspect negativ legat de Revolut este faptul că nu deții criptomonedele pe care le-ai achiziționat.
Criptomonedele au avantajul că pot fi folosite în mod descentralizat, fără să depinzi de o companie sau o bancă pentru a le folosi sau a le tranzacționa. Poți schimba criptomonede cu oricine, oriunde. Asta în cazul în care deții aceste criptomonede în portofelul virtual propriu, a căruia ești proprietar.
E ca și cum ai avea niște monezi de aur pe care le poți vinde fie la bancă, fie pe OLX, fie la amanet. Cineva tot ți le va cumpăra, nu depinzi de o singură persoană sau companie.
Dar când folosești Revolut, tu nu deții aceste criptomonede. Revolut ți le datorează ție, pentru că tu nu ai posibilitatea de a retrage aceste criptomonede din Revolut, în portofelul tău virtual.
Poți doar să le vinzi înapoi către Revolut sau să le trimiți către alți utilizatori Revolut. Nu te poți folosi de aceste criptomonede în alt fel decât ca să le vinzi.
Dacă Revolut dă faliment, s-au dus cu tot cu criptomonedele tale. Dacă apare o lege care nu îți mai permite accesul la criptomonedele tale, Revolut poate să-ți blocheze conturile. Îți pui bază în Revolut că va fi în continuare profitabilă ca și companie pe termen lung și că nu îți va bloca niciodată conturile, deși are puterea asta. Ești la mila lor.
Aceleași lucruri sunt valabile și dacă tranzacționezi pe bursă, când cumperi acțiuni folosind Revolut. Tu nu deții nici o acțiune, ci Revolut îți datorează ție valoarea acțiunilor. Simplu spus, le împrumuți banii tăi și speri să-ți returneze banii, plus profitul acumulat.
Dacă vrei să cumperi criptomonede in acest moment cu scopul de a le vinde peste câteva săptămâni, e ok, dacă asta este strategia ta. Dar asta se numește speculație, nu investiție. Pariezi că prețul crește sau scade și profiți doar dacă crește cu cel puțin 5%, din cauza comisioanelor.
Dacă dorești să investești pe termen lung, să plătești mai puține comisioane și să ai control total asupra criptomonedelor tale va trebui să folosești alte aplicații.
Eu cel mai des folosesc platformele de la Binance, Crypto.com și Kucoin.
Sper că acest articol ți-a fost de folos și ai înțeles dacă Revolut este platforma potrivită pentru tine, să investești și să tranzacționezi criptomonede. Lasă-mi un comentariu și spune-mi concluzia ta.
Iar dacă ai un prieten care folosește Revolut ca să cumpere criptomonede, trimite-l către acest articol. Cel mai probabil nu cunoaște tot ce știi și tu acum.