Dintre sutele de platforme de unde poți cumpăra și vinde criptomonede, ce face Tradesilvania mai special? Este Tradesilvania o teapă sau o platformă sigură pentru criptomonedele tale?
În acest articol voi analiza cele mai importante aspecte ale acestei platforme ca să poți decide dacă Tradesilvania este soluția potrivită pentru tine. Folosesc aceste criterii ca să tranzacționez cu succes criptomonede încă din 2018 și astăzi le împărtășesc cu tine.
Tradesilvania este o companie specializată în tranzacționarea monedelor digitale și are sediul în Cluj-Napoca. Marele avantaj pe care îl văd eu pentru o astfel de companie este că poți tranzacționa direct cu moneda națională. Marile exchange-uri de crypto nu accepta RON, dar cu o companie locală ai această posibilitate.
În spațiul crypto, de regulă cu cât ceva este mai ușor, cu atât te costă mai mult. O fi cazul și pentru comisioanele practicate de Tradesilvania? Hai să vedem!
Dacă vrei să vinzi și să cumperi criptomonede de pe Tradesilvania, comisionul minim este de 0.5% din valoarea tranzacției – valoarea maximă pe care eu sunt dispus să o accept când tranzacționez criptomonede. Dar acest comision este practicat în cazul în care tranzacționezi cu criptomonede stabile sau cu alte criptomonede și nu se aplică pentru RON sau EURO.
Dacă vrei să tranzacționezi cu Euro sau cu Lei, atunci comisionul este de 0.8%, respectiv 1%. Trebuie să recunosc că aceste comisioane sunt decente. În cazul în care cumperi și vinzi des, zilnic sau aproape zilnic, ideal ar fi să depozitezi EUR sau RON cu care să cumperi criptomonede stabile susținute de dolarul american. Astfel beneficiezi de comisioane mai scăzute la tranzacționare. De asemenea, orice vânzare înapoi în EURO sau RON este impozabilă, în timp ce tranzacționarea cu criptomonede stabile nu.
Din păcate singura monedă stabilă disponibilă pe Tradesilvania este USDT, Tether. Nu este preferata mea, dar îți faci treabă cu ea.
Tot legat de comisioane, comisionul minim este de 1 EURO sau 1 RON. Așa că, dacă vrei să cumperi criptomonede în EURO, dacă vei cumpăra de mai puțin de 125 de EURO, comisionul va fi de minim 1 EURO ceea ce înseamnă un procent mai mare din tranzacția ta. Dacă vrei să cumperi cu RON, va trebui să cumperi de cel puțin 100 de lei, pentru a nu plăti un procent mai mare decât este necesar.
La capitolul comisioane intră și taxele pe care le plătești la retragerea fondurilor din contul tău Tradesilvania. Dacă vrei să retragi bani în bancă, în EURO sau în RON, comisionul este de 10 lei sau 1 Euro în funcție de valută pe care o retragi.
Un lucru de apreciat la această platformă românească este că îți poți retrage criptomonedele în portofelul tău propriu sau să le trimiți oriunde altundeva. În plus, am găsit pe site-ul lor că nu recomandă clienților să păstreze criptomonede pe platforma lor, ci doar acele monede pe care le tranzacționezi mai des. Dacă tranzacționezi zilnic sau aproape zilnic, vei avea nevoie de criptomonede pe platformă. Dar dacă investești pe termen lung, e recomandat să le retragi în portofelul tău virtual al căruia ești proprietar. Nu pentru că nu ar fi suficient de sigură platforma Tradesilvania, ci pentru că așa îți păstrezi cel mai bine criptomonedele în siguranță.
Dacă ești abia la început și toată treaba asta cu tranzacționarea de criptomonede, securizarea lor, portofele virtuale… ți-ar prinde bine cursul de investiții inteligente în criptomonede. Este cel mai complet curs de criptomonede în limba română, explicat pe înțelesul tău. Vezi aici cursul: https://catalinoanca.ro/curs/crypto/
Comisionul pe care îl plătești atunci când retragi criptomonedele de pe Tradesilvania, nu este 100% stabilit de ei. Acest comision este taxa pe care o plătești atunci când interacționezi pe Blockchain. Când retragi monedele de pe platformă, interacționezi cu Blockchain-ul și va trebui să plătești comisioanele necesare. Fiecare Blockchain are comisioanele lui, așa că pentru fiecare criptomonedă comisionul va fi diferit.
Găsești întreaga listă de comisioane pe siteul lor: https://tradesilvania.com/ro/frequent-questions/ro-general/ce-comisioane-aplicati. Deși taxa de interacțiune cu Blockchain-ul este reală, Tradesilvania calculează media ultimelor 3 luni și astfel stabilește cât vei plăti tu la retragere. De apreciat e că pentru Bitcoin taxa e de doar 0.0003 BTC și anume 55 de Lei la valoarea de astăzi a Bitcoin-ului. Pare un comision mare însă pe alte platforme acesta este de minim 0.0004 BTC, adică de la 75 de Lei în sus.
Am atins deja 2 criterii importante: comisioanele și retragerea fondurilor.
Pe siteul platformei am găsit și informații despre cât de folosită este aceasta:
– peste 750.000 de tranzacții până astăzi
– peste 500.000.000 de Euro tranzacționați pe platforma
– peste 55.000 de utilizatori
Eu zic că, pentru piața din România, aceste numere arată foarte bine. Bineînțeles, ei pot afișa ce numere vor, nu avem cum să verificăm această informație. Dar până acum nu am motiv să cred că nu ar fi adevărate.
Singurul loc unde am putut găsit opinii despre serviciile lor a fost pe Google Play Store. Aplicația Tradesilvania are o notă de numai 3.1 din 5, ceea ce nu arată foarte bine. Trebuie totuși să luăm în considerație că sunt doar 180 comentarii, iar aplicația a fost descărcată de peste 10.000 de ori, deci mai puțin de 1.8% dintre utilizatori au dat o notă aplicației.
Avem obiceiul să ne plângem când lucrurile nu merg bine, dar uitam să oferim apreciere atunci când nevoile ne sunt îndeplinite. Dar asta nu înseamnă că problemele celor ce au dat o notă mică și un comentariu negativ nu sunt reale. Însă pot reprezenta excepția, nu regula.
Majoritatea comentariilor negative sunt cu privire la cât de repede sunt procesate depozitele bancare și cât de prompt sunt activate conturile. Nu am realizat un transfer bancar ca să am propria experiență, însă pe pagina de întrebări frecvente am găsit următoarele informații:
– dacă portofelul este alimentat prin plata cu card bancar, suma este creditată instant. Eu nu mă găsit opțiunea de a alimenta contul cu cardul în RON, doar în EURO
– pentru transferuri bancare, depinde ora la care faci transferul. Plățile efectuate până la ora 14:00 ajung în contul tău în aceeași zi, altfel în următoarea zi bancară
– dacă informațiile sunt introduse greșit la detaliile transferului bancar, banii vor intra mai greu
– transferurile cu Revolut pot dura până la câteva ore iar transferurile în EURO între 1-3 zile lucrătoare
În ceea ce privește cel de-al doilea motiv de supărare și anume activarea contului, trebuie să recunosc că nu am avut astfel de probleme. E drept, a fost nevoie să aștept 20-30 de minute, însă am putut tranzacționa în aceeași zi. Singura problemă pe care am avut-o la înregistrare a fost că emailurile de activare și de notificare au ajuns foarte greu la mine în inbox. Dar am apelat la chat pentru a comunica cu echipa de suport și în mai puțin de 5 minute, Cristina mi-a rezolvat problema.
Asta nu înseamnă că aplicația e de nota 10, sau mă rog, de nota 5. Fie că deschizi siteul în browser, sau aplicația Tradesilvania, vei avea parte de aceeași experiență. În aplicație se deschide versiunea de mobil a siteului.
Ca să îți creezi un cont nou va trebui să treci printr-un proces de verificare a identității și să răspunzi la întrebări financiare destul de personale pe care eu nu le-am apreciat, dar în mai puțin de o oră ar trebui să poți să cumperi criptomonede.
Dacă vrei să cumperi la prețul pieței, vei folosi un ordin de tip Market pentru că tranzacția are loc instant. Dacă vrei să cumperi la un preț ales de tine, poți folosi ordinul de tip Limit. Dacă vrei să afli mai multe despre diferitele tipuri de ordin cu care poți cumpăra și vinde criptomonede, lasă-mi un comentariu, ca să știu că te interesează. Dacă există interes, voi face un video dedicat diferitelor metode de tranzacționare.
Tot pe platforma Tradesilvania poți câștiga dobânda pentru criptomonedele pe care le ții în aplicație. De exemplu, în loc să-ți ții banii în bancă ca să acumuleze 1% pe an, îi poți converti în criptomonede ca să câștigi o dobândă mai mare. Criptomonedele stabile, așa cum este Tether, sunt susținute de dolarul american ceea ce înseamnă că își vor păstra valoarea în timp; prețul e stabil, nu crește sau scade foarte mult. Astfel, dacă ai Tether în contul tău Tradesilvania, poți câștiga o dobândă de 8% pe an, minus comisioanele de tranzacționare, bineînțeles. Există multe alte aplicații care fac același lucru, dar foarte puține au un site și departament de relații cu clienții în limba română. Dacă vrei să experimentezi cu această oprotunitate, trebuie să știi că fondurile sunt blocate timp de cel puțin 7 zile, așa că la retragere va trebui să aștepți cel puțin o săptămână ca să-ți recuperezi criptomonedele.
Așa cum am menționat și mai devreme, poți adăuga bani în cont printr-un transfer bancar. Doar cu Euro ai și opțiunea de a-ți alimenta contul cu cardul. Deși suma minimă de alimentare cu cardul este de 50 de Euro, nu se aplică comision ceea ce este extraordinar. În lumea crypto, orice plată cu cardul are un comision de minim 3%. Deși poți alimenta cu cardul bancar în Euro, retragerea o poți face doar prin transfer bancar către un cont aprobat de echipă de suport.
Concluzii
Din analiza pe care am făcut-o astăzi, chiar sunt impresionat de ce oferă Tradesilvania. Aceasta este părerea mea sinceră, și nu am fost recompensat pentru acesta analiză. Voi fi recompensat doar dacă te înscrii folosind acest link https://catalinoanca.ro/afiliere/tradesilvania și folosești platforma Tradesilvania. Prefer programele de afiliere unde avem de câștigat atât tu cât și eu, dar din păcate ei nu oferă acest lucru.
Dar hai să vedem dacă Tradesilvania este platforma potrivită pentru tine.
Dacă preferi să folosești RON pentru a tranzacționa criptomonede, o poți face cu ușurință. Însă Tradesilvania nu este singura platformă care face acest lucru. Mai există un crypto exchange românesc, Tokero, dar nu am avut încă șansa să-i fac o evaluare. Dacă vrei să afli mai multe despre Tokero, lasă-mi un comentariu ca să știu că te interesează.
Dar, până acum, Tradesilvania setează un standard ridicat pentru piața din România:
– deși aș prefera să fie mai mici, comisioanele sunt decente
– poți retrage oricând vrei monedele din contul tău, cu taxe de Blockchain competitive
– poți cumpăra criptomonede instant, dar și cu ordine de tranzaționare mai avansate
Eu voi continua să folosesc platformele internaționale, dar dacă un site și o echipă de suport în limba română sunt importante, Tradesilvania poate fi o platformă potrivită pentru tine. Pe exchange-urile internaționale nu vei putea alimenta cu Lei, și vei avea nevoie de Euro. Când am nevoie să schimb Lei în Euro o fac cu aplicația Revolut pentru că rata de schimb e corectă și nu am comisioane la depunere ori la retreagerea de fonduri din Revolut.
Tu ce părere ai despre Tradesilvania? Crezi că este o opțiune bună pentru tine? Lasă-mi un comentariu ca să știu dacă acest articol ți-a fost de folos.Vreau să îți ofer cele mai importante informații, să nu-ți irosesc timpul, pentru că știu că timpul tău e prețios. Așa cum și timpul meu e prețios, vreau să-ți ofer doar ce e mai bun.